Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Πώς θα «εκδημοκρατιστεί» το Δημόσιο – Οι πέντε προβλέψεις του ν/σ Κατρούγκαλου

Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, προς διαβούλευση το νομοσχέδιο που είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος με δύο βασικούς στόχους: Την επαναπρόσληψη των απολυμένων και την αποκατάσταση των διαθέσιμων στο Δημόσιο και την επίλυση «ζητημάτων εκδημοκρατισμού».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες:
Το πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου θα αφορά την επαναφορά στο Δημόσιο των 3.900 υπαλλήλων που είτε απολύθηκαν είτε βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα και επρόκειτο να
απολυθούν. Όπως έχει γράψει ηaftodioikisi.gr, οι υπάλληλοι αυτοί είτε θα επανέλθουν στις θέσεις τους είτε θα μετακινηθούν εθελοντικά σε άλλες κενές θέσεις στο Δημόσιο
Στο δεύτερο σκέλος του το νομοσχέδιο του Γιώργου Κατρούγκαλου επιλύονται «ζητήματα εκδημοκρατισμού» στο Δημόσιο με την κατάργηση μνημονιακών διατάξεων των προηγούμενων κυβερνήσεων:
Συγκεκριμένα:
  • Καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν την υποχρεωτική αργία για πειθαρχικά αδικήματα, η οποία θα μετατραπεί σε δυνητική, καθώς και αυτή που αφορά την πειθαρχική δίωξη για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά». Η τελευταία θα παραμείνει με ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποκλείουν την συνδικαλιστική ή κοινωνική δράση.
  • Ανακαλούνται όλες οι διώξεις που έγιναν με τις προηγούμενες διατάξεις και η υποχρεωτική αργία που επιβλήθηκε, εκτός από ποινικά αδικήματα που επισείουν την ποινή της απόλυσης.
  • Τα τριμελή δευτεροβάθμια πειθαρχικά γίνονται πενταμελή με προσθήκη αιρετών που θα προκύψουν από τα εν λειτουργία υπηρεσιακά.
  • Καταργείται η δυνατότητα πολιτικής επιστράτευσης απεργών.
  • Δημιουργείται ο θεσμός των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων σε δευτεροβάθμιο επίπεδο για θεσμικά ζητήματα και σε τριτοβάθμιο για οικονομικά. Θα υπάρχει η δυνατότητα διαιτησίας μέσω του ΟΜΕΔ.
http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...