Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Η παράταση του lockdown φέρνει... «κούρεμα» μέτρων στήριξης

 Η, και επίσημη πλέον, παράταση του lockdown στην Αττική κατά μία εβδομάδα φέρνει ξανά στο προσκήνιο έναν διπλό εφιάλτη για την κυβέρνηση: αφενός, τη χαμηλή αποδοτικότητα που φαίνεται πως έχουν τα περιοριστικά μέτρα, αφετέρου το βαρύ δημοσιονομικό κόστος από την παράταση της καραντίνας.

Βεβαίως, η σημερινή εισήγηση των λοιμωξιολόγων για παράταση της καραντίνας δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία –αντιθέτως, εδώ και ημέρες, βρισκόταν σε εξέλιξη ένα υπόγειο μπρα ντε φερ, καθώς τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας ήθελαν να αποφασιστεί από τώρα παράταση των περιοριστικών

μέτρων για 15 ημέρες, ενώ η κυβέρνηση πίεζε για το αντίθετο: δηλαδή, να αποφασιστεί γι’ αρχή η παράταση για 7 μόλις ημέρες και να επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα την επόμενη Παρασκευή.

Δύσκολη ισορροπία

Ακόμη κι έτσι, πάντως, οι ειδικοί έχουν ήδη προϊδεάσει το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας ότι την ερχόμενη Δευτέρα «ίσως» αρχίσει να παρατηρείται μία ελαφρά αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου. Με άλλα λόγια, ακριβώς επειδή η ανταπόκριση των επιδημιολογικών δεδομένων στα περιοριστικά μέτρα είναι εξαιρετικά αργή, οι επιστήμονες προεξοφλούν ότι την άλλη Παρασκευή είναι σχεδόν αδύνατο να έχουν στα χέρια τους τόσο εντυπωσιακά δεδομένα που θα τούς επιτρέψουν να εισηγηθούν την εκκίνηση της διαδικασίας επιστροφής στην κανονικότητα.
Συν τοις άλλοις, είναι σαφές πλέον πως στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας δεν αξιολογούν μόνο τα ημερήσια κρούσματα, και τη διασπορά τους, αλλά και μερικούς ακόμη σοβαρότερους παράγοντες: πρώτον, η αξιολόγηση επηρεάζεται πλέον από τις μεταλλάξεις, αφού τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού θεωρούνται πολύ πιο μεταδοτικά και, άρα, αλλάζουν πλήρως τις μαθηματικές προβλέψεις για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, το πλέον σημαντικό μέγεθος που «ζυγίζουν» οι επιστήμονες πριν πάρουν την όποια απόφαση είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία: όχι μόνο ο αριθμός των διασωληνωμένων και των εναπομεινασών κλινών ΜΕΘ στην Αττική και αλλού, αλλά κυρίως οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών. Με άλλα λόγια, όσο το τρίτο κύμα συνεχίζει να «παράγει» νέες εισαγωγές ασθενών και νοσηλείες, αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι από τους νέους ασθενείς να διασωληνώνονται έπειτα από μάχη ημερών με τον ιό. Άρα, στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν αρκεί μία στιγμιαία καλή εικόνα στα ημερήσια κρούσματα και στο πόσοι ασθενείς μπαίνουν στα νοσοκομεία, αφού αρκετοί εκ των ήδη νοσηλευομένων θα χρειαστούν αναπόδραστα διασωλήνωση –άρα, η πίεση στις ΜΕΘ μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και για δέκα ημέρες μετά την αποκλιμάκωση των ημερήσιων κρουσμάτων και των εισιτηρίων στα νοσοκομεία.

Συνθήκες κραχ

Με άλλα λόγια, στο Μαξίμου, αλλά και στο οικονομικό επιτελείο έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή τη φορά έχει διαμορφωθεί μία κατάσταση τόσο οριακή, ώστε κάθε σκέψη για γρήγορη και πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα είναι καταστροφική. Εξάλλου, με δεδομένο το «πάθημα» από το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου, οι ειδικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να δώσουν αυτή τη φορά το «πράσινο φως» για πλήρη λειτουργία των επιχειρήσεων: αντιθέτως πέραν του SMS με χρονικό όριο που θα αποτελεί και το νέο σύστημα αγορών, τα καταστήματα θα πρέπει να υπόκεινται και σε άλλους περιορισμούς λειτουργίας, είτε αυτό είναι το clickaway είτε το click in shop. Όπως και να έχει, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα πως επιστροφή στην κανονικότητα θα σημαίνει ότι τα καταστήματα απλώς θα «φυτοζωούν» -αφού όλοι οι παραγωγικοί φορείς συνομολογούν ότι η λειτουργία των καταστημάτων με ραντεβού για έναν πελάτη τη φορά ή με παραλαβή εκτός καταστήματος προφανώς και δεν αφήνει κέρδος στον επιχειρηματία, παρά μόνο ίσως να πληρώνει τα πάγια του μαγαζιού.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να «κουρέψουν» τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, ώστε να μην απειληθούν κι άλλο τα ταμειακά διαθέσιμα: άλλωστε, μόλις χθες ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε δημοσίως (ΣΚΑΪ) πως για κάθε 15νθήμερο κλειστής αγοράς, τα ταμειακά διαθέσιμα περιορίζονται κατά 1 με 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ...

http://www.matrix24.gr/2021/02/i-paratasi-tou-lockdown-ferni-kourema-metron-stirixis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...