Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Η έξοδος από το lockdown φέρνει κυβερνητικό «εμφύλιο»

 Συνθήκες οξείας κυβερνητικής κρίσης καλλιεργεί η σπουδή του Μεγάρου Μαξίμου για γρήγορα και αποφασιστικά βήματα προς την κανονικότητα, καθώς στο υπουργείο Υγείας δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους, με πληροφορίες να επιμένουν ότι ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας σκέφτεται πολύ σοβαρά να διαχωρίσει τη θέση του.

Καίτοι αυτή τη στιγμή όποιος επιχειρήσει να προεικάσει τις εισηγήσειες των λοιμωξιολόγων –αλλά και το πώς αυτές θα «μεταφραστούν» από την κυβέρνηση- κινδυνεύει να πέσει έξω, είναι σαφές ότι η βιασύνη της κυβέρνησης δεν... κρύβεται: ήδη, η επιτροπή των ειδικών πιέστηκε να μην συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή αλλά μεθαύριο, Τετάρτη, ενώ

ταυτοχρόνως κάνει πάλι την εμφάνισή του η εικόνα των «επισπευδόντων» υπουργών που προαναγγέλλουν... «ανοίγματα» -ο καθένας για το χαρτοφυλάκιό του. Μάλιστα, αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στο υπουργείο Υγείας η πρωινή συνέντευξη της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, με την οποία ουσιαστικά προανήγγειλε την επανεκκίνηση των Γυμνασίων και Λυκείων, ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, πριν καν συνεδριάσουν οι ειδικοί και αποφανθούν επί του θέματος.

Όλα στο τραπέζι

Βεβαίως, η κ. Κεραμέως δεν εκφράζει μόνο τις επιθυμίες της, αλλά και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση –πλην της οδού Αριστοτέλους ασφαλώς. Σε απλά ελληνικά, είναι όλα στο τραπέζι, από την κατάργηση των διαδημοτικών μετακινήσεων ως την επανεκκίνηση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης αλλά και του λιανεμπορίου. Εξάλλου, το γεγονός ότι πλέον θα μπουν στη ζωή μας τα selftestδείχνει πως η κυβέρνηση αλλάζει πλέον στρατηγική αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας: αν και οι ειδικοί προειδοποιούν πως η πρακτική της αυτοεξέτασης δεν διασφαλίζει αξιοπιστία στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και την εποπτεία της διασποράς του ιού, όλα δείχνουν πως εφεξής το δόγμα θα είναι «ανοίγουμε τα πάντα και παρακολουθούμε την εξέλιξη με τα self tests». Με άλλα λόγια, το νέο δόγμα συγκεφαλαιώνεται στον τίτλο «επιστροφή στην κανονικότητα ανεξαρτήτως κρουσμάτων», καθώς πέραν της «σπουδής» που έδειξε η υπουργός Παιδείας, κυβερνητικοί παράγοντες έχουν προεξοφλήσει επιστροφή στην κανονικότητα και σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο.

Κρίση ενόψει

Εξάλλου, για το νέο δόγμα του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται πως έχουν πυροδοτηθεί και αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης, που δείχνουν και τις υπόγειες διαφωνίες που παρατηρούνται στους κόλπους της. Με άλλα λόγια, είναι σαφές ότι το τελευταίο διάστημα καθήκοντα... άτυπου υπουργού Υγείας έχει αναλάβει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, που εξάλλου έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει και την νέα στρατηγική της αυτοεξέτασης με τον σχετικό διαγωνισμό για την προμήθειά τους, τις συνεννοήσεις με τα φαρμακεία κ.α.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ακόμη και τώρα, δεν κρύβει τις ενστάσεις του: «δεν έδωσα ποτέ ημερομηνίες, ο ιός είναι ύπουλος», επισήμανε χαρακτηριστικά και με νόημα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι «προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία». «Τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται μεγάλη πίεση», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας και, για τους γνωρίζοντες του παρασκηνίου, όσα είπε περισσότερο απευθύνονταν στο Μέγαρο Μαξιμου παρά... στην κοινωνία.

http://www.matrix24.gr/2021/03/i-exodos-apo-to-lockdown-ferni-kivernitiko-emfilio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...