Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Τσίπρας σε ΝΔ: Καλή η συμφωνία, πρέπει να απολογηθούν «οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής»

Ολομέτωπη επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για τα θέματα της οικονομίας.
«Έχουμε κατά γενική ομολογία μία καλή συμφωνία, άρα η κυβέρνηση δεν πρέπει να απολογηθεί. Ας απολογηθούν οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής» τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ μίλησε για «φάμπρικα καταστροφολογίας» που είχε στηθεί ώσπου να υπάρξει η συμφωνία. «Τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση δεν είναι καθόλου εύκολο να πουλάς καταστροφολογία και φόβο» σημείωσε, για να τονίσει πως η αντίδραση των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία στο μεσοδιάστημα από τη συμφωνία έως τώρα,
δεν προσφέρονται για διαστρέβλωση.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πίσω από τον ορυμαγδό των δηλώσεών σας υπάρχει μια άλλη εικόνα της Ελλάδας που γυρίζει επιτέλους σελίδα, που κάνει βήματα προς τα μπροστά και όχι προς τα πίσω» και σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά και βιώσιμα επίπεδα ως προς το δανεισμό της», επισημαίνοντας ότι η συμφωνία του Eurogroup έχει θετικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος.
Ακόμη, είπε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία για πρώτη φορά περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις και όχι απλά υποσχέσεις, για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. «Η επιστροφή της χώρας στις αγορές δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί χωρίς ρύθμιση του χρέους», τόνισε ο πρωθυπουργός και στηλίτευσε το success story της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. «Η οικονομία θα επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα καθώς απουσιάζουν πλέον οι πολιτικοί παράγοντες που παραμόρφωναν την εικόνα της» πρόσθεσε και αναφερόμενος στο «success story» των Σαμαρά-Βενιζέλου είπε ότι είναι δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκεί κριτική, «αλλά τα αποτελέσματα συγκρίνονται με τα δικά σας πεπραγμένα».
Όπως είπε, «τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν ράλι στις αγορές, οι αποδόσεις τους βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 και η πορεία του Χρηματιστηρίου έχει αποκατασταθεί, ενώ η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επανέρχεται». «Ακόμη και ο οίκος Moody's αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να δανείζονται με ανταγωνιστικά επιτόκια στις διεθνείς αγορές χρήματος» πρόσθεσε.
Ακόμη, σημείωσε ότι «έχουμε έναν κλειδωμένο αλγόριθμο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα ρύθμισης του χρέους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι επενδυτές ξέρουν να διαβάσουν τη συμφωνία και γι' αυτό «πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία και το επιχείρημα ότι δήθεν αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια επανάληψη της απόφασης του 2012», επιχείρημα που, όπως είπε έχει χρησιμοποιήσει κατ' επανάληψη η αντιπολίτευση, και το οποίο «αγγίζει τα όρια της ανοησίας».
Επισήμανε παράλληλα πως «η απόφαση του Eurogroup απαντά πειστικά στις επιφυλάξεις των αγορών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι ‘τα δώσαμε όλα και δεν πήραμε τίποτε’».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε, επίσης, τη ΝΔ ότι προτίμησε να δουλέψει τότε για να εξυπηρετήσει όχι τη χώρα αλλά ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό αφήγημα, ότι επαιτούσε για πιστοποιητικά βιωσιμότητας του χρέους. «Σας ενδιέφερε μονάχα το επικοινωνιακό αφήγημα και δεν είχατε καμία απολύτως δέσμευση από τους δανειστές για τα αναγκαία μέτρα για την απομείωση του χρέους», είπε.
Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης επέφερε μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρέος, πράγματα που, όπως είπε, δεν μπορεί να αποκρύψει ούτε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ούτε οι ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη.
Ακόμη, υποστήριξε ότι «η σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με την τεχνητή εικόνα που προσπαθούσατε να δημιουργήσετε το 2014» και υπογράμμισε ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες και οι όροι για βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές, την οποία «θα προετοιμάσουμε με προσοχή, χωρίς βιασύνη για ουσιαστικούς και όχι επικοινωνιακούς λόγους, για να εγγυηθούμε την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και ότι δε θα ξαναχρειαστεί η Ελλάδα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».
«Η Ελλάδα δεν θα γίνει ούτε Χιλή του Πινοσέτ, ούτε Βρετανία της Θάτσερ» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ο τόπος χρειάζεται σοβαρό και μελετημένο σχέδιο ανασυγκρότησης με κέντρο την εργασία και όχι τη συντριβή της εργασίας. «Είναι το δικό μας σχέδιο και όχι το δικό σας που έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς», είπε στον κ. Μητσοτάκη, αναφερόμενος στα στοιχεία για την απασχόληση και την απομείωση της ανεργίας.
«Για πρώτη φορά έχουμε θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ και από την ιδιωτική κατανάλωση παρά την υψηλή φορολογία. Ταυτόχρονα για πρώτη φορά το ισοζύγιο μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης γέρνει προς την πλευρά της πλήρους απασχόλησης», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος Υγείας σημειώνοντας ότι ήταν και παραμένει απόλυτη προτεραιότητα η διάσωση της Υγείας, σε αντίθεση με τους προηγούμενους των οποίων προτεραιότητα ήταν η κατάρρευσή της. Υπογράμμισε ότι ο επόμενος μεγάλος στόχος για την Υγεία είναι έως το τέλος του 2017 να έχουν τεθεί σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 διαφορετικές αστικές περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα κοινωνικά προβλήματα.
Επίσης, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν έχει προσανατολισμό και κατευθύνεται «από την έξαλλη ατζέντα Γεωργιάδη». «Αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ναι, αλλά όχι στην αντιπολίτευση στα συμφέροντα της χώρας» τόνισε. Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ιστορία θα δικαιώσει τους αγώνες της κυβέρνησης. «Θα τα καταφέρουμε. Θα βγάλουμε τη χώρα από τα μεγάλα αδιέξοδα» σημείωσε.
Κατά τη δευτερολογία του, ο Α. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και ότι ο λαός θα της δώσει και δεύτερη θητεία. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι θα γίνει ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα ζητά επί τέσσερα χρόνια εκλογές. «Θα είστε ο πρώτος που θα πανηγυρίζει συνεχώς επειδή νικά στις δημοσκοπήσεις αλλά την ώρα της κάλπης θα καταλάβετε ότι δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι, αλλά ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε κι απέδωσε την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να αφιερώσει τα 15 πρώτα λεπτά της πρωτολογίας του για να σχολιάσει τα tweet του Πάνου Καμμένου και τις αναρτήσεις στο facebook του Παύλου Πολάκη σε «ένδεια επιχειρημάτων για την οικονομία». 
«Τόσο μεγάλη ήταν η έγνοια του να κουβεντιάσουμε την οικονομία που, ξεκίνησε αυτή τη συζήτηση κάνοντας σχόλια για τις αναρτήσεις στα δίκτυα της κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είστε τρολ στα social media είστε αρχηγός γης αξιωματικής αντιπολίτευσης», σημείωσε και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι ήρθε στη Βουλή με ποδοσφαιρική διάθεση. «Είπατε ότι χάσαμε 5 – 0 αλλά τελικά μας τρελάνατε στα αυτογκόλ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μας είπατε ότι έχουμε στον πάγκο εσάς και βλέπουν οι αγορές ότι θα έρθετε εσείς». «Έχει ξαναχρησιμοποιηθεί τέτοιο επιχείρημα; Ότι κρίνουν οι αγορές αυτόν που θα ‘ρθει μετά από δύο χρόνια;», διερωτήθηκε. 
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι βλέποντας τον κ. Μητσοτάκη να αγορεύει του θύμισε τον μπακαλόγατο με τον Χατζηχρήστο «τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι» και τον κατηγόρησε ότι «κάνει την αριθμητική του μπακαλόγατου». 
