Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Μέτρα 1,2 δισ. ευρώ για την αναθέρμανση της οικονομίας και την κοινωνική στήριξη ανακοίνωσε ο Πέτσας

«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη νοιάζεται γι' αυτούς», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στις 100 πρώτες μέρες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Νοιάζεται για τους πιο αδύναμους, μειώνοντας φόρους και αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημά τους. Νοιάζεται για ευάλωτες κατηγορίες πολιτών. Από τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους στο Μάτι, τους πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες με τη διανομή των φαρμάκων στις κλινικές αρχικά και σε λίγο στα φαρμακεία της γειτονιάς τους. Νοιάζεται για όλους τους Έλληνες υλοποιώντας όσα
δεσμεύτηκε προεκλογικά. Μέσα σε 100 ημέρες η χώρα άλλαξε ταχύτητα. Άλλαξε η εικόνα της και τα αποτελέσματα άρχισαν να γίνονται ορατά», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν μέσα στις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης, λέγοντας τα εξής:
1. Οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας βελτιώθηκαν θεαματικά. Ενδεικτικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος έκλεισε στις 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2008.
2. Η Ελλάδα δανείστηκε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο -για πρώτη φορά στην ιστορία της- την περασμένη Τετάρτη.
3. Η Ελλάδα δανείστηκε με επιτόκιο μόλις 1,5%, για δεκαετές ομόλογο, ενώ το επιτόκιο ήταν 3,9% λίγους μήνες πριν.
4. Ο ΕΝΦΙΑ, ήδη, από φέτος, μειώθηκε κατά 22% μεσοσταθμικά.
5. Βελτιώθηκε η ρύθμιση των 120 δόσεων, με αποτέλεσμα 1.155.000 οφειλέτες, να ρυθμίσουν 11,5 δισ. ευρώ οφειλών, σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
6. Χορηγήθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας, που είχαν μειωθεί δραματικά από την προηγούμενη κυβέρνηση.
7. Επιστράφηκαν οφειλές του ΕΦΚΑ, ύψους 100 εκατ. ευρώ, περίπου, στους ελεύθερους επαγγελματίες.
8. Αυξάνουμε, κατά 10 εκατ. ευρώ, περίπου, και καταβάλλουμε προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης, για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας.
9. Ξεμπλοκάραμε τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όπως στο Ελληνικό, στο λιμάνι του Πειραιά και στη Χαλκιδική.
10. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028, και η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, μέχρι το 2021.
11. Απενεργοποιήθηκε η «ωρολογιακή βόμβα» της ΔΕΗ.
12. Επανήλθε η κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες και εγκρίθηκαν πόροι, 180 εκατ. ευρώ, για αντιπλημμυρικά έργα, σε όλη τη χώρα.
13. Καλύφθηκαν όλα τα κενά, σε εκπαιδευτικό προσωπικό, στα σχολεία, με πρόσληψη 30.350 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ειδικού βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού.
14. Καταργήθηκε το άσυλο βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια.
15. Δρομολογήθηκε η πρόσληψη 1.500 αστυνομικών.
16. Εκκενώθηκαν κτίρια που είχαν καταληφθεί για χρόνια.
17. Δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα αυτό καλοκαίρι, παρά τις πολύ περισσότερες πυρκαγιές, σε σχέση με πέρυσι, ενώ και οι καμένες εκτάσεις ήταν πολύ λιγότερες.
18. Παρέχουμε πλήρη και δωρεάν περίθαλψη, στους εγκαυματίες που άφησε η τραγωδία στο Μάτι.
19. Μπήκε τέλος στις ουρές της ντροπής, έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στην ταλαιπωρία συμπολιτών μας με βαριές ασθένειες, χορηγώντας τους φάρμακα από τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία.
20. Αυξήθηκαν τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους πολίτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ πύκνωσαν και τα δρομολόγια του Μετρό. Μόνο για τα λεωφορεία στην Αθήνα, κυκλοφορούν πλέον 1.070 οχήματα, από 900 περίπου πέρυσι, ενώ στη Θεσσαλονίκη 317, από 215, που παρέλαβε η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ.
21. Αυξάνουμε, κατά 45%, τα κονδύλια για τις άγονες γραμμές στα νησιά μας.
22. Ο πρωθυπουργός επανασυστήνει την Ελλάδα στον κόσμο, μέσα από τις διεθνείς επαφές του. Με 22 σημαντικές συναντήσεις, από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, μέχρι τους γενικούς γραμματείς του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ κ.κ. Γκουτέρες και Στόλτεμπεργκ, αντίστοιχα, και από ηγέτες όπως ο Πρόεδρος Μακρόν και η καγκελάριος Μέρκελ, μέχρι τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Ινδίας Σκοτ Μόρισον και Ναρέντα Μόντι, αντίστοιχα.
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2020 είπε ότι θα επιβεβαιώσει τις προοπτικές για ισχυρή ανάπτυξη και θα διαφυλάξει τη δημοσιονομική ισορροπία και σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναγνωρίζουν ότι δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό ούτε για το 2019 ούτε για το 2020 -και ότι αυτή η εικόνα θα αποτυπωθεί στην έκθεση της Κομισιόν τον Νοέμβριο. «Στο νέο προϋπολογισμό περιλαμβάνονται μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας και κοινωνικής στήριξης που συνολικά φτάνουν το 1,2 δισ. ευρώ. Όπως, μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας και μέτρα κατά της υπογεννητικότητας, ελάφρυνση των βαρών για τα φυσικά πρόσωπα, μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις, ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας, ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου για επενδύσεις στην Ελλάδα και προσέλκυση επενδύσεων για δημιουργία θέσεων εργασίας και ισχυρή βιώσιμη ανάπτυξη» υπογράμμισε.
Για το Σχέδιο Ηρακλής και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του χρόνου. «Η έγκρισή του σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από τρεις μήνες, αποτελεί μεγάλη επιτυχία η οποία στηρίχθηκε στη συνεργασία της κυβέρνησης με όλους τους παράγοντες του τραπεζικού συστήματος» τόνισε και προσέθεσε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα απαλλάξει τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 30 δισ. ευρώ, θα τους επιτρέψει να ανοίξουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία και μάλιστα χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι και ο κρατικός προϋπολογισμός. «Η κυβέρνηση νοιάζεται για τα λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων» τόνισε ο κ. Πέτσας.
Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνοντας το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είπε ότι αύριο θα παραστεί στην έναρξη του εορταστικού κύκλου εκδηλώσεων για την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο και στις 17-18 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει αρχικά στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, και εν συνεχεία στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.
Επίσης στις 19 και 20 του μήνα, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη Μεσσηνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...