Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Οι ΗΠΑ κατηγορούν επίσημα την Κίνα ότι «χειραγωγεί» το νόμισμά της

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι προχωρά εσκεμμένα στην υποτίμηση του νομίσματός της, καθώς χθες Δευτέρα η συναλλαγματική ισοτιμία του γιούαν ρενμίνμπι έναντι του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε το επίπεδο 7:1, κίνηση η οποία αναμένεται να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και να επιτείνει τη νευρικότητα στις αγορές. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, «υπό τις διαταγές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της»,
αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.


Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» από πλευράς Πεκίνου με στόχο η Κίνα να αποκτήσει «πλεονέκτημα», κατά την ίδια ανακοίνωση.

Τι απαντά το Πεκίνο στις κατηγορίες της Ουάσινγκτον

Η Κίνα εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να της αποδώσει τον χαρακτηρισμό χώρας που «χειραγωγεί το νόμισμά της», όπως ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC).

Ένας τέτοιος χαρακτηρισμός για την Κίνα δεν πληροί τα ποσοτικά κριτήρια για μια χώρα που «χειραγωγεί το νόμισμά της», τα οποία έχει καθορίσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Ο αμερικανικός χαρακτηρισμός είναι μια αυθαίρετη, μονομερής και υπέρ του προστατευτισμού πρακτική, που πλήττει σοβαρά τους διεθνείς κανόνες και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Η κεντρική τράπεζα κάλεσε τις ΗΠΑ να «υπαναχωρήσουν πριν να είναι πολύ αργά» και να επιστρέψουν σε μια «ορθολογική και δίκαιη πορεία».

Η πρόσφατη εξασθένηση είναι μια αποτύπωση της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά καθώς και των διακυμάνσεων στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος εν μέσω μεταβολών στις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η κεντρική τράπεζα είχε ανέκαθεν τη δέσμευση να διατηρεί την ισοτιμία του γιουάν σε γενικές γραμμές σταθερή σε ένα εύλογο και ισορροπημένο επίπεδο.

«Η Κίνα δεν έχει χρησιμοποιήσει το νόμισμά της ως εργαλείο για να αντιμετωπίσει τις εμπορικές διαμάχες και δεν πρόκειται να το κάνει», ανέφερε η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

http://www.matrix24.gr/2019/08/i-ipa-katigoroun-episima-tin-kina-oti-chiragogi-to-nomisma-tis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ακρίβεια: Εντός της ημέρας η επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν για τις διαφορετικές τιμές τιμολόγησης των πολυεθνικών

Επιστολή στην Κομισιόν με την οποία ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση, για τις διαφορετικές πολιτικές τιμολόγησης των πολυεθνικών, θα στείλει ο Κυριά...