Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Σώστε την Εδέμ της Αφρικής

Φίλες, φίλοι,

Η ReconAfrica, μια καναδική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου προσπάθησε να με δωροδοκήσει για να μην μιλήσω.

Αλλά ο λαός μου έχει κουραστεί απ’ τη διαφθορά και δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια ενώ ο πετρελαϊκός κολοσσός απειλεί εμάς και τα δικαιώματά μας, και σπρώχνει την άγρια ζωή πιο κοντά στην εξαφάνιση.

Ονομάζομαι Τόμας Μουρόνγκα κι είμαι Πρόεδρος του Κοινοτικού Καταφυγίου Kapinga Kamwalye.

Στα πατρογονικά μας εδάφη, έχουμε προστατέψει σπουδαία είδη ζωής όπως λιοντάρια και καμηλοπαρδάλεις, αλλά οι ελέφαντες της Αφρικής, που κάποτε υπολογίζονταν στα 26 εκατομμύρια, τώρα έχουν μειωθεί σε λιγότεροι από 450.000. Το μεγαλύτερο κοπάδι ελεφάντων που έχει απομείνει στην Αφρική (μόλις 130.000) κατοικεί στο Οκαβάνγκο και τώρα απειλείται απ’ τη ReconAfrica. Φαντάζεσαι να εξαφανιστούν κι αυτοί;

Τον Ιούνιο του 2022, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την Economic and Social Justice Trust (μια ακτιβιστική ομάδα που αγωνίζεται ενάντια στη διαφθορά και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ναμίμπια) κι αντιταχθήκαμε σθεναρά στην έγκριση των εκμεταλλευτικών δραστηριοτήτων της ReconAfrica απ’ τον Ποχάμπα Σιφέτα, παρά τις προφανείς παραβιάσεις δικαιωμάτων και νόμων.

Αλλά δύο χρόνια μετά, ΑΚΟΜΑ δεν έχει παρθεί απόφαση. Εν τω μεταξύ η ReconAfrica μπορεί να συνεχίσει ανεξέλεγκτα να ρημάζει τη γη και τα προς το ζην μας.

Ένωσε τώρα τη φωνή σου στην παγκόσμια έκκλησή μας για να ζητήσουμε απ’ τον υπουργό Ποχάμπα Σιφέτα να σταματήσει να καθυστερεί την απόφαση και να σώσει το δέλτα του Οκαβάνγκο! Για τον λαό μου και τη μαγευτική άγρια ζωή, υπόγραψε τώρα την έκκληση και διάδωσέ την παντού!






Σώστε το Οκαβάνγκο

Για εμάς, η ReconAfrica ενσαρκώνει την απόλυτη απληστία που κρύβεται πίσω από ένα προσωπείο νομιμότητας αλλά δεν έχει ηθικές αξίες και βάζει τα οικονομικά της συμφέροντα πάνω απ’ τη ζωή.

Οι δονήσεις απ’ τις ερευνητικές εργασίες της ReconAfrica συνεχίζουν να αναστατώνουν τους ελέφαντες, κι η αύξηση των κατασκευών, των δρόμων και της κίνησης έχει ανατρέψει τις μεταναστευτικές διαδρομές τους, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν καλλιέργειες καθώς περιφέρονται σε απροετοίμαστα χωριά, και να ανοίγει ο δρόμος σε λαθροκυνηγούς.

Ως τοπικές κοινότητες δεν μας συμβουλεύτηκαν επαρκώς ή δεν μας ενημέρωσαν για τις γεωτρήσεις. Οι ζωές μας κι η άγρια φύση που προστατεύουμε αντιμετωπίστηκαν σαν κάτι ασήμαντο, και τα δικαιώματά μας καταπατήθηκαν ανελέητα.

Οι προσπάθειες εξόρυξης της ReconAfrica στο Οκαβάνγκο μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφική διατάραξη του μεγαλύτερου εναπομείναντος πληθυσμού ελεφάντων της Αφρικής. Γινόμαστε μάρτυρες της επιταχυνόμενης εξαφάνισης των τελευταίων γιγάντων της γης.

Όταν συγκεντρωθούν αρκετές υπογραφές, θα παραδώσουμε τις φωνές μας απευθείας στον υπουργό Σιφέτα υπερασπίζοντας τα δικαιώματα του λαού μου και των δικαιωμάτων χιλιάδων ειδών ζωής που δεν έχουν φωνή.

Γίνεται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια καθώς τα συμφέροντα των εταιρειών καταστρέφουν ένα απ’ τα τελευταία καταφύγια της Αφρικής; Όχι, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα υπερασπιστούμε το Οκαβάνγκο και την ιερή κληρονομιά του!

Σώστε το Οκαβάνγκο

Καθώς βρισκόμαστε στο χείλος μιας μη αναστρέψιμης καταστροφής, η έκκληση για δράση δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα. Πρέπει να ξεσηκωθούμε ενάντια στην επίθεση της απληστίας και να υπερασπιστούμε τα ιερά εδάφη μας. Λάβε μέρος στον αγώνα για την προστασία του δέλτα του Οκαβάνγκο, πριν να είναι πολύ αργά!

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,



Thomas Muronga με την ομάδα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δύσκολη η επόμενη μέρα – Πολλαπλά «χτυπήματα» κατά Ανδρουλάκη από τους επίδοξους αρχηγούς

Τέσσερις μέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης των ευρωεκλογών το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα το οποίο βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο πολιτικής κ...