Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Κρέμεται από μια κλωστή

 


Φίλες και φίλοι,
Μακριά από αδιάκριτα μάτια, σε έναν γαλήνιο κόλπο του Ατλαντικού Ωκεανού στη Δ. Αφρική, ζουν ορισμένα απ’ τα πιο σπάνια θαλάσσια είδη του κόσμου.

Ο όρμος του Λόνγκο στο Κονγκό συνθέτει ένα οικοσύστημα που σπάνια συναντάται στη Γη -- και φιλοξενεί απειλούμενα είδη όπως το υβοδέλφινο, ο αγγελοκαρχαρίας αλλά και θαλάσσιες χελώνες που αναζητούν τροφή.

Όμως όλα κρέμονται από μια κλωστή.

Η αυξανόμενη ζήτηση σε πτερύγια καρχαρία και πετρέλαιο έχει γεμίσει την περιοχή με τεράστια αλιευτικά κι εξέδρες εξορύξεων, σπρώχνοντας τον μικρό θαλάσσιο παράδεισο στην καταστροφή.

Μια ομάδα Κονγκολέζων ακτιβιστών δουλεύει νυχθημερόν για να σώσει πάνω από 650 χμ² πολύτιμου βιοτόπου. Κι έχουν ένα πανέξυπνο σχέδιο -- να μετατρέψουν αυτό το μαγικό μέρος σε μια γιγάντια Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή, έκτασης περίπου 90 ΧΙΛΙΑΔΩΝ γηπέδων ποδοσφαίρου!

Έχουν την έγκριση της κυβέρνησης, αλλά και τη στήριξη της κοινότητας και των επιστημόνων ενός αναγνωρισμένου πανεπιστημίου -- όμως χρειάζονται γρήγορα περίπου 1 εκατ. ευρώ, αλλιώς όλη ο προσπάθεια μπορεί να πάει χαμένη.

Κάποιοι εύποροι υποστηρικτές της ιδέας δεσμεύτηκαν πως θα συμβάλουν, διπλασιάζοντας τις δωρεές που θα κάνουμε! Γι’ αυτό αν αρκετές κι αρκετοί από εμάς βοηθήσουμε, μπορούμε να κάνουμε το όνειρό τους πραγματικότητα μέσα σε λίγες μέρες. Στήριξε με ό,τι μπορείς για να βοηθήσουμε αυτόν τον απειλούμενο παράδεισο να γίνει ένα πανέμορφο θαλάσσιο καταφύγιο:
ΜΕ 1€ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 820 Μ²
ΜΕ 2€ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 1600 Μ²
ΜΕ 4€ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 3300 Μ²
ΜΕ 7€ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 5800 Μ²
ΜΕ 14€ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 12000 Μ²
ΑΛΛΟ ΠΟΣΟ
Κάθε χρόνο χιλιάδες ξένα αλιευτικά σκάφη πλημμυρίζουν τα Αφρικανικά ύδατα, σαρώνοντας τον πληθυσμό των ψαριών. Πάνω από 3 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν απ’ τη θαλάσσια και την παράκτια βιοποικιλότητα. Και για χώρες όπως το Κονγκό, η αλιεία είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της τροφής των τοπικών κοινοτήτων.

Σαν να μην έφταναν τα τεράστια αλιευτικά σκάφη, ο όρμος του Λόνγκο έχει γίνει κι επίκεντρο αναζήτησης πετρελαίου. Μια πετρελαιοκηλίδα θα έφερνε την καταστροφή για τα σπάνια είδη που βρήκαν καταφύγιο στα μαγευτικά νερά του.

Όμως, μια Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή τέτοιου μεγέθους θα επέτρεπε στον πληθυσμό των ψαριών να ανακάμψει και θα βοηθούσε τους ντόπιους ψαράδες σ’ αυτή την άνιση μάχη που είναι αδύνατο να νικήσουν μόνοι. Αν αρκετές κι αρκετοί από εμάς τσοντάρουμε ένα μικρό ποσό μπορούμε:
  • Να βοηθήσουμε να χαρακτηριστούν περίπου 650 χμ² κρίσιμου οικοτόπου ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή (ΘΠΠ)
  • Να στηρίξουμε τη δημιουργία ενός χωροταξικού σχεδίου για την αντιμετώπιση ανταγωνιστικών αλιευτικών συμφερόντων,
  • Να υπερασπιστούμε τα αλιευτικά δικαιώματα των ντόπιων κοινοτήτων δημιουργώντας ζώνες απαγόρευσης εμπορικής αλιείας,
  • Να εξασφαλίσουμε πως η ΘΠΠ θα φυλάσσεται επαρκώς και πως τα πρόστιμα για παράνομες δραστηριότητες θα διατίθενται σε μέτρα προστασίας.
Κι αν συγκεντρώσουμε περισσότερα, θα στηρίξουμε κι άλλους βιότοπους και είδη που χρειάζονται επειγόντως προστασία, και παράλληλα θα τρέξουμε δυναμικές εκστρατείες για να αγωνιστούμε για τη ζωή στη Γη:
ΜΕ 1€ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 820 Μ²
ΜΕ 2€ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 1600 Μ²
ΜΕ 4€ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 3300 Μ²
ΜΕ 7€ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 5800 Μ²
ΜΕ 14€ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 12000 Μ²
ΑΛΛΟ ΠΟΣΟ
Το κίνημά μας έχει σταθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προστασία κρίσιμων οικοσυστημάτων ώστε ο πλανήτης μας να ευδοκιμήσει ξανά: πιέζοντας για μια παγκόσμια συμφωνία για τη φύση που θα θέσει υπό προστασία τον μισό πλανήτη, στηρίζοντας κοινότητες αυτοχθόνων για να υπερασπιστούν τη γη τους, βοηθώντας να ιδρυθεί ένα ιδιωτικό καταφύγιο άγριας ζωής στα Γκαλαπάγκος κι αγοράζοντας γη στα Ιμαλάια για να σταματήσουμε την καταστροφή του βιότοπου της λευκής λεοπάρδαλης. Τώρα πρέπει να δώσουμε ξανά το παρόν γι’ αυτό το πολύτιμο θαλάσσιο οικοσύστημα και για τις κοινότητες που ζουν απ’ αυτό.

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,

Marigona, Mike, Sofia, Heather, Mouhamad, Christoph, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...