Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019

ΗΠΑ: Εντείνουν την πίεση στην Τουρκία με οικονομικά αντίποινα

Κλιμακώνει, χωρίς ωστόσο δραστικά μέτρα, την πίεση προς την Τουρκία η Ουάσινγκτον, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στέλνει στο δικαστήριο την τράπεζα του Ερντογάν, την κρατική Halkbank, με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε συντονισμένο και εκτεταμένο σχέδιο παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.
Παράλληλα, τρέχει άλλη έρευνα εις βάρος των πρακτικών της Halkbank και από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Το παράπτωμα επισύρει πρόστιμα δισεκατομμυρίων για την τουρκική κρατική τράπεζα που έχει συνδεθεί προσωπικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ
Ερντογάν. Ο ίδιος στο παρελθόν έχει πιέσει άμεσα και έμμεσα τον Ντόναλντ Τραμπ και τους επιτελείς του να μην προχωρήσουν τις έρευνες καθώς θα εξέθετε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας σε τεράστιο ρίσκο.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση για το κατηγορητήριο, το χρηματιστήριο της Τουρκίας για να αποτρέψει μια κατάρρευση μετοχών έσπευσε να απαγορεύσει «προσωρινά» τις βραχυπρόθεσμες (ανοιχτές) πωλήσεις σε επτά τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Turkiye Halk Bankasi AS. Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη, ενώ δεν δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με το πότε θα αρθεί η απαγόρευση. Αυτή ισχύει και για τις ενδοσυνεδριακές αγοραπωλησίες, δήλωσε η Board Capital Board σε ξεχωριστή δήλωση. Η μετοχή της Halkbank υποχώρησε φέτος κατά 23% στην Κωνσταντινούπολη, κι αυτό είναι το δεύτερο συνεχόμενο έτος που συρρικνώνεται. Την ίδια περίοδο, ο δείκτης των 13 τραπεζικών μετοχών καταγράφει κέρδη 11%.
Η συνωμοσία αφορούσε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Ιράν και την Τουρκία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. «Η συστηματική συμμετοχή της Halkbank στην παράνομη διακίνηση ιρανικών εσόδων πετρελαίου, δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από ανώτερους αξιωματούχους της τράπεζας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Αμερικανός εισαγγελέας Geoffrey Berman στη Νέα Υόρκη. «Η Halkbank θα πρέπει τώρα να απαντήσει για τη συμπεριφορά της αυτή, ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου». Οι έρευνες συνδέουν τους αξιωματούχους της τράπεζας με το περιβάλλον Ερντογάν.
Η τουρκική λίρα υποχώρησε σχεδόν κατά 1% αμέσως μετά την ανακοίνωση του κατηγορητηρίου. Μέχρι στιγμής, έχει υποχωρήσει κατά 4,5%, περισσότερο από οποιοδήποτε εκ των 24 νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κομισιόν: Μεγαλύτερη η ύφεση της ΕΕ απ' ό,τι αναμενόταν

Η οικονομία της ΕΕ θα βιώσει φέτος βαθιά ύφεση ιστορικών διαστάσεων, τα σημάδια της ύφεσης φαινόντουσαν στις ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019...