Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Πώς θα ανοίξει ο τουρισμός με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Της Ιωάννας Βαρδαλαχάκη    

 Λιγότερο από δύο μήνες απομένουν για το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας το οποίο έχει τεθεί από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στις 14 Μαΐου. 

 Πέρυσι μπήκαμε με στη σεζόν με 20 κρούσματα. Τον Αύγουστο φτάσαμε τα 100 αλλά ήδη είχαμε αρχίσει να ανησυχούμε από τα 50, ανέφερε ο Δημήτρης Βασιλείου σε διαδικτυακή συζήτηση επιστημόνων που διοργάνωσε η ομάδα Flotod-19 σε συνεργασία με την έκθεση 100% Hotel Show με θέμα «Το μέτωπο του κορωνοϊού και το άνοιγμα του τουρισμού».  «Με τι αριθμό κρουσμάτων μπορούμε να δούμε αισιόδοξα τη σεζόν;», συνέχισε

απευθυνόμενος στον καθηγητή Περιβάλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι ρεαλιστικός ο στόχος της 14ης Μαΐου. Ωστόσο, όπως είπε, αισιόδοξα μπορούμε να δούμε τη σεζόν σε επίπεδα λίγο κάτω από τα σημερινά αλλά με την κλίση της καμπύλης αποκλιμάκωσης να είναι πιο μεγάλη, κάτι που σημαίνει πως θα είναι πιο ταχεία η αποκλιμάκωση. «Στις 20 Μάη δεν θα είμαστε καλά, τέλη Ιούνη θα είμαστε πολύ καλά», είπε χαρακτηριστικά εκτιμώντας ότι η τουριστική σεζόν θα αργήσει να ξεκινήσει από την επίσημη εκκίνηση που ούτως ή άλλως θεωρείται ενδεικτική. 

 Να σημειωθεί ότι παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας ανησυχούν για την χρονική ψαλίδα ανάμεσα στο Μάη που ορίζεται ως η επίσημη έναρξη μέχρι την πραγματική έναρξη της τουριστικής σεζόν. Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου ο οποίος, μιλώντας μέσα στην εβδομάδα, εκτίμησε πως ο μήνας Ιούνιος θα αποτελέσει «κλειδί» για τους τουριστικούς στόχους. 

 «Έχοντας χάσει το πρώτο τρίμηνο, που είναι το τρίμηνο των κρατήσεων, έχουμε τον Απρίλιο εκτός σεζόν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Και απ' ό,τι φαίνεται, παρότι τέθηκε μία ημερομηνία από την κυβέρνηση για την έναρξη της σεζόν στις 14 Μαΐου, το μεγαλύτερο μέρος του Μαΐου -αν όχι ολόκληρος ο μήνας- θα είναι επίσης και αυτός εκτός σεζόν. Άρα, ουσιαστικά, μιλάμε για το τι θα γίνει από τον Ιούνιο και μετά. Αν σκεφτούμε ότι πέρυσι ξεκινήσαμε Ιούλιο, είναι πάρα πολύ κρίσιμο να ξεκαθαριστούν τα πράγματα το συντομότερο δυνατόν. Γιατί αν και ο Ιούνιος βγει εκτός παιχνιδιού, τότε πλέον αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο στόχος που έχουμε θέσει για έσοδα μεταξύ 40% και 50% του 2019, απομακρύνεται πάρα πολύ», είπε. 

 Αισιόδοξος εμφανίστηκε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος εκτίμησε πως φέτος τα τουριστικά έσοδα θα διπλασιαστούν, χωρίς, ωστόσο, να αναμένει πως θα καλυφθεί η ζημιά του 2019. Όπως είπε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, τα τουριστικά έσοδα ήταν 18 δισ. ευρώ το 2019, κατρακύλησαν στα 4 δισ. ευρώ το 2020 και για το 2021 διεκδικούν το ποσό των 8 δισ. ευρώ. 

   Επιδημιολογικά δεδομένα vs άνοιγμα τουρισμού   

 Συμμετέχοντας στη διαδικτυακή συζήτηση ο γιατρός-ερευνητής Dr Γιώργος Παυλάκης επιχείρησε από την πλευρά του μία ανασκόπηση του τρίτου κύματος και του τρόπου με τον οποίο σαρώνει τη χώρα μας. 

 Εκεί όπου κατέληξε επέστρεφαν αργότερα και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, Στέλλα Ι. Τσαρτσαρά- Γεροντολόγος- ειδικός Silver Tourism, International Donors/EU Programs’ Development expert, Εμμανουήλ Πατεράκη- Γενικός/ Οικογενειακός Ιατρός, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Σπυρίδων Γαλάνης- Γενικός/ Οικογενειακός Ιατρός, MSc Διαχείριση Νοσημάτων Γήρανσης και Κοσμάς Καζανάς MD. MSc. Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος) οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία της κατανόησης δύο γεγονότων, αφενός πως η πανδημία είναι σε εξέλιξη, αφετέρου πως οι μεταλλάξεις μπορούν να εκτροχιάσουν την κατάσταση- ειδικά σε χρόνο πριν τον Σεπτέμβρη οπότε και αναμένεται να έχει χτιστεί ένα τείχος ανοσίας. 

 Ωστόσο, όπως είπαν, μέχρι τότε προβλέπεται να τηρηθούν τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζοντας παράλληλα το πιστοποιητικό υγείας το οποίο χαρακτηρίστηκε ως μια μορφή «fast lane» λωρίδας για όσους το διαθέτουν, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την αναγκαιότητα αύξησης των μαζικών τεστ. 

 Επομένως το μόνο βέβαιο στην πανδημία είναι η αβεβαιότητα, και με αυτή την βάση οι κρατήσεις ίσως πλέον δεν αποτελούν κριτήριο καλής απόδοσης για τη σεζόν 2021, αλλά η επιδημιολογική εικόνα του προορισμού. 

 «Δεν είμαστε στη νέα κανονικότητα», σημείωσε ο κ. Παυλάκης αναφέροντας πως έχουμε πολύ περισσότερα άγνωστα μπροστά μας και πολλές πιθανές παγίδες. Κύριο θέμα λοιπόν αποτελεί το γεγονός πως η πανδημία είναι σε εξέλιξη. Και κύριο μέλημα αποτελεί να στοχεύσουμε στις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, με δύο να είναι τα ανησυχητικά στοιχεία αναφορικά με την πορεία του τρίτου κύματος στη χώρα μας, από τη μία οι μεταλλάξεις και από την άλλη ο μειωμένος αριθμός των διαθέσιμων εμβολίων ο οποίος δεν προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά πριν από το Σεπτέμβριο. 

   Εμβολιασμοί 1ης δόσης στους εργαζόμενους του τουρισμού, με το βρετανικό μοντέλο   

 Έτσι ο κ. Παυλάκης καταλήγει πως οι επιλογές είναι δύο, είτε ως χώρα «ανοιγόμαστε» σε εκτός ΕΕ λύσεις, που δεν θεωρεί πολύ πιθανή εναλλακτική, είτε χρησιμοποιούμε σοφά και γρήγορα τις διαθέσιμες δόσεις μας- προτείνοντας μάλιστα το μοντέλο της Βρετανίας και του Καναδά που χορηγούν σε πρώτη φάση μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου, ώστε να μπορέσει να εμβολιάσει τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο γρήγορα και να ανοίξει με καλύτερους όρους. 

 Ο κ. Παυλάκης πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα την πρότασή του αναφέροντας πως η Ελλάδα θα μπορούσε μετά την 1η Μαΐου να ξεκινήσει να χορηγεί μονάχα την πρώτη δόση στον ευρύ πληθυσμό, σε άτομα δηλαδή που έρχονται σε επαφή με το κοινό, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα καταστήματα, στα μέρη όπου υπάρχει τουριστική βιομηχανία, ώστε να μπορέσει να χτίσει ένα τείχος ανοσίας καθώς μπαίνει το καλοκαίρι και ελπίζοντας πως το καλοκαίρι θα υπάρξει επιτέλους επάρκεια εμβολίων, οπότε θα γίνουν και οι δεύτερες δόσεις στην ώρα τους. 

 Το προτέρημα που έχει αυτή η πρόταση, σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, είναι ότι δεν κρατάει κανένας δεύτερες δόσεις αλλά σχεδόν διπλασιάζει τους ανθρώπους τους ανθρώπους που μπορούν να πάρουν την πρώτη δόση. 

 Να σημειωθεί ότι κατά την τοποθέτησή του ο κ. Σαρηγιάννης ανάφερε πως, σύμφωνα με τα μοντέλα που «τρέχουν», υπολογίζεται πως τα άτομα που έχουν πάρα πολλές επαφές όταν λειτουργεί η οικονομία είναι περίπου 1 εκατ. (λίγο περισσότεροι από 800.00, όπως είπε). 

 «Πώς θα ανοίξει η σεζόν στις 14 του Μάη αν δεν έχει εμβολιαστεί κανένας στην τουριστική βιομηχανία», αναρωτιέται ο κ. Παυλάκης χαρακτηρίζοντας ως «αναγκαιότητα» τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού για να ανοίξει η Ελλάδα ως ασφαλής προορισμός που τα πήγε καλά το προηγούμενο καλοκαίρι- και αφού πρώτα έχει τελειώσει με το τρίτο κύμα. 

 Εκτιμώντας πως αν η Ελλάδα αργήσει (στους εμβολιασμούς), αυτό θα της στοιχήσει στην τουριστική πίτα ο κ. Παυλάκης συνέχισε, ωστόσο, αναφέροντας πως η χώρα μας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση συγκριτικά με άλλες χώρες, όπως ήταν και πέρυσι. Φέρνοντας μάλιστα τα παράδειγμα της Τουρκίας, υποστήριξε πως χάνει πόντους συνεχώς. «Δεν την εμπιστεύεται και δεν πρέπει να την εμπιστεύεται κανένας», αναφέρει εκτιμώντας πως η γειτονική χώρα δεν μπορεί στην παρούσα φάση να αποτελέσει τον ανταγωνισμό που παραδοσιακά αποτελεί για τη χώρα μας στον τουρισμό. 

 Επομένως η Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες εξακολουθεί να διαθέτει το πλεονέκτημα, για την διατήρηση του οποίου ο κ. Παυλάκης έθεσε όμως ως προϋπόθεση την «κατάσταση επί του εδάφους». «Αν η Ελλάδα παλεύει με το τρίτο ή το τέταρτο κύμα το Πάσχα και δεν το έχει ελέγξει, το λέω χωρίς να το πιστεύω, αλλά αν γίνει αυτό πυροβολούμε τα πόδια μας», είπε χαρακτηριστικά. 

   Τι θα κάνουν οι πελάτες;   

 «Θα είναι οι Γερμανοί και οι Βρετανοί σε κατάσταση που να θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια ο κ. Παυλάκης βάζοντας την διάσταση του πελάτη στην εξίσωση. 

 Να σημειωθεί ότι η κ. Τσαρτσαρά μετέφρασε εμπορικά τους εμβολιασμένους πολίτες, αναφέροντας πως οι ηλικιακές ομάδες των αγορών από τις οποίες εκμαιεύουμε τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να αποτελούν τους στόχους μας σαν χώρα γιατί πολύ απλά αυτοί μπορούν να ταξιδέψουν. 

 Στο μεταξύ η απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει τη 14η Μαΐου ως ημέρα ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού έγινε ευμενώς δεκτή από αγορές όπως η βρετανική ή η γερμανική, αλλά όπως σημειώνουν στη «Ν» παράγοντες του ελληνικού τουρισμού δεν μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε με συγκεκριμένα νούμερα αναφορικά με τις κρατήσεις. 

 Παράλληλα χθες, και παρά το κλίμα ευφορίας προς το ελληνικό καλοκαίρι, επιστήμονας και σύμβουλος της κυβέρνησης στη Βρετανία χαρακτήρισε «εξαιρετικά απίθανη» την πιθανότητα των διακοπών στο εξωτερικό για τους Βρετανούς. «Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει ένα πραγματικό κίνδυνο εάν ο κόσμος ταξιδέψει στο εξωτερικό, δήλωσε ο Δρ Μάικ Τίλντσλεϊ. 

 Κρίνοντας πως και οι Βρετανοί και οι Γερμανοί, από ψυχολογική ανάγκη, θα εκμεταλλευθούν κάθε άνοιγμα για να έρθουν στην Ελλάδα, ο κ Παυλάκης κατέληξε πως αυτό που πρέπει να απαντήσουμε είναι πώς θα γίνει αυτό με ασφάλεια. Έτσι χαρακτήρισε «τεράστια αναγκαιότητα» τα γρήγορα τεστ. 

   Πρακτική νίκη το πιστοποιητικό αλλά μεγάλη αναγκαιότητα τα μαζικά τεστ   

 «Οι εμβολιασμένοι τουρίστες είναι φοβερή βελτίωση από τους μη εμβολιασμένους αλλά δεν είναι απόλυτη εγγύηση. Δεν είναι πανάκεια. Γιατί μπορούν και να μολυνθούν και μερικοί να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό, σε πολύ μικρότερο ποσοστό. Φοβερά μικρότερο ποσοστό. Αλλά το πρόβλημα με αυτό τον ιό είναι ότι δεν χρειάζεσαι πολλούς, χρειάζεσαι ένα υπερμεταδότη στο αεροπλάνο για να σου δημιουργήσει ζημιά», εξήγησε απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο αποτελεί πανάκεια ο εμβολιασμένος τουρίστας. 

 «Μεγάλη πρακτική νίκη» για την Ελλάδα χαρακτήρισε στη συνέχεια τα διαβατήρια αλλά «αν ο ιός αντεπιτεθεί αυτή θα είναι μία πύρρεια νίκη, με την άποψη ότι θα δειχθεί ότι δεν αρκεί». Γι’ αυτό και η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για γρήγορα μαζικά τεστ. «Αυτό θα είναι μία παράλληλη λύση, θα πρέπει να είναι ένας δεύτερος μηχανισμός για να κόβει πιθανές αποτυχίες από αυτούς που είναι εμβολιασμένοι και δεν έχουν καλά αντισώματα, οπότε μπορούν να μολύνουν και να φέρουν ξανά τον ιό στον προορισμό τους», εξήγησε. 

 Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για την ποιότητα του αέρα, ο κ. Παυλάκης τον χαρακτήρισε ως τον «γίγαντα που πρέπει να αντιπαλέψουμε», προκρίνοντας μέτρα αλλαγής συμπεριφοράς αλλά και νέες τεχνολογίες. «Ο μεγάλος σύμμαχος της Ελλάδας είναι το έξω», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως ο ιός μένει πολύ στον αέρα των εσωτερικών χώρων. Στο θέμα της ποιότητας του αέρα τοποθετήθηκε επίσης ο κ. Σαρηγιάννης αναφέροντας πως υπάρχουν πολλές τεχνολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορες δραστηριότητες μειώνοντας σημαντικά το ιικό φορτίο ενός χώρου. 

https://www.msn.com/el-gr/money/economy/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF%CE%BE%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%BC%CF%8C-%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD/ar-BB1eNHFJ?ocid=mailsignout

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...