Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τους απλήρωτους φόρους του 2020, καθώς πάνω από 4.000.000 φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να καταβάλουν τους φόρους τους, με αποτέλεσμα τα χρέη να ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, ενώ θα αυξάνονται όσο συνεχίζεται η πανδημία!
Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν 2.000.000 φορολογούμενοι οφείλουν στην εφορία ποσά έως 500 ευρώ, ενώ πάνω από 1.400.000 πολίτες χρωστούν από 500 έως 10.000 ευρώ. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει, επίσης, ότι το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από οφειλέτες με χρέη άνω του 1.000.000 ευρώ.
Το λυπηρό είναι ότι αυξήθηκαν κατά 43.000 όσοι βρίσκονται πλέον υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Πρόκειται για την πλέον δυσμενή εξέλιξη για τα φορολογικά έσοδα, καθώς αποδείχθηκε ότι οι αναστολές πληρωμής φόρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση δεν κατάφεραν να ανακόψουν το ισχυρό «κύμα» των απλήρωτων φόρων. Μόνο τον Δεκέμβριο του 2020 δεν πληρώθηκαν φόροι ύψους 1,34 δισ. ευρώ, όταν τον ίδιο μήνα του 2019 τα νέα ληξιπρόθεσμα ήταν 1,06 δισ. ευρώ – αύξηση που αγγίζει το 26%.
Έτσι το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο φθάνει τα 108,1 δισ. ευρώ, έναντι 107,58 δισ. ευρώ το 2019. Τα ανεπίδεκτα ποσά είσπραξης έφτασαν τα 24 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος να αγγίζει το 2020 τα 84,09 δισ. ευρώ!
Θυμίζουμε ότι η καραντίνα «βύθισε» κατά 7,9 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα του 2020, τα οποία ανήλθαν τελικά στα 44,265 δισ. ευρώ, όταν η αρχική πρόβλεψη ήταν για 52,165 δισ. ευρώ. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το πάγωμα της πληρωμής υποχρεώσεων και πανδημικών χρεών άνω των 1,6 δισ. ευρώ που «γεννήθηκαν» τον περασμένο Μάρτιο και η αποπληρωμή τους θα ξεκινήσει από το 2022.
Η «τρύπα» των 295 εκατ. ευρώ στις φορολογικές εισπράξεις του Ιανουαρίου έδειξε ότι και η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη, τη στιγμή μάλιστα που ο Φεβρουάριος «σημαδεύτηκε» από το σκληρό λοκντάουν στην αγορά, ενώ όλα δείχνουν ότι η πλήρης άρση της καραντίνας δεν θα έρθει ούτε τον Μάρτιο.
Σε δεινή θέση οι μικρομεσαίοι
Κάπως έτσι γίνεται φανερό ότι το δεύτερο λοκντάουν φέρνει κατάρρευση εσόδων, αφού, αν συνυπολογιστεί ότι η εστίαση θα παραμείνει κλειστή τουλάχιστον έως τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, ενώ ο τουρισμός δεν αναμένεται να πάρει «μπροστά» πριν από τον Ιούνιο, ο στόχος της ΑΑΔΕ για εισπράξεις ύψους 49,7 δισ. ευρώ είναι εξαιρετικά φιλόδοξος.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι η ζημία ανά δεκαπενθήμερο υπολογίζεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ και προκαλεί μεγάλη αιμορραγία στα φορολογικά έσοδα και κυρίως στις εισπράξεις από τους φόρους συναλλαγών, όπως είναι ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης.
Ίσως γι’ αυτό οι ειδικοί έβαλαν τέλος στο σενάριο που διακινούσε η ίδια η κυβέρνηση για ρύθμιση των κορωνοχρεών σε 120 δόσεις, παρά τις εκκλήσεις της αγοράς για μια γενναία ρύθμιση που θα δώσει ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Προσώρας είναι ανοιχτό μόνο το ενδεχόμενο για 60 έως 72 δόσεις στην εφορία» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης βάζοντας «ταφόπλακα» σε κάθε ελπίδα πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Εξάλλου θεωρείται αμφίβολο το αν θα καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση όλοι οι οφειλέτες στην εφορία, καθώς θα υπάρχουν δεκάδες «κόφτες», ενώ θεωρείται βέβαιο πως οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής του αριθμού δόσεων. Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση των 72 δόσεων μπορεί να καταλήξει για τους περισσότερους να αποτελείται από 30 ή 40 δόσεις για χρέη, με ιδιαίτερα «τσουχτερό» επιτόκιο.
