Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Οι θάνατοι στη Μεσόγειο ξεπέρασαν τους 1.000 για έκτο χρόνο Η υποκρισία και οι διώξεις πλεονάζουν

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει αποφάσεις που θα στερήσουν τη δυνατότητα στους κυνηγημένους να βρουν μια γωνιά στην «πολιτισμένη» Ευρώπη να απαγκιάσουν ανακοινώθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες νέα θλιβερά νούμερα.
Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο φέτος, έκτη χρονιά στη σειρά κατά την οποία ξεπερνιέται ένα «θλιβερό ορόσημο», δήλωσε σήμερα η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). «Η UNHCR καλεί επειγόντως να αυξηθούν οι δυνατότητες έρευνας και διάσωσης, κάτι που περιλαμβάνει την επανάληψη των επιχειρήσεων έρευνας
και διάσωσης από σκάφη των χωρών μελών της ΕΕ, και να αναγνωρισθεί ο κρίσιμος ρόλος που διαδραματίζουν τα σκάφη των ΜΚΟ στη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα», ανέφερε σε μια δήλωση ο εκπρόσωπος της UNHCR Τσάρλι Γιάξλεϊ.
Τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τον διάπλου της Μεσογείου από το 2014, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ.
Κάποτε, πόσο μακρινές φαντάζουν οι δεκαετίες ’70-’80, οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο επιθυμούσαν, και έκαναν διασκέψεις γι’ αυτό, να μετατραπεί η Μεσόγειος σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας των λαών.
Μετά φρόντισε ο ιμπεριαλισμός να γεμίσει τις ακτές της με βόμβες, ερείπια, δικτατορίες, κυνηγημένους, φτώχεια, αίμα, δάκρυα, φράχτες και στρατόπεδα.
Μετατράπηκε σε ένα απέραντο υγρό εργοστάσιο παραγωγής θανατικού όπου απελπισμένοι, κυνηγημένοι από την εξουσία ή τη φτώχεια ή και τα δύο, γυναίκες και άντρες με τα παιδιά στην αγκαλιά χάνονται για πάντα. Ψυχές και όνειρα τσακισμένα, σε ένα ατέλειωτο κουβάρι που μετατρέπει το γαλάζιο των νερών της από χρώμα της ελπίδας στο χρώμα της παγωνιάς, της αναλγησίας και του θανάτου.
Αυτοί που ευθύνονται για τις βόμβες και τη φτώχεια, όπως ο Μακρόν, αφήνουν κατά μέρος τη γαλατική τους συμπόνια για να δηλώσουν ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι το δικαίωμα του ασύλου θα «χαθεί», αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο για να καταπολεμηθεί η «παράκαμψή του», ακόμη η «κατάχρησή του» και σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, επέμεινε στην ανάγκη για «μεταρρύθμιση» του «ελέγχου των μεταναστευτικών ροών» και της «προστασίας του δικαιώματος του ασύλου». Πόσο δράμα και πόση υποκρισία να χωρέσουν στις ακτές της Μεσογείου;
Την ίδια ώρα κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα αποφάσισε να καταρτίσει η κυβέρνηση.
Τυχαία επιλογή: Η Τουρκία, η Λιβύη, η Αίγυπτος είναι ασφαλείς χώρες; Δεν λέμε για τη Συρία γιατί μόνο αυτή, ναι μόνο αυτή, αναγνωρίζουν οι Αδώνιδες και λοιποί υπουργοί σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου. Ο Σνόουντεν και ο Άσανζ θα επαναπροωθούνταν αμέσως στις «ασφαλείς χώρες» της λίστας τους!
Η προσφυγιά, πολιτική και οικονομική, δεν θέλει λύπηση και μέτρα συμπόνιας. Χρειάζεται γενναία μέτρα, επιστροφή όχι των κατατρεγμένων αλλά του πλούτου και της ζωής που τους έκλεψαν.
Σε τελική ανάλυση, σε όποια ακτή της Μεσογείου και αν βρίσκεσαι, σε κάθε χώρα του κόσμου, χρειάζεται αγώνας κατά του ιμπεριαλισμού και του συστήματος που είναι πλέον συνυφασμένο όχι απλώς με τη φτώχεια δισεκατομμυρίων ανθρώπων αλλά και με τον ζόφο και την φρίκη.
Αλέξανδρος Καπακτσής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...