Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Αυτή είναι η Κούβα

Σε έναν κόσμο που η επιδημία του κορωνοϊού σαρώνει και όλοι προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε, υπάρχουν παραδείγματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης κι ελπίδας. Υπάρχουν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Βλέπουμε γιατρούς και νοσηλευτές να δίνουν έναν αγώνα επιβίωσης για όλους μας.
Σε αυτά τα παραδείγματα σπάνια συναντάς ολόκληρες χώρες. Θέλουν δεν θέλουν ορισμένοι η πραγματικότητα είναι και πάλι εδώ. Υπάρχει μια χώρα που λέγεται Κούβα, η σοσιαλιστική Κούβα, που εμφανίζεται στον «άξονα του κακού» για τις χώρες της Δύσης. Αυτή η χώρα, λοιπόν, και οι άνθρωποι της μαζί με τις επίσημες αρχές της, μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν πράξει τα εξής:

– Παλεύουν με το αντιικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στην Κίνα και το έχουν ζητήσει 15 χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και τη Ασίας. Αυτό δεν είναι ένα «πυροτέχνημα», αλλά ένα αποτέλεσμα της υψηλού επιπέδου ιατρικής που εξελίσσεται και ασκείται στο νησί της Επανάστασης (διαβάστε εδώ κι εδώ).
– Ο τομέας της υγείας αποτέλεσε προτεραιότητα για την Κούβα με αποτέλεσμα έχει βοηθήσει χώρες ολόκληρες. Αυτό κάνει και τώρα. Στέλνει γιατρούς στην Ιταλία και στη πληττόμενη Λομβαρδία, την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες μένουν, σε επίπεδο στήριξης του ιατρικού προσωπικού, σε ένα «χτύπημα στην πλάτη» για καλή ανάρρωση (διαβάστε εδώ).
– Και κάτι ακόμα ουσιαστικό και συμβολικό: Ένα βρετανικό κρουαζιερόπλοιο, που εκδιώχθηκε από πολλά λιμάνια στην Καραϊβική κατευθύνεται στην Κούβα. Γιατί εκδιώχθηκε; Διότι πέντε από τους επιβάτες του βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες εξήγησε μέσω του twitter ότι η χώρα του έδωσε την άδεια της κατόπιν αιτήματος της βρετανικής κυβέρνησης. «Θα υιοθετήσουμε τα υγειονομικά μέτρα που καθορίζονται από τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του υπουργείου Υγείας της Κούβας», τόνισε (διαβάστε εδώ).
Για το θέμα του ελλιμενισμού του κρουαζιερόπλοιου, άλλωστε, το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Αυτή είναι μια εποχή για να επιδείξουμε αλληλεγγύη, να καταλάβουμε ότι η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα, να ενισχύσουμε τη διεθνή συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις μας».
Με λίγα λόγια, Η χώρα με το εμπάργκο δεκαετιών δεν στέκεται απλά όρθια, για μια ακόμα φορά. Αποτελεί κι αυτό που αναφέραμε στην αρχή: Παράδειγμα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης κι ελπίδας.
Αυτή είναι η Κούβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...