Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για το ζήτημα του ενεργειακού κόστους;

Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια
Μειώστε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας κατά 750 εκ ευρώ και η απασχόληση κατά 12.500 θέσεις εργασίας.
Αυτό λέει στην κυβέρνηση η βιομηχανία μέσω πρόσφατης μελέτης του ΙΟΒΕ, που ήρθε για να ενισχύσει τα επιχειρήματα του ΣΕΒ αλλά και του συνόλου των περιφερειακών βιομηχανικών Συνδέσμων της χώρας, που ζητούν μείωση του ενεργειακού κόστους για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και να ενισχυθεί η παραγωγική βάση και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ η μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο θα βελτίωνε
τις δυνατότητες τιμολόγησης των ελληνικών επιχειρήσεων και θα βοηθούσε στη διατήρηση του παραγωγικού τους δυναμικού μέχρι να ενισχυθεί η εγχώρια ζήτηση. Επίσης η ενσωμάτωση της μείωσης του ΕΦΚ στις τιμές των προϊόντων θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας παραγωγής, με ευρύτερες θετικές επιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας. Η μείωση των τιμών των εγχώριων προϊόντων θα οδηγούσε σε αύξηση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών και θα μπορούσε να αναστρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του.
Όλα αυτά βέβαια, θα συμβούν σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στο μεσοδιάστημα τα έσοδα του δημοσίου θα μειωθούν. Το ΙΟΒΕ λοιπόν σπεύδει να απαντήσει πριν καν του τεθεί το ερώτημα.
Όπως λέει η  μείωση του συντελεστή θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων από τον ΕΦΚ. Ωστόσο, τα συνολικά καθαρά έσοδα από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης θα έχουν τελικά θετικό πρόσημο, λόγω της ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας.
Και προσθέτει: «Η μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, θα τονώσει σημαντικά την ελληνική οικονομία, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια διατήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας.»
Τώρα το ερώτημα είναι εάν κάποιος στην κυβέρνηση τα ακούει όλα αυτά και αν ναι, τι σχεδιάζει να κάνει;
http://www.rizopoulospost.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και η οικονομία μας στη δίνη Τραμπ-Μασκ

Μπορεί το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα να είναι «χαμένο στη μετάφραση» των μηνυμάτων που εκπέμπουν ταυτόχρονα (και προφανώς συντονισμένα) ο Ελ...