Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

«Κλειδώνει» το lockdown τύπου Μαρτίου

 Ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση για ακόμη σκληρότερα μέτρα –ειδικά στην Αττική- καθώς κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι τελούν σε κατάσταση συναγερμού και φοβούνται εκθετική αύξηση κρουσμάτων.

Βεβαίως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς αυτή τη φορά ο ιός «τριγυρίζει» στην Ελλάδα για έναν χρόνο και η οικονομία έχει ήδη ταλαιπωρηθεί από τα διαρκή περιοριστικά μέτρα. Η καραντίνα του περασμένου Μαρτίου άφησε βαθύ τραύμα στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία, ενώ η αποτυχία της τουριστικής σεζόν κατάφερε καίριο πλήγμα στην Ελλάδα λόγω της κατάρρευσης της

«βαριάς βιομηχανίας» της. Σαν να μην έφταναν αυτά, η δεύτερη καραντίνα του περασμένου φθινοπώρου επέτεινε την κατάσταση, ενώ η αναιμική εμπορική δραστηριότητα στις Γιορτές σε συνδυασμό με την καραντίνα διαρκείας στον «μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας μετά το Δημόσιο», ήτοι στην εστίαση, αποτέλεσε ουσιαστικά την χαριστική βολή στην πραγματική οικονομία –όσο, όμως και στον προϋπολογισμό.
Σαν να μην έφταναν αυτά, η αναζωπύρωση της πανδημίας και η έναρξη του τρίτου κύματος που παρατηρείται τούτες τις μέρες επέβαλαν ένα νέο πισωγύρισμα στις εμπορικές δραστηριότητες: πριν καν ανοίξουν όλες οι επαγγελματικές ομάδες και κατηγορίες, το λιανεμπόριο περιορίστηκε εκ νέου σε click away και click inside, χωρίς ωστόσο ως τώρα αυτά τα μέτρα να φαίνονται ικανά να ανακόψουν την επέλαση του τρίτου κύματος.

Φαινόμενο Θεσσαλονίκης

Αντιθέτως, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου έπαθαν σοκ με τα 1261 κρούσματα, ενώ ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι και σήμερα, τα «μαθηματικά» της πανδημίας θα δείξουν τετραψήφια κρούσματα: στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πριν να πάρει μία δυσάρεστη απόφαση: την επιστροφή σε ολική καραντίνα, όπως διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα, ολοένα και περισσότεροι στο κέντρο των αποφάσεων φέρονται να πείθονται από την άποψη που λέει ότι «καλύτερα να κλείσουν τα πάντα για δύο ή τρεις εβδομάδες, παρά να σερνόμαστε με την πανδημία και να ζούμε σε καθεστώς ισορροπίας του τρόμου ως το Πάσχα».
Βεβαίως, ο αντίλογος σε αυτό δεν είναι μόνο ότι η δραματική κατάσταση της οικονομίας επιβάλλει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πριν «νεκρώσει» εκ νέου η οικονομία. Πέραν αυτού, ο αντίλογος είναι πως, κάτι οι χαμηλές θερμοκρασίας, κάτι οι μεταλλάξεις που διαμορφώνουν αχαρτογράφητα νερά για τους ειδικούς, μπορεί τελικώς και η οικονομία να νεκρώσει για δύο-τρεις εβδομάδες και η πανδημία να επανέλθει με ευκολία. Βεβαίως, στην περίπτωση αυτή θα έχει τουλάχιστον αποφευχθεί το εφιαλτικό σενάριο να επαναληφθεί στην Αθήνα ό,τι έγινε στην Θεσσαλονίκη τον περασμένο Οκτώβριο-Νοέμβριο. Σημειωτέον ότι η αύξηση των κρουσμάτων και τα στοιχεία των λυμάτων του Λεκανοπεδίου είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και δείχνουν ότι το σενάριο αυτό είναι παρόν. Και, σαν να μην έφτανε αυτό, το ίδιο σενάριο μπορεί να επαναληφθεί και στην ίδια την Θεσσαλονίκη, αφού και από εκεί τα νέα δεν είναι καθόλου καλά και η επιδημιολογική επιβάρυνση αποτελεί ήδη έναν κώδωνα κινδύνου.

Διλήμματα και αποφάσεις

Τούτων δοθέντων, όλα δείχνουν πως, αν δεν υπάρξει κάποια θετική ανατροπή την εξάπλωση της πανδημίας, τότε η επιστροφή μας στον Μάρτιο του 2020 θα είναι... δεδομένη. Απλώς, στην κυβέρνηση δεν γνωρίζουν αν πρέπει να το ανακοινώσουν αυτή τη Παρασκευή ή την επόμενη, αναλόγως και της εξέλιξης της πανδημίας. Πάντως, αν η κατάσταση στην οικονομία δεν ήταν τόσο δραματική, ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για επιστροφή στην σκληρή καραντίνα. Αν, δηλαδή, αποφασιστεί να δώσει η κυβέρνηση «χρόνο στον χρόνο» ώστε ως την άλλη Παρασκευή να φανεί αν μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση, αυτό το ρίσκο θα αναληφθεί ακριβώς εξαιτίας της τραγικής δημοσιονομικής κατάστασης, αλλά και της βαθιάς ύφεσης που «θερίζει» την πραγματική οικονομία. Το δίλημμα, λοιπόν, είναι ήδη τεράστιο και δεν βαραίνει μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τους ειδικούς που συγκροτούν την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας: ενδεικτικά του διλήμματος αυτού είναι όσα είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος: «Φυσικά και είναι στο τραπέζι της Επιτροπής το καθολικό lockdown, όπως και όλα τα σενάρια. Όλα είναι στο τραπέζι. Το καθολικό lockdown είναι υγειονομικά σωστό ως μέτρο. Αλλά το θέμα είναι και αν αντέχει η οικονομία. Δεν είναι τόσο απλό», επισήμανε ο καθηγητής.

http://www.matrix24.gr/2021/02/klidoni-to-lockdown-tipou-martiou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...