Να σημειωθεί πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιτήρησης της οικονομίας αντιδρούν σε κάθε σκέψη για ρύθμιση οφειλών σε πολλές δόσεις, επιμένοντας πως υπάρχει και η διέξοδος του νέου Πτωχευτικού Κώδικα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει θέσει καν στους θεσμούς οποιοδήποτε αίτημα για ρύθμιση 120 δόσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σταϊκούρας ο αισιόδοξος
Παρά ταύτα αισιόδοξος εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος βλέπει... φως στην άκρη του τούνελ της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 επισημαίνοντας ότι «όσο περνά ο χρόνος θα αποκαθίσταται σταδιακά η καθημερινότητα». Ωστόσο, είπε, «το τρέχον έτος δεν πρόκειται να καλυφθούν οι απώλειες της πανδημίας και αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και στη βάση των σημερινών δεδομένων, θα καταστεί εφικτό το 2022».
Ανέφερε δε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022 και η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας, να αντιμετωπιστεί όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Για την «επόμενη ημέρα» δήλωσε ότι στόχος είναι να συνεχιστεί η οικονομική πολιτική που διακόπηκε από την πανδημία και η ανάπτυξη θα καταστεί βιώσιμη εάν η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών είναι μεγαλύτερη από αυτή της κατανάλωσης. Επίσης κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στην κοινωνία για όσο χρειαστεί, αλλά πάντα εντός των απαραίτητων δημοσιονομικών περιορισμών που υπαγορεύει η δημοσιονομική σταθερότητα.
Επανέλαβε τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το μηνιαίο κόστος του λοκντάουν σε εθνικό επίπεδο είναι περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί αυτή την περίοδο στις «κόκκινες» περιοχές (μεταξύ των οποίων είναι και η Αττική) στοιχίζουν περίπου 2,7 δισ. ευρώ, καθώς το 67% του τζίρου της οικονομίας παράγεται σε αυτές τις περιοχές. Είπε, παράλληλα, ότι για κάθε μήνα που συνεχίζονται τα μέτρα ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί κατά 0,8% και το πρωτογενές αποτέλεσμα επιβαρύνεται κατά 0,7%. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δήλωσε ότι:
● Μόνο μέσα από την «επιστρεπτέα προκαταβολή» έχουν διατεθεί 7 δισ. ευρώ σε 545.000 επιχειρήσεις και 3 δισ. ευρώ αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενους.
● Το πρώτο τρίμηνο του έτους τα μέτρα στήριξης θα φθάσουν στα 5,9 δισ. ευρώ και σε κάθε περίπτωση θα ξεπεραστεί το όριο των 7,5 δισ. ευρώ που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός.
● Δεν είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών το πότε θα ανοίξει η αγορά, θα μιλήσουν πρώτα οι ειδικοί. Η κυβέρνηση σαφώς και θέλει να λειτουργεί το εμπόριο εύρυθμα και με τη μεγαλύτερη δυνατή υγειονομική ασφάλεια.
● Το θέμα του τουρισμού δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον κόσμο και η πορεία του θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Προσδοκούμε», είπε, «ότι το 2021 ο τουρισμός θα πάει καλύτερα από το 2020, ωστόσο δεν θα φθάσει στα επίπεδα του 2019».
● Το ελληνικό χρέος έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το καθιστούν βιώσιμο, παρά την επιβάρυνσή του την περίοδο της πανδημίας.
Στον πάτο ο τζίρος του λιανεμπορίου το 2020
Με πτώση περίπου 4,5 δισ. ευρώ στον τζίρο κινήθηκε πέρυσι, λόγω πανδημίας και λοκντάουν, το λιανικό εμπόριο της χώρας, ενώ περίπου 1,5 δισ. ευρώ ήταν οι απώλειες μόνο το τέταρτο τρίμηνο. Μόνον ωφελημένες ήταν οι επιχειρήσεις που πωλούν μέσω ταχυδρομικών παραγγελιών ή μέσω διαδικτύου, στις οποίες ο τζίρος πέρυσι αυξήθηκε 18%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το 2020 ανήλθε σε 47,25 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 8,6% σε σχέση με το 2019, όπου είχε διαμορφωθεί σε 51,72 δισ. ευρώ.
