Το παιχνίδι της ισορροπίας ανάμεσα στη θεσμική αντιπολίτευση αλλά και τη σαφή διαφοροποίησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ καλείται να παίξει από το φθινόπωρο το Κίνημα Αλλαγής μετά την πρώτη προσπάθεια συναίνεσης που επιδίωξε η Φώφη Γεννηματά για το ζήτημα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή.
Δύσκολο παιχνίδι για τα υψηλά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσει κάποιος και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις για το ίδιο θέμα στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής. Ενώ πρέπει να
σημειωθεί ότι η «κοινή περπατησιά» του Κινήματος εντός της Ολομέλειας αναμένεται να δοκιμαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς μπροστά μας βρίσκονται τόσο η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και άλλα κρίσιμα νομοθετήματα, που ζητούμενο από την πλευρά της κυβέρνησης θα είναι η συναίνεση.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η άκαμπτη στάση που κράτησε η Ν.Δ. απέναντι στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για το ζήτημα, παρά και την επικοινωνία που είχε η Γεννηματά τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως, δείχνει με βάση τις εκτιμήσεις της Χαριλάου Τρικούπη τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον όρο συναίνεση.
«Οψόμεθα»
Απαντώντας ο Μανώλης Όθωνας σε συνέντευξή του «Στο Καρφί» στο ερώτημα υπό ποιες προϋποθέσεις το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει την κυβερνητική πρωτοβουλία για την κατάργηση της απλής αναλογικής, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως «προεκλογικά και μετεκλογικά η θέση μας είναι σταθερή και ξεκάθαρη. Χρειάζεται ένα εκλογικό σύστημα όχι μόνο αναλογικότερο του προηγούμενου αλλά και λογικότερο του ισχύοντος και εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής «με βάση την οποία μπορεί να επιτευχθεί μια ευρύτερη συναίνεση και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχει κατατεθεί και είναι γνωστή. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι με τι προτίθεται να αντικαταστήσει η κυβέρνηση το σύστημα απλής αναλογικής των κ. Τσίπρα - Καμμένου. Οψόμεθα».
Ιδιαίτερα επικριτικός πάντως στάθηκε ο στενός συνεργάτης της Γεννηματά σχολιάζοντας τις πρώτες ημέρες της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, τονίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί την αριστεία σε παλιά κόλπα».
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Όθωνας, «παρά το γεγονός ότι μια συγχορδία συστημάτων παιανίζουν και μετεκλογικά το εμβατήριο έλευσης του νέου Μεσσία, μια βοή που έρχεται από το γνωστό παρελθόν της Ν.Δ. ακούγεται ήδη δυνατότερα. Προς έκπληξη όσων ξεγελάστηκαν από το προεκλογικό επικοινωνιακό καμουφλάζ, ο συγκεντρωτισμός, ο κομματισμός, η συντηρητική ατζέντα είναι εδώ και χαρακτηρίζουν τις πρώτες κυβερνητικές επιλογές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου