Γράφει ο Τάκης Χατζής
Το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών έσπευσαν να διαψεύσουν ότι ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης μιλώντας στην εφημερίδα Corriere della Sera παρέπεμψε σε «δημοψήφισμα για το ευρώ». Στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «ο υπουργός απάντησε πως, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, "εμείς δεν έχουμε αγαπήσει τις καρέκλες - αν χρειαστεί, αν βρεθούμε μπροστά σε αδιαλλαξία, θα καταφύγουμε στον ελληνικό λαό είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα" - προφανώς όσον αφορά το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πολιτικής. Σε αυτό όμως το σημείο
της συνέντευξης η σύνταξη της εφημερίδας προσέθεσε "για το ευρώ" - κάτι που ο υπουργός ούτε είπε ούτε εννόησε».
Δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε την πρόθεση του υπουργού. Κυρίως γιατί τρέμουμε στην ιδέα να εκστόμισε τέτοιου μεγέθους… μπαρούφα παραμονές του Eurogroup- άσχετα αν δεν περιμένουμε κάτι θετικό από αυτό. Άλλο είναι το θέμα.
Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους- δανειστές, έχουν ακουστεί πολλά και διάφορα. Κάποια σοβαρά, άλλα τρελά και παλαβά. Ενδεικτικά και για λόγους οικονομίας του χώρου αναφέρουμε το ενδεχόμενο να δανειστούμε από τους Ρώσους και τους καλωδιωμένους τουρίστες- φοροπράκτορες. Το έχουμε ξαναπεί: όποιοι μιλάνε πολύ, θα την αμολήσουν την κοτσάνα τους. Δεν ήταν νούμερα οι αρχαίοι ημών πρόγονοι όταν έλεγαν ότι το σιγάν κρείττον εστί του λαλείν.
Το Μέγαρο Μαξίμου σχολίασε ότι τις τελευταίες μέρες εκδηλώνεται μια προσπάθεια αποδόμησης του υπουργού Οικονομικών. Από τη στιγμή που το αντιλαμβάνεσαι αυτό, λες και του υπουργού σου να προσέχει διπλά και τριπλά. Να μιλάει λιγότερο έχοντας αποφασίσει τι θέλει να πει. Και να έχει μαζί του ένα μαγνητοφωνάκι. Να καταγράφει τις συνεντεύξεις, ώστε να κόβει την όρεξη για αλλοιώσεις και ψεύδη.
Το κυριότερο όμως είναι η κυβέρνηση- στο σύνολό της, να μην αποπνέει αυτό που ο ιταλός δημοσιογράφος κατάλαβε, Ότι δηλαδή αν δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις της στη διαπραγμάτευση, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στη λαϊκή εντολή. Δεν το έχουμε ακούσει ούτε από ένα, ούτε από δύο υπουργούς, αλλά από πολύ περισσότερους. Και όταν ρωτούνται αν εννοούν εκλογές ή δημοψήφισμα, να απαντάνε ότι αυτό θα εξαρτηθεί. Χωρίς να υπάρχουν διαψεύσεις από το Μαξίμου, όλοι σχηματίζουμε την εντύπωση ότι το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος παίζει στους επόμενους μήνες ως το καλοκαίρι.
Αυτά είναι επικίνδυνα παιχνίδια και πρέπει να κόβονται με το μαχαίρι. Εχθροί θα υπάρχουν πάντα, ιδιαίτερα στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε. Αν δεν δίνουμε δικαιώματα, περισσότερο προστατευμένοι θα είμαστε.
http://newpost.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου