Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Τα ανοιχτά μέτωπα της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Του Τάσου Δασόπουλου

"Ναι” σε πρόσθετα, στοχευμένα μέτρα στήριξης της οικονομίας όπως η επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων και η κάλυψη παγίων δαπανών, εύσημα για την εν γένει διαχείριση της κρίσης ίσως σε μείωση της προκαταβολής φόρου και όχι σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην έκθεση της για την 9η αξιολόγηση που δημοσιοποιείται σήμερα αναμένεται η Επιτροπή, να δίνει άλλη μια φορά τα εύσημα στην Αθήνα, για την προώθηση μεταρρυθμίσεων εν μέσω πανδημίας.

Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη θα μείνουν ως έχουν. Δηλαδή ανάπτυξη 3,5% του ΑΕΠ φέτος και 5,5% το 2022 που περιέλαβε και στην χειμερινές της εκτιμήσεις η ΕΕ και με το ίδιο σκεπτικό. Δηλαδή τον προβληματισμό της για ταχύτητα ανάκαμψης των επενδύσεων αλλά και του τομέα των υπηρεσιών και ειδικότερα του τουρισμού ακόμη και για φέτος. Ωστόσο δεδομένη θεωρείται η καλή πορεία των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης μετά την επανεκκίνησης της οικονομίας. Και αυτήν την φορά ,δεν θα υπολογίζεται η θετική επίδραση από τα κονδύλια ύψους 5,5 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης ,οποία θα απορροφήσει η Ελλάδα μέσα στο 2021.

Σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, η αξιολόγηση αναμένεται άλλη μια φορά θετική, με την Ελλάδα να παίρνει εύσημα για την προώθηση μέσα στην κρίση της δευτερεύουσας νομοθεσίας για τον πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος (αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο), του νέου μισθολογίου της ΑΑΔΕ, του θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Τα ανοιχτά θέματα

Οι απαιτήσεις της επιτροπής επικεντρώνονται σε τρεις τομείς: Την δημοσιονομική διαχείριση το χρηματοπιστωτικό τομέα και την φορολογία.


Στην δημοσιονομική διαχείριση το πρώτο θέμα που θίγεται είναι ο μηδενισμός των οφειλών του δημοσίου έως τον Ιούνιο και των εκκρεμών συντάξεων έως και το τέλος του χρόνου.

Η επιτροπή, είναι θετική με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε "μέτρα γέφυρα", από την κρίση στην μετά τον κορονοϊό εποχή όπως η επιδότηση δόσεων ενήμερων και μη επιχειρηματικών δανείων, αλλά και της κάλυψης παγίων δαπανών επιχειρήσεων που προωθούνται το επόμενο διάστημα.

Επίσης δίνει εύσημα για τον μέχρι τώρα σχεδιασμό και υλοποίηση μέτρων στήριξης που βοήθησαν να συγκρατηθεί η ύφεση κατά 7,5% του ΑΕΠ το 2020 και να παραμείνει σταθερή η ανεργία πέριξ του 16%.

Στα φορολογικά μέτρα, αναμένει την ολοκλήρωση της άσκησης της προσαρμογής των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές. Επίσης, εκφράζει και εγγράφως την αντίθεσή της σε μια μακροπρόθεσμη ρύθμιση των οφειλών που δημιούργησε η πανδημία, αφού κάτι τέτοιο θα επιδεινώσει την κουλτούρα πληρωμών.

Σε θέματα όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου και για εισοδήματα του 2020 και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος που τέθηκαν στις συζητήσεις στην Αθήνα, τονίζουν ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρας πριν υλοποιηθούν ακόμη και ως έκτακτα.
Χρηματοπιστωτικός τομέας

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, βασικό θέμα είναι η επιτάχυνση εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων, αφού το υπόλοιπο των περίπου 45 δισ. σήμερα, αναμένεται να αυξηθεί λόγω κορονοϊού Στην κατεύθυνση αυτή από τις επαφές στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών :

- Είναι θετικοί στην επέκταση του προγράμματος Ηρακλής

- Σημειώνουν την διάθεση του ΥΠΟΙΚ να εξετάσει και την πρόταση της ΤτΕ για

-Τη δημιουργία μια ενιαίας εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού δηλ. μιαs Bad bank.

-Ζητούν την προώθηση των πλειστηριασμών οι οποίοι μένουν παγωμένοι για όλους μέχρι και τις 15 Μαρτίου και για τους πληττόμενους μέχρι και 30 Ιουνίου.

- Αναμένουν τέλος την νομοθεσία για τον μετασχηματισμό του του ΤΧΣ. https://www.msn.com/el-gr/money/economy/%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%cf%87%cf%84%ce%ac-%ce%bc%ce%ad%cf%84%cf%89%cf%80%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-9%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82/ar-BB1dXCyC?ocid=mailsignout&li=BBqxHCu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...