Αναφορικά με την απόφαση του Eurogroup είπε ότι «κάνουμε τους εταίρους μας συνεταίρους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». «Αυτό το οποίο διασφαλίστηκε στην απόφαση ήταν πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο 2%. Εσείς υπογράφατε τεσσάρια», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από το σύμφωνο σταθερότητας τα πλεονάσματα έπρεπε να είναι στο 6%.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει στον πρόεδρο της Ν.Δ. και για την αναφορά του σε θεσμική χυδαιότητα εκ μέρους υπουργών της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «θεσμική χυδαιότητα δεν είναι όταν κάποιος κάνει κριτική ακόμα και σε σεβαστές αποφάσεις της δικαιοσύνης, θεσμική χυδαιότητα αντιθέτως είναι να μιλάτε εσείς για φοροδιαφυγή και λίστες που τις είχατε χαμένες στα συρτάρια σας, θεσμική χυδαιότητα είναι τα θαλασσοδάνεια, θεσμική χυδαιότητα ήταν οι μίζες της Siemens, θεσμική χυδαιότητα είναι όχι μόνο να χαρίζεις το Ερρίκος Ντινάν σε ιδιώτες, αλλά να φροντίζεις πριν το ξεπουλήσεις να νοσηλεύονται τζάμπα συγγενικά σου πρόσωπα ή να δουλεύουν με αργομισθίες εκεί φίλοι και γνωστοί».
«Θεσμική χυδαιότητα είναι να αξιοποιείς τη θέση σου στην πολιτική για να παίρνεις δάνεια, δανεικά και αγύριστα, είναι να μετατρέπεις την παράταξή σου σε βραχίονα εγκληματικών συμφερόντων στη Βουλή, θεσμική χυδαιότητα είναι που ξεπλύνατε τη Χρυσή Αυγή στη συνέντευξή σας στο Politico και αναφέρατε ότι η βία στην Ελλάδα αφορά μονάχα την αριστερά», πρόσθεσε.
Για την επίθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα για την αναφορά του ότι τα κάνουν όλα για την καρέκλα τους ο κ. Τσίπρας είπε ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».
Όπως είπε, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν γεννήθηκαν για να είναι βουλευτές και αν κάποια στιγμή γυρίσουν στη βιοπάλη, δεν θα χαθούν, δεν είναι ανεπάγγελτοι. «Αλίμονο σε κάποιους άλλους που χωρίς την καρέκλα δεν θα ήταν τίποτα», σημείωσε. 
Λαμβάνοντας εκ νέου ο πρωθυπουργός το λόγο, για την τριτολογία του, αναφέρθηκε στην υπόθεση της συνομιλίας του κ. Καμμένου με τον Μανουσάκη λέγοντας ότι διερευνάται από τη δικαιοσύνη και «για αυτό είναι το λιγότερο άστοχο» να προτείνεται η σύσταση εξεταστικής επιτροπής τώρα.
«Ο υπουργός Άμυνας συνομίλησε πράγματι με κάποιον που βρίσκεται στις φυλακές, όταν του ζήτησε αυτός που είναι μέσα βοήθεια, προκειμένου -όπως έλεγε- να δώσει φως σε μια σκοτεινή υπόθεση. Τι έπραξε; Του είπε να πάει στη δικαιοσύνη και να πει ό,τι γνωρίζει», πρόσθεσε και συνέχισε, απευθυνόμενος στα έδρανα της Ν.Δ.: «Αν έχετε οποιαδήποτε ένδειξη ότι μπορεί να έκανε κάτι παραπάνω, πηγαίνετε στη δικαιοσύνη, μη ζητάτε εξεταστική, πηγαίνετε να καταθέσετε ό,τι στοιχεία έχετε προκειμένου να διερευνηθεί». 
Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στις τελευταίες αναφορές του προέδρου της Ν.Δ. για την προέλευση της βίας από την άκρα αριστερά, λέγοντας ότι ότι διέπραξε ένα ιστορικό ατόπημα, γιατί «δεν πρέπει να παίζουμε με αυτά τα πράγματα, ο λαός έχει μνήμη, ο τόπος έχει νωπή ιστορία».
«Μπορείτε να έρχεστε και να μας λέτε ότι η τρομοκρατία και η βία προέρχεται μόνο από την άκρα αριστερά; Δεν υπήρξε η δολοφονία του Λαμπράκη; Του Τεμπονέρα;», ρώτησε ο Πρωθυπουργός και κατέληξε: «Λυπάμαι αλλά είναι προφανές ότι επιχειρείτε να ψαρέψετε στα θολά εκλογικά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου και είναι ντροπή να εμφανίζεστε στο κοινοβούλιο τόσο ανιστόρητος να ανακαλέσετε τη φράση αυτή και να προσδιορίσετε τη θέση σας». 
https://www.eklogika.gr/news/Tsipras-se-ND-Kalh-h-sumfwnia-prepei-na-apologhtho%CF%85n-%C2%ABoi-pseudoprofhtes-ths-katastrofhs%C2%BB-03-07-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...