Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Τσίπρας: Δώρο στα ιδιωτικά κολέγια το νομοσχέδιο Κεραμέως (Video)

Για υποκρισία και εργαλειοποίηση ενός υπαρκτού προβλήματος, την βία στα πανεπιστήμια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του στη Βουλή, μιλώντας επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.

Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί πίσω από το θέμα των πανεπιστημίων να κρύψει το μεγάλο θέμα, ότι δηλαδή αφήνει εκτός ΑΕΙ 24.000 υποψηφίους. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το μέτρο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια είναι προκλητικό και αναποτελεσματικό, δε θα λύσει το πρόβλημα αντιθέτως μπορεί να το οξύνει, εκτίμηση που απέδωσε στο γεγονός ότι το ειδικό αυτό σώμα θα στελεχωθεί από οπλισμένους ανεκπαίδευτους ειδικούς φρουρούς – προς επίρρωσιν διάβασε δημοσιεύματα με περιστατικά που εμπλέκονταν ειδικοί φρουροί.

O Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση σπεκουλάρει έναντι των αντιπάλων της ότι δήθεν δεν ενδιαφέρονται το πρόβλημα για να περάσει στα μουλωχτά η μείωση των εισακτέων και το ντηλ με τα κολέγια.

«Κάνετε ένα δώρο στους ιδιοκτήτες των κολεγίων στη χώρα μας που δεν έχουν καμία σχέση με τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια σε άλλες χώρες, έχουν πολύ χαμηλή ποιότητα», είπε. Και πρόσθεσε: «Αφήνετε 24 χιλιάδες μαθητές εκτός ΑΕΙ με στόχο να μεγαλώσετε τη δεξαμενή των πελατών των κολεγίων». Εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι ανοίγει μια παράλληλη συζήτηση για ένα θέμα που είναι υπαρκτό αλλά ουδόλως την ενδιαφέρει να το λύσει αποτελεσματικά. «Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι πίσω από αυτή την προκλητικά ακραία λύση είναι να κρύψετε τη βασική σας επιλογή που είναι η υποβάθμιση των ΑΕΙ προς όφελος των ιδιωτικών».

Αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει οι πρυτάνεις, οι φοιτητές, οι γονείς αλλά και τις εκ δεξιών επιφυλάξεις του πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεόδωρου Φορτσάκη και του πρώην υπουργού Παιδείας Γιώργου Σουφλιά. «Είναι τρελοί» όλοι αυτοί που αντιδρούν, διερωτήθηκε.


Η διεθνής κατάταξη του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του ΕΜΠ

Επίσης, αναφέρθηκε στην ποιοτική σύγκριση των δημόσιων πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά κολέγια επικαλούμενος έρευνα του ισπανικού δημόσιου φορέα ερευνών που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με την οποία το ΕΚΠΑ ,το Αριστοτέλειο αλλά και το ΕΜΠ βρίσκονται πολύ ψηλά στη διεθνή κι ευρωπαϊκή κατάταξη την ώρα που τα περισσότερα κολλέγια βρίσκονται στη θέση 15.000 και κάτω.

Τα κολέγια είπε, για τα οποία νομοθετεί η κυβέρνηση δεν έχουν ούτε μία θέση όχι στις πρώτες 200, ούτε στις 500, δεν βρίσκονται καν στις πρώτες 1000 θέσεις σε επίπεδο ΕΕ και παγκόσμια τα περισσότερα κινούνται ανάμεσα από τη θέση 15.000 και κάτω.

Το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο είπε, «σπάει το φράγμα των 200 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου και βρίσκεται στα 50 καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Περίμενα να ‘ρθειτε να μας πείτε ότι ακολουθεί και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που είναι 59ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 205ο στον κόσμο. Και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που είμαι περήφανος που είμαι απόφοιτός του, είναι 103ο».

«Τα κολέγια, για χάρη των οποίων σήμερα νομοθετείτε» συνέχισε «δεν έχουν ούτε μία θέση όχι στις πρώτες 200, ούτε στις 500, δεν βρίσκονται καν στις πρώτες 1000 θέσεις σε επίπεδο ΕΕ και παγκόσμια τα περισσότερα κινούνται ανάμεσα από τη θέση 15.000 και κάτω».

Η ΔΑΠ και ο Κατσαφάδος

Επίσης, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό επανειλημμένως για υποκρισία και διεμήνυσε «δε σας επιτρέπουμε να διεκδικείτε ως παράταξη το μονοπώλιο της ευαισθησίας απέναντι στη βία στα πανεπιστήμια». Στην προσπάθεια Μητσοτάκη να χρεώσει αριστερό πρόσημο στη βία στα πανεπιστήμια αντιγύρισε ως παράδειγμα την ΔΑΠ.

«Για να είσαστε αξιόπιστος να έχετε το θάρρος πρώτος να καταδικάσετε και να απολογηθείτε για τη συμπεριφορά της δικής σας φοιτητικής παράταξης» είπε.

Αναφέρθηκε ακροθιγώς σε γεγονότα όπως το παρελθόν Βορίδη, η δολοφονία Τεμπονέρα, τα περιστατικά κλοπών και αντιγραφής θεμάτων «μέχρι τις βιαιοπραγίες σε πρυτάνεις και καθηγητές για να προωθηθούν κομματικοί εκλεκτοί στην εκλεκτορική βαθμίδα» και ακολούθως αναφέρθηκε πιο ειδικά στον πρόσφατα διορισμένο υφυπουργό Ναυτιλίας Κ. Κατσαφάδο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε δημοσιεύματα τα οποία κατέθεσε και στα πρακτικά σύμφωνα με τα οποία ο νέος υφυπουργός Ναυτιλίας, «έστειλε μαζί με άλλους τον πρύτανη του ΠΑΠΕΙ στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα για αδειάσανε πυροσβεστήρες σε κλειστή αίθουσα για να διαλύσουνε συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος για την εκλογή μέλους ΔΕΠ». «Εσείς που σήμερα μας παριστάνετε τον ευαίσθητο για θέματα βίας στα πανεπιστήμια τον επιβραβεύσατε και τον κάνατε υπουργό, πριν από λίγες εβδομάδες. Τόσο υποκριτής είστε» είπε.

Προσλήψεις αστυνομικών αντί για μέλη ΔΕΠ

Κλείνοντας σημείωσε πως τα ελληνικά πανεπιστήμια αν χρειάζονται κάτι είναι πολιτική βούληση για να αναβαθμιστούν και να προφυλαχθούν από φαινόμενα βίας. Στα ελληνικά πανεπιστήμια σημείωσε ότι αντιστοιχεί 1 καθηγητές για 40 φοιτητές όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1 καθηγητής για 14 φοιτητές. Την ίδια ώρα, τόνισε, η χώρα μας είναι στη Τρίτη θέση στην ΕΕ σε αναλογία αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχώρησε σε νέες προσλήψεις ειδικών φρουρών και όχι μελών ΔΕΠ όταν την χρονιά που πέρασε εκκενώθηκαν 900 θέσεις μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ.
http://www.topontiki.gr/article/426874/tsipras-doro-sta-idiotika-kolegia-nomoshedio-kerameos-video

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...