Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Με τροπολογίες στη Βουλή τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Aντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να «περάσει» στη Βουλή μέσω τροπολογιών εκκρεμότητες που αφορούν τη β’ αξιολόγηση του προγράμματος.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης, αύριο, Παρασκευή, θα ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής, υπό τη μορφή τροπολογιών, τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Βουλή, στις 10:00 θα αρχίσει στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Αλιεία, στο οποίο εντάσσονται οι τροπολογίες, με τον
βασικό προγραμματισμό να ορίζει τη λήξη της συζήτησης στις 17:00, προκειμένου έως τις 18:00 να έχουν ολοκληρωθεί οι ονομαστικές ψηφοφορίες, αν υποβληθούν αντίστοιχα αιτήματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένονται πέντε έως έξι τροπολογίες, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το αφορολόγητο και τις συλλογικές συμβάσεις.
Ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης κατατέθηκαν οι πέντε πρώτες τροπολογίες, το περιεχόμενο των οποίων συμφωνήθηκε με τους δανειστές στο πλαίσιο της συζήτησης για την ολοκλήρωση της λίστας με τα 140 προαπαιτούμενα.
Η πρώτη τροπολογία αφορά το πάγωμα των συντάξεων και για το 2022, η δεύτερη τροπολογία σχετίζεται με τον χρόνο αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων ενώ η 3η αναδιατυπώνει τη διάταξη που επιτρέπει την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου όχι από το 2020 όπως προβλέπεται κανονικά αλλά από το 2019.
Όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση της τροπολογίας για το πάγωμα των συντάξεων:«Μετατίθεται για την 1/1/2023 από την 1/1/2022 που ισχύει, η έναρξη αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων βάσει των οριζόμενων συντελεστών (δηλαδή του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή). «Από τον κρατικό προϋπολογισμό προκύπτει εξοικονόμηση δαπάνης για το οικονομικό έτος 2022 ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ»
Στην τροπολογία για τα εργασιακά, αναφέρεται ότι «με την υπόψη τροπολογία ορίζεται ότι ισχύουν έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής (αντί για την υφιστάμενη διατύπωση που λέει για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής):
1. Η διάταξη σύμφωνα με την οποία η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας και
2 .Η αναστολή των διατάξεων σχετικά με τη δυνατότητα επέκτασης και κήρυξης ως γενικώς υποχρεωτικής με υπουργική απόφαση, συλλογικής σύμβασης εργασίας η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος.
Η τρίτη τροπολογία αναδιατυπώνει το άρθρο 15 που θέτει τις προϋποθέσεις πρόωρης μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2019. 
Οι υπόλοιπες δύο αφορούν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Ειδικότερα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
1.Το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή, προσαρμόζονται δε ανάλογα οι επιμέρους ρυθμίσεις του Κώδικα για την πρόοδο της διαδικασίας του πλειστηριασμού μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του υπερθεματιστή.
2.Εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ο υπάλληλος του πλειστηριασμού αποδίδει το τέλος χρήσης στον οικείο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο του οποίου αυτός είναι μέλος. Μέρος δε του ανωτέρω ποσού που καθορίζεται με υπουργική απόφαση, αποδίδεται από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙΚ.), εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
3.Επαναπροσδιορίζεται το περιεχόμενο της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των ειδικότερων όρων λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, με την οποία καθορίζονται το ύψος και ο τρόπος καθορισμού, επιμερισμού, είσπραξης και απόδοσης του τέλους χρήσης των συστημάτων, αναπροσαρμογής του τέλους χρήσης και του μέρους αυτού που αποδίδεται στο ΤΑ.Χ.ΔΙΚ. καθώς κα κάθε άλλο συναφές θέμα.


Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε απόλυτο ευτελισμό τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τσιάρας, διαμαρτυρήθηκε ότι «δεν μπορεί μια κυβέρνηση να καταθέτει σε κύρωση σύμβασης για την αλιεία διατάξεις που αφορούν τη ζωή των πολιτών». Επίσης, σημείωσε ότι η πρακτική αυτή συνιστά πλήρη υποβάθμιση των νομοθετικών λειτουργιών και πρότεινε να υπάρξει ένα ξεχωριστό μίνι νομοσχέδιο ώστε να δοθεί η δυνατότητα συζήτησης στην επιτροπή και στην Ολομέλεια προκειμένου να έχουν τον χρόνο οι βουλευτές να ενημερωθούν για το περιεχόμενο των διατάξεων και επιπλέον να μπορούν να τις συζητήσουν. 
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος σχολίασε με ανάρτησή του στου twitter «Έκτακτο: με τροπολογίες στην σύμβαση για την αλιεία έρχονται τα νέα μέτρα. Λογικό. Αφού περνάνε τους ψηφοφόρους τους για χάνους».
Αντιδράσεις υπήρξαν και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την Ένωση Κεντρώων.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό, το ΚΚΕ προσανατολίζεται στην αποχώρηση από τη συζήτηση στη Βουλή για τα νέα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ πρόκειται να καταγγείλει την κυβέρνηση «για την απαράδεκτη αυτή μεθόδευση» και θα αποχωρήσει από τη συζήτηση, μη νομιμοποιώντας αυτή την πραξικοπηματική διαδικασία.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει πως «η αθλιότητα της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Όχι μόνο ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή νέα αντιλαϊκά μέτρα-ουρές του 4ου μνημονίου, αλλά επιδιώκει να ψηφιστούν αύριο, με διαδικασίες εξπρές και τροπολογίες στο πλαίσιο ενός άσχετου νομοσχεδίου» και κάνει λόγο για «μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με το νέο αντιλαϊκό νόμο». «Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων πάει χέρι - χέρι με μεθοδεύσεις και τακτικισμούς στις πλάτες του λαού», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ
https://www.eklogika.gr/news/Me-tropologies-sth-Voulh-ta-upoloipa-proapaito%CF%85mena-Antidraseis-apo-thn-antipoliteush-08-06-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...