Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Οι νέες δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την Υγεία: Ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός

Σημαντικές εξελίξεις στον χώρο της υγείας δρομολογεί η Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), όπως προκύπτει από την τελευταία τριμηνιαία ενημέρωση του Ιδρύματος. Η κατασκευή και ο εξοπλισμός του νέου γενικού νοσοκομείου Σπάρτης, η προμήθεια δύο ελικόπτερων και δύο αεροπλάνων για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ αλλά και η επαναφορά εκπαιδευτικού προγράμματος για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που είχε ακυρωθεί επί υπουργίας Ξανθού- Πολάκη, αποτελούν τρία κομβικά έργα και τα οποία προστίθενται στο πλήθος των άλλων που ήδη υλοποιούνται. Υπενθυμίζεται πως η Πρωτοβουλία για την Υγεία περιλαμβάνει σειρά έργων νοσοκομειακών υποδομών, προμήθειας εξοπλισμού και προγραμμάτων εκπαίδευσης, συνολικού προϋπολογισμού άνω
των 400 εκατ. ευρώ και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.
«Οι εξελίξεις έχουν λάβει μέρος μέσα σε ένα κλίμα σταθερά καλής συνεργασίας μεταξύ του ΙΣΝ και του Ελληνικού Δημοσίου, παρά την ύπαρξη ορισμένων καθυστερήσεων, αναμενόμενων και μη, ως προς το χρονοδιάγραμμα των έργων» σημειώνεται στην τριμηνιαία, έκτη κατά σειρά, έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από το Ίδρυμα.
Σε συνέχεια αυτών των καθυστερήσεων, εξηγείται, πως η κύρωση της τροποποίησης της κύριας Σύμβασης Δωρεάς της Πρωτοβουλίας για την Υγεία που θα αντανακλά τις εξελίξεις, καθώς και η κύρωση των επιμέρους Συμβάσεων για την ενίσχυση του Νοσηλευτικού Τομέα με το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και το Εκπαιδευτικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Νοσοκομείο Αθηνών (ΕΚΠΑ), θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον χωρίς περαιτέρω προσδιορισμό – ενώ είχαν αρχικά προγραμματιστεί να κυρωθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Οι νέες δωρεές
-Νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης
Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εντάσσεται στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος για την ενίσχυση της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας, όπως είχε ανακοινωθεί από τον πρόεδρο του ΙΣΝ, κ. Ανδρέα Δρακόπουλο. Το επόμενο βήμα είναι η κύρωση της τροποποίησης της κύριας Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του ΙΣΝ και του Ελληνικού Δημοσίου, στην οποία θα περιλαμβάνεται το έργο. Παράλληλα, έχει συσταθεί και συγκροτηθεί η αρμόδια ομάδα διαχείρισης του έργου. Η σύνθεση της ομάδας είναι ίδια με αυτήν που έχει αναλάβει τον συντονισμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση των έργων υποδομών στην Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, και αποτελείται από εκπροσώπους του αρχιτεκτονικού γραφείου RPBW και του ελληνικού γραφείου Betaplan, της Ηill International, η οποία διαχειρίζεται και επιβλέπει το έργο, καθώς και της βρετανικής εταιρείας Llewelyn Davies, που προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες νοσοκομειακού σχεδιασμού. Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2024.
-Προμήθεια Εξοπλισμού για τις Αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ
Μετά από συζητήσεις του ΙΣΝ με το Υπουργείο Υγείας αλλά και με το Γραφείο του Πρωθυπουργού για την αναβάθμιση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, προκρίθηκε ως καταλληλότερη λύση η προμήθεια δύο νέων ελικοπτέρων, αντί της αρχικής πρότασης που προέβλεπε την επισκευή των υφιστάμενων. Με βάση τα νέα αυτά δεδομένα, το ΙΣΝ πρόκειται να αναλάβει την προμήθεια δύο νέων αεροπλάνων και δύο νέων ελικοπτέρων, ενώ το ελληνικό δημόσιο δεσμεύεται ότι θα αναλάβει την ολική συντήρηση και των τεσσάρων ιπτάμενων μέσων. Τα δύο νέα αεροπλάνα και δύο νέα ελικόπτερα προβλέπεται να παραδοθούν τον Μάρτιο του 2021.
-Ενίσχυση Νοσηλευτικού Τομέα
Κατόπιν οριστικοποίησης του σκοπού και προϋπολογισμού της δωρεάς από το ΙΣΝ και τις αρμόδιες ομάδες έργου του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας για την προμήθεια εξοπλισμού και τον σχεδιασμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των τεσσάρων Νοσηλευτικών σχολών στον Ευαγγελισμό και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναμένεται η κύρωση των σχετικών συμβάσεων καθώς και της τροποποίησης της κύριας Σύμβασης. Η εν λόγω δωρεά, η οποία προσβλέπει στην ενίσχυση του νοσηλευτικού τομέα, αποτελείται από τρεις επιμέρους άξονες: 1.προμήθεια εξοπλισμού για τα εργαστήρια, 2. κάλυψη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και 3. υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων και χορήγηση υποτροφιών. Ο εξοπλισμός αναμένεται να παραδοθεί στις τρεις μονάδες του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ τον Οκτώβριο του 2020.
- Σχεδιασμός και Υλοποίηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Το κρίσιμο πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων εντάχθηκε και πάλι, μετά τις θλιβερές εξελίξεις του περασμένου Απριλίου, στα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιήσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Υπενθυμίζεται πως το ΙΣΝ είχε αποφασίσει να δωρίσει στο ελληνικό κράτος ένα σημαντικό ποσό ώστε να αντιμετωπιστούν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που αποτελούν μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον 1.600 ανθρώπων και δεκάδων χιλιάδων νοσηλειών ετησίως. Ωστόσο, η πρωτοφανής αδιαφορία ή ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει ώριμη και ολοκληρωμένη πρόταση προς αξιολόγηση στο ΙΣΝ που θα διασφάλιζε τη δράση αυτή στο ΕΣΥ, είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η δωρεά.
Πλέον, η κατάσταση άλλαξε. «Σε συνέχεια συζητήσεων του ΙΣΝ με το Υπουργείο Υγείας, και δεδομένης της επανειλημμένως επίσημα δηλωμένης πρόθεσης του ΙΣΝ να συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του κρίσιμου προβλήματος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αποφασίστηκε η επανένταξη του σχετικού εκπαιδευτικού προγράμματος στην Πρωτοβουλία για την Υγεία» αναφέρεται στην τελευταία έκθεση. Ως καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί η 30η Δεκεμβρίου. Στην περίπτωση που η κύρωση δεν καταστεί εφικτή εντός της προθεσμίας από πλευράς του ΕΔ, είναι αμοιβαίως συμφωνημένο ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα εξαιρεθούν από την Πρωτοβουλία για την Υγεία.
Παράλληλα, το ΙΣΝ αναμένει την τελική πρόταση σχετικά με την υλοποίηση των πέντε προγραμμάτων αντιμετώπισης του τραύματος από το Υπουργείο Υγείας. Αναλυτικότερα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που είχε σχεδιάσει η ΑΜΚΕ Αναγέννηση & Πρόοδος για την αντιμετώπιση του τραύματος είναι τα εξής: 1. πρόγραμμα Advanced Trauma Care for Nurses (ATCN) για την εκπαίδευση φοιτητών Νοσηλευτικής στην αντιμετώπιση του τραύματος, 2. πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών στο μεγαλύτερο διεθνώς κέντρο τραύματος Νοσοκομείο Chris Hani Baragwanath Academic Hospital, που βρίσκεται στη Νότια Αφρική, 3. εκπαιδευτικό πρόγραμμα για χειρουργούς με τη χρήση προσομοιωτών λαπαροσκοπικής χειρουργικής και αρθροσκοπήσεων και 4. εκπαιδευτικό πρόγραμμα Prehospital Trauma Life Support (PHTLS) για την εκπαίδευση των διασωστών του ΕΚΑΒ.
Η πορεία των προηγούμενων δωρεών
-Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής
Σε συνέχεια έγκρισης της προμελέτης του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ από το Υπουργείο Υγείας, το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW) εκπονεί την οριστική μελέτη του έργου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2020. Οι μελέτες των απαιτούμενων συμπληρωματικών έργων υποδομών έχουν ολοκληρωθεί και εκκρεμεί η έγκρισή τους από το Υπουργείο Υποδομών. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, και εφόσον δεν υπάρχουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων υποδομών, το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στο ελληνικό δημόσιο τον Ιούνιο του 2024.
-Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ
Η προμελέτη του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το αρχιτεκτονικό γραφείο RPBW. Ως καταληκτική προθεσμία για την ολοκλήρωση και παρουσίαση της πρότασης προμελέτης στο ΙΣΝ και το Υπουργείο Υγείας έχει οριστεί ο Νοέμβριος 2019. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας έχει αναθέσει σε μελετητική εταιρεία τη μελέτη των έργων υποδομών με χρονικό ορίζοντα παράδοσης τον Δεκέμβριο του 2019. Το έργο κατασκευής και εξοπλισμού του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, το οποίο υπενθυμίζεται ότι θα αποτελέσει το πρώτο Παιδιατρικό Νοσοκομείο εκτός Αθηνών στην επικράτεια, προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2024.
- Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
Τον Ιούλιο του 2019, και σε συνέχεια διενέργειας διαγωνισμού, ολοκληρώθηκε από το ΙΣΝ, σε συνεργασία με την αρμόδια ομάδα έργου του Νοσοκομείου, η επιλογή ανάδοχων εταιρειών για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Το επόμενο βήμα είναι η έγκριση από το ελληνικό δημόσιο της επικαιροποιημένης λίστας του εξοπλισμού, όπως αυτή έχει κατατεθεί από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, προκειμένου να προχωρήσει στη σύναψη των σχετικών συμβάσεων με τις ανάδοχες εταιρείες. Η προμήθεια και εγκατάσταση του ιατρικού εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2020.
- Προμήθεια και Εγκατάσταση Ειδικού Ιατρικού Εξοπλισμού ανά την Ελλάδα
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΙΣN και του Υπουργείου Υγείας, όπως αποτυπώνεται στη σχετική σύμβαση που κυρώθηκε με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο 2019, έχει συμφωνηθεί η εγκατάσταση εξοπλισμού PET/CT – τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων – στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης, καθώς και δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Λάρισας, καθώς και στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου. Την τρέχουσα χρονική περίοδο διενεργείται διαγωνισμός για την προμήθεια εξοπλισμού, με την 11η Οκτωβρίου να έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων. Το ΙΣΝ αναμένει από το ΕΔ αναλυτικό χρονοδιάγραμμα σχετικά με τις εκτέλεση των υποχρεώσεών του, όσον αφορά στην υλοποίηση των απαιτούμενων κατασκευαστικών εργασιών και στην πρόσληψη απαιτούμενου προσωπικού. Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα και εφόσον δεν προκύψουν περαιτέρω καθυστερήσεις, η εν λόγω δωρεά θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...