Ο τραχύς δρόμος των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν αναμένεται να γίνει σύντομα πιο βατός. Πολλοί φοβούνται ακόμα και το αντίθετο. Εκτός από τα τουρκικά γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ, η δημοσιοποιημένη απόφαση της Aγκυρας να στείλει το «Ουρούτς Ρέις» για σεισμικές έρευνες, πιθανότατα και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην περιοχή του Καστελόριζου, περιπλέκει τα πράγματα.
Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ακόμα και μια ελληνοτουρκική κρίση, με το ενδεχόμενο αυτή να μετεξελιχθεί ακόμα και σε θερμό επεισόδιο με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ενα είναι σίγουρο: σε περίπτωση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υλοποιήσει τον σχεδιασμό για
σεισμικές έρευνες στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να απαντήσει. Οσο κι αν η ελληνική κυβέρνηση απεύχεται μια τέτοια εξέλιξη, προετοιμάζεται γι’ αυτήν. Οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, εν αναμονή των τουρκικών κινήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, έχουν ήδη ληφθεί προληπτικά μέτρα και στο διπλωματικό και το στρατιωτικό επίπεδο. Η Αθήνα έχει φροντίