Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα φοροκαταιγίδα

Του Σπύρου Δημητρέλη
Ιδιαίτερα ζεστοί μπήκαν οι φορολογούμενοι στη φετινή κούρσα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Μπορεί να έχει περάσει μόλις ένα δεκαήμερο από την έναρξη της φετινής περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ήδη περίπου 40.000 φορολογούμενοι εκπλήρωσαν τη σχετική φορολογική υποχρέωση. Ο αριθμός βέβαια των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια. Μάλιστα το φετινό εκκαθαριστικό θα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τους περισσότερους φορολογούμενους καθώς στον προϋπολογισμό προβλέπεται ότι τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών
προσώπων θα αυξηθούν φέτος κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ, από τα 8,1  στα 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτή αύξηση φορολογικών εσόδων θα προέλθει κατά κύριο λόγο από τις εξής αλλαγές στη φορολογία του εισοδήματος που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2016 και θα δηλωθεί στη φετινή φορολογική δήλωση.
Οι αλλαγές αυτές είναι οι εξής:
-φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών με την νέα κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων αλλά χωρίς αφορολόγητο όριο. Έτσι αντί για φορολόγηση με συντελεστές από 26% έως 33% που ίσχυε έως τα εισοδήματα του 2015 για το 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με συντελεστές από 22% έως 45%.
-το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται με ειδική κλίμακα από το πρώτο ευρώ εισοδήματος αλλά με αυξημένους συντελεστές σε σχέση με το εισόδημα του 2015. Για εισόδημα έως 12.000 ο συντελεστής αυξήθηκε από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης αυξήθηκε από το 33% στο 35% και για εισόδημα πάνω από 35.000 ο συντελεστής αυξήθηκε από 33% σε 45%.
-κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 13% και της φορολόγησής του με βάση την κλίμακα για το εισόδημα από μισθούς και συντάξεις. Αυτό συνεπάγεται αφορολόγητο όριο έως και 8.600 ευρώ για τους αγρότες με χαμηλό εισόδημα αλλά σημαντικές επιβαρύνσεις για όσους αγρότες, ψαράδες και κτηνοτρόφους δηλώνουν υψηλό εισόδημα.
-το εισόδημα από το μπλοκάκι προστίθεται στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και φορολογείται με συντελεστή που φθάνει ακόμη και το 45%.
Ο φόρος που θα προκύψει από το εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, έως το τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.
http://www.capital.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!