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών είναι:
● Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 46,8%.
● Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, μείωση 39,8%.
Αντίθετα, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι:
● Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου, αύξηση 18%.
● Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 13,1%.
Στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το τέταρτο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 12,47 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 10,4% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2019, όπου είχε διαμορφωθεί σε 13,92 δισ. ευρώ και μείωση 3% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2020 που είχε ανέλθει σε 12,86 δισ. ευρώ.
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 είναι:
● Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, μείωση 61%.
● Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 52,1%.
Από την άλλη πλευρά, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι:
● Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου, αύξηση 25,9%.
● Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 18,8%.
Σημειώνεται ότι η τάξη οικονομικής δραστηριότητας «Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου», που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών μεταξύ 2020 και 2019 και μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2020 και του αντίστοιχου τριμήνου του 2019, περιλαμβάνει δραστηριότητες λιανικού εμπορίου από επιχειρήσεις που πωλούν μέσω ταχυδρομικών παραγγελιών ή μέσω διαδικτύου (Internet) με την εφαρμογή συγκεκριμένων διαδικασιών και τα πωλούμενα προϊόντα μπορούν είτε να φορτωθούν άμεσα από το διαδίκτυο (Internet) είτε να παραδοθούν κανονικά στον πελάτη.
Η τάξη οικονομικής δραστηριότητας «Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα», που παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών μεταξύ 2020 και 2019, περιλαμβάνει τα καταστήματα τα οποία πωλούν κατά κύριο λόγο ρολόγια και κοσμήματα.
Η τάξη οικονομικής δραστηριότητας «Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές», που παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το τέταρτο τρίμηνο 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, περιλαμβάνει την πώληση προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας, ενδυμάτων και υποδημάτων που πραγματοποιείται σε υπαίθριες αγορές και πάγκους.
http://www.topontiki.gr/article/428692/katarreysi-esodon-katastrofiko-gia-ta-dimosia-tameia-deytero-lokntaoyn
Ignore the one who marginalizes the weak_ the poorest_ the man with a disability_ the immigrant_ the homeless .. Blogger Dimitris Nikogloy_ Blog Εn Αrxikos Politis_ news republication and not only_ daily news without bosses ..
mail nikogloydhm@hotmail.com nikogloydhm@gmail.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»
Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...
-
«Η γραμματέας που προσέλαβα… έχει περισσότερα προσόντα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη… Απλώς δεν ξεκινάνε όλοι την καριέρα τους από διευθυν...
-
Ο «κύριος Βαρδής» αγαπούσε πολύ την Κρήτη. Οποιος παρουσιαζόταν στο γραφείο του φορώντας στιβάνια, βράκα ή έστω κεφαλομάντιλο, ειδικά αν ήτα...
-
Την παραίτησή τους υπέβαλαν με κοινή ανακοίνωσή τους 76 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Στην επιστολή τους προς τη γραμματέα του κό...
-
Από την εποχή των μνημονίων πιτσιρίκο, στην εποχή των ισοδυνάμων. Θα χορτάσουμε ισοδύναμα. Θα βάλουμε και στην τσέπη. Η αριστεροφασίζουσ...
-
Διαχρονική και άφθαρτη παραμένει η εξέγερση του Πολυτεχνείου της 17ης Νοέμβρη του 1973 ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα και μαζί με ...
-
Τους τρόπους με τους οποίους θα αποδομηθεί η «πολιτική Μαξίμου» και θα έρθει στην επιφάνεια η μεγάλη φθορά της κυβέρνησης έχουν βρει στο ΠΑΣ...
-
«Η μονομερής ανακήρυξη του ψευδοκράτους πριν από 41 χρόνια στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου ...
-
Από το βήμα της Βουλής, πρίν από λίγη ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέβασε τους τόνους και κατέστησε σαφή τη θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ότ...
-
Δεν άφησε αναπάντητη ο Άδωνις Γεωργιάδης την σκληρή κριτική που δέχτηκε από τον Αντώνη Κανάκη μέσα από την σατιρική εκπομπή Ράδιο Αρβύλα. ...
-
Περισσότεροι από 20.000 νέοι έχουν ήδη ξεκινήσει τη συμμετοχή τους στο νέο «πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για άνεργους νέους ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου