Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Σύγκρουση Μητσοτάκη με Τσίπρα, Γεννηματά για το ΑΣΕΠ -Θα φτάσει στα Δικαστήρια;

Σε σύγκρουση κορυφής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που είναι πιθανόν να φτάσει και στα Δικαστήρια (!), οδηγείται η διαδικασία για την επιλογή νέας ηγεσίας στο ΑΣΕΠ. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, μετά την, όπως είχε αποκαλύψει η ιστοσελίδα, άρνηση του Μαξίμου να δεχθεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έβαλε βέτο σε πρόσωπο που προτείνει το ΚΙΝΑΛ και η Φώφη Γεννηματά, με αποτέλεσμα η κυβερνητική πλειοψηφία στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να οδηγείται να επιλέξει, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, νέα ηγεσία του ΑΣΕΠ με ένα κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, και, μάλιστα, εν προκειμένω με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

«Βεντέτα» για απολύσεις, διαθεσιμότητες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε βέτο στην συμμετοχή στη νέα ηγεσία του ΑΣΕΠ του, προερχόμενου από το Ποτάμι, υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Καρκατσούλη, ο οποίος είχε ανακηρυχθεί ως ο καλύτερος υπάλληλος δημοσίου τομέα στον κόσμο για το 2011, λόγω του ότι ως στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχε αντιταχθεί στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες που προωθούσε ως αρμόδιος υπουργός ο νυν πρωθυπουργός, την περίοδο 2013 -2015!

Μάλιστα, ενδεικτικό της «βεντέτας» που έχει ο Κ. Μητσοτάκης με τον ίδιο τον Π. Καρκατσούλη, είναι ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, από το Μαξίμου αντιπροτάθηκε στο ΚΙΝΑΛ, θέση συμβούλου του ΑΣΕΠ να καταλάβει η γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του κόμματος, Έφη Στεφοπούλου, που είναι «πολιτικό παιδί» του κ. Καρκατσούλη. Το γεγονός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, προκάλεσε την οργή της ίδιας της Φώφης Γεννηματά, η οποία διαμήνυσε μέσω των συνεργατών της ότι δεν δέχεται παρεμβάσεις στο εσωτερικό του κόμματος της από το Μαξίμου και ότι το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην πρότασή του.
Απόρριψη και των προτάσεων Τσίπρα

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει επιστήμονες εγνωσμένου κύρους για τις νέες θέσεις, η κυβέρνηση θέλει να τοποθετήσει τον πρόεδρο και τους εφτά νέους συμβούλους με δική της πρόταση, ελέγχοντας μεν, δια αυτού του τρόπου το ΑΣΕΠ αλλά πλήττοντας, την αξιοπιστία της Ανεξάρτητης Αρχής. Το γεγονός έχει εξοργίσει την Κουμουνδούρου και τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, καθώς το ίδιο είχε γίνει πριν από μερικούς μήνες στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).


Όπου, με βάση τις προβλέψεις του νέου Συντάγματος, για μείωση από τα 4/5 στα 3/5 της πλειοψηφίας στη Διάσκεψη των Προέδρων για την επιλογή των μελών των ανεξάρτητων αρχών, αγνόησε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιλέγοντας μαζί με ΚΙΝΑΛ και «Ελληνική Λύση», τους 5 +1 (του ΚΙΝΑΛ), δικούς της.



Συμμαχία με Βελόπουλο

Στην περίπτωση, όμως του ΑΣΕΠ, η «βεντέτα» Μητσοτάκη με Καρκατσούλη, οδηγεί την κυβερνητική πλειοψηφία στην συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη να επιλέξει για πρώτη φορά στην ιστορία του ΑΣΕΠ από το 1994 και τον ιδρυτικό νόμο Πεπονή, ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής όχι διακομματικά, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά σε συνεργασία με ένα κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, και, μάλιστα, της ακροδεξιάς.

Εκτός κι αν. Εκτός κι αν βλέποντας το αδιέξοδο, τελευταία στιγμή το Μαξίμου και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης κάνουν πίσω και δεχθούν τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ή, έστω, ενός από τους δύο.

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη;

Μάλιστα, στην περίπτωση που ο Κ. Μητσοτάκης και το Μαξίμου δεν αναθεωρήσουν την στάση τους τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ απειλούν ότι θα προσφύγουν:

-Αρχικά στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

-Και στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη.


Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι:

-Τα διορισμένα από το 2016 μέλη της Διοίκησης του ΑΣΕΠ δεν μπορούν να αλλάξουν θέσεις εντός της Ανεξάρτητης Αρχής.

-Ακόμη κι αν αλλάξουν, η θητεία τους δεν μπορεί να είναι εξαετής, όπως προβλέπεται για τα νέα μέλη, αλλά έως ότου λήγει η παρούσα θητεία τους
https://www.aftodioikisi.gr/politiki/sygkroysi-mitsotaki-me-tsipra-gennimata-gia-to-asep-tha-ftasei-sta-dikastiria/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...