Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Έρχονται λιγότερα τεκμήρια 30% το 2025 – Τι θα σημαίνει για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες

Μείωση κατα 30% των τεκµηρίων διαβίωσης εξετάζουν οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών για το επόμενο έτος.

Θυμίζουμε ότι στα δίχτυα των τεκμηρίων έπεσαν πέρυσι 1,4 εκατ. φορολογούμενοι, αφού η ΑΑΔΕ τους πρόσθεσε στο τελικό λογαριασμό τεκμαρτά εισοδήματα 5,2 δισ. ευρώ ενώ φόρους 55,4 εκατ. ευρώ πρόσθεσαν οι ελλιπείς ηλεκτρονικές συναλλαγές (πρόσθετος φόρος 22%, αν οι ηλεκτρονικές πληρωμές δεν καλύπτουν το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος, με ορισμένες εξαιρέσεις).

Τα φουσκωμένα τεκμήρια «πιέζουν» κυρίως εισοδηματίες, μισθωτούς αλλά και συνταξιούχους καθώς οδηγούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε πρόσθετα φορολογητέα εισοδήματα:
• 1,5 δισ. ευρώ στους εισοδηματίες
• 1,34 δισ. ευρώ σε μισθωτούς
• 1,15 δισ. ευρώ σε συνταξιούχους
• 877,6 εκατ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και
• 278,8 εκατ. ευρώ σε αγρότες.

Έτσι λοιπόν από το 2025 φαίνεται ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για τον επαναπροσδιορισμό όλων των τεκμαρτών δαπανών που εφαρµόζονται για τη διαβίωση, τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και τα σκάφη αναψυχής, για να υποβάλει στη συνέχεια τις προτάσεις της για το είδος και το εύρος των αλλαγών.

Ειδικότερα σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το ελάχιστο ποσό διαβίωσης θα µειωθεί:
• Από 3.000 ευρώ σε 2.100 ευρώ για τον άγαµο ή έγγαµο ή µέρος συµφώνου συµβίωσης που έχει επιλέξει να υποβάλει τη δήλωσή του χωριστά από τη σύζυγο ή τον σύζυγο ή το έτερο µέρος συµφώνου συµβίωσης.
• Από 2.500 ευρώ σε 1.750 ευρώ αν είναι έγγαµος ή έχει συνάψει σύµφωνο συµβίωσης και έχει επιλέξει να υποβάλει κοινή δήλωση µε τη ή τον σύζυγο ή µε το έτερο µέρος του συµφώνου συµβίωσης.
https://www.topontiki.gr/2024/05/09/erchonte-ligotera-tekmiria-kata-30-to-2025/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Μία νέα περιφερειακή ανισορροπία βρίσκεται σε εξέλιξη

Αυτό υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της νέας μελέτη του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων...