Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Μηνύσεις που ψήνουν τον πλανήτη

 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Είναι εξωφρενικό -- πάνω που οι χώρες του κόσμου άρχισαν να κάνουν βήματα για να αποτρέψουμε την κλιματική αλλαγή, οι κολοσσοί ορυκτών καυσίμων μηνύουν τις κυβερνήσεις μας ζητώντας αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων.

Κι αυτό επειδή χρησιμοποιούν μια σχεδόν άγνωστη, αλλά ισχυρή παγκόσμια συνθήκη: τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας.

Σχεδιάστηκε για να παροτρύνει τις εταιρείες ενέργειας να επενδύουν σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, αλλά πλέον την χρησιμοποιούν ως όπλο για να μηνύουν τις χώρες που προσπαθούν να κλείσουν βρώμικες μονάδες άνθρακα κι εξέδρες πετρελαίου -- σαμποτάροντας έτσι τη μετάβασή μας σε 100% καθαρή ενέργεια. Οι εταιρείες έχουν ήδη τσεπώσει περισσότερα από 40 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις απ’ τα χρήματα των φορολογουμένων -- ενώ όλο και περισσότερες χώρες πέφτουν στην παγίδα.

Επιτέλους όμως υπάρχει σχέδιο για να ακυρωθεί. Η Ιταλία έχει ήδη αποσυρθεί και τώρα η Γαλλία, η Ισπανία κι άλλες χώρες ζητούν την ανάκληση της συνθήκης. Αν στηρίξουμε την έκκλησή τους με 1 εκατ. φωνές, μπορούμε να πυροδοτήσουμε ένα κύμα αντιδράσεων στην κρίσιμη συνάντηση σήμερα. Καμία χώρα δεν πρέπει να δέχεται μηνύσεις επειδή προσπαθεί να προστατέψει τον πλανήτη μας. Υπόγραψε τώρα με ένα κλικ


ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ


Προς τις κυβερνήσεις του κόσμου και όλους τους υπογράφοντες της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας:

Ως πολίτες του κόσμου, σας ζητάμε να αποσυρθείτε απ’ τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας και να σταματήσετε την επέκτασή της σε άλλες χώρες. Η συνθήκη είναι αντίθετη με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα κι επιτρέπει σε εταιρείες άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου να εμποδίσουν τη μετάβασή μας σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας. Είναι ώρα να βάλουμε την υγεία και την ασφάλεια του κόσμου πάνω απ’ τα συμφέροντα των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ







Αυτή η απαράδεκτη συνθήκη είναι στην ουσία το ακριβώς αντίθετο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Κυριολεκτικά τιμωρεί τις κυβερνήσεις που γυρίζουν την πλάτη στα ορυκτά καύσιμα.

Πάρε για παράδειγμα την Ιταλία: Όταν απαγόρευσε την εξόρυξη πετρελαίου στις ακτές της, μια Βρετανική εταιρεία μήνυσε την Ιταλική κυβέρνηση για περίπου 250 εκατ. ευρώ -- δηλαδή 9 φορές περισσότερο απ’ όσα είχε επενδύσει. Μιλάμε για χρήματα φορολογουμένων πολιτών που θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σχολεία ή νοσοκομεία.

Γι’ αυτό, η συνθήκη αυτή μας αφορά όλες και όλους όπου κι αν βρισκόμαστε στον κόσμο. Για να νικήσουμε την κλιματική αλλαγή, χρειαζόμαστε μια μαζική παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια -- αν όμως κάποιες χώρες εμποδίζονται, όλη η προσπάθεια παγκοσμίως πάει χαμένη.

Αξιόπιστες πηγές λένε πως μια μαζική δημόσια αντίδραση τώρα, μπορεί να κάνει ένα σημαντικό αριθμό χωρών να αποχωρήσουν απ’ τη συνθήκη και να παίξει καθοριστικό ρόλο πριν την κρίσιμη συνάντηση σήμερα. Γι’ αυτό πρέπει να λάβουμε δράση -- υπόγραψε τώρα και το Avaaz θα παραδώσει τις φωνές μας κατευθείαν σε σημαντικούς ηγέτες:



ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ


Η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι η μάχη για την ίδια μας τη ζωή. Όμως πλέον πλέουμε με ευνοϊκό άνεμο στα πανιά μας -- ανασυνθέτοντας σιγά σιγά τα συστήματα που ρημάζουν τον πλανήτη μας. Για τα παιδιά μας, τα δάση, τις θάλασσες, και για όσα αγαπάμε, δεν γίνεται να σταματήσουμε τώρα.

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,

Marie, Martyna, Pascal, Luis, Mike, Anneke, Alice, Patricia, Mario, Nick, Daniel, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί μια άκρως σημαντική επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου , όπως αυτή...