Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Έρχεται αύξηση των κρουσμάτων -Στον αέρα ο στόχος της 1ης Μαρτίου

Νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του www.HealthReport.gr η άνοδος θα είναι αισθητή κυρίως στην Αττική, ενώ στο σύνολο αναμένεται να είναι πάνω από 1.500.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν 880 νέα κρούσματα, 346 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία και 24 θάνατοι από τον κορονοϊό. Στην Αττική, εντοπίστηκαν 396 κρούσματα. Την περασμένη εβδομάδα, τις περισσότερες τουλάχιστον ημέρες, τα κρούσματα που ανακοινώνονταν από τον ΕΟΔΥ ξεπερνούσαν τα 1.000.

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, εντατικολόγος στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, Ηρακλής Τσαγκάρης, τόνισε την Τρίτη πως ο απόλυτος αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι ο υψηλότερος που έχουμε δει από την αρχή της πανδημίας. «Σχεδόν 12 μήνες τώρα, ποτέ δεν είχαμε περισσότερους», είπε χαρακτηριστικά.
Τα σενάρια για το λιανεμπόριο

Με αυτά τα δεδομένα, παραμένουν ιδιαίτερα εύθραυστες οι ισορροπίες που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση, η οποία τις τελευταίες ημέρες (και υπό το βάρος του οικονομικού αποτυπώματος του «λουκέτου») εξετάζει πότε και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να επανεκκινήσει το λιανεμπόριο.

Από το Μαξίμου τονίζουν ότι οποιαδήποτε συζήτηση για ημερομηνίες δεν μπορεί να σταθεί χωρίς ολοκληρωμένη επιδημιολογική εικόνα για το σύνολο της εβδομάδας. Ο στόχος της 1ης Μαρτίου, πάντως, φαντάζει αρκετά δύσκολος, ενώ και οι παράγοντες της αγοράς προέκριναν ως επικρατέστερο αυτόν της 8ης του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις προσπάθειες να πάρει ξανά μπροστά η αγορά, όλες οι συζητήσεις (ως προς τις ημερομηνίες) παραμένουν θεωρητικές, μιας και τα πάντα θα κριθούν από το πώς θα κινηθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες.


Πάντως, όπως διευκρίνισε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξετάζονται τεχνολογικές παρεμβάσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου (όποτε κριθεί ότι πρέπει να γίνει), με χρήση διαφορετικής πλατφόρμας, με «χρονόμετρο» για ψώνια.
Πίεση στις ΜΕΘ

Σε κάθε περίπτωση, η πληρότητας στις ΜΕΘ Covid στην Αττική έχει φτάσει, σύμφωνα με πληροφορίες στο 89%.

Μόνο την Κυριακή, στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής εισήχθησαν περισσότεροι από 150 ασθενείς –συνολικά καταγράφηκαν 264 νέες νοσηλείες ασθενών με COVID-19 στην επικράτεια.

Το υπουργείο Υγείας προχωράει στην ενεργοποίηση περισσότερων κλινών εντατικής για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες για την περίθαλψη ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, και σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη έως το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξουν στην Αττική 38 επιπλέον κλίνες εντατικής σε ΚΑΤ, Ιπποκράτειο και Ευαγγελισμό. Σημειώνεται ότι έως την Κυριακή λειτουργούσαν στο λεκανοπέδιο 255 κλίνες εντατικής COVID.
Κάτω από 1000 κρούσματα για άρση του Lockdown

Πάντως, καμία απόφαση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, μιας και στο τραπέζι βρίσκεται πάντοτε και το ενδεχόμενο παράτασης του υπάρχοντος καθεστώτος για τουλάχιστον μια εβδομάδα πέραν της 28η Φεβρουαρίου.

Οπως σημείωσε το πρωί της Τρίτης στο ΣΚΑΪ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη, «ίσως αυτό το lockdown να είναι το τελευταίο», τονίζοντας πάντως πως προϋπόθεση είναι η μείωση των κρουσμάτων κάτω από 1.000.
https://www.aftodioikisi.gr/ygeia/koronoios-erchetai-ayxisi-sta-kroysmata-simera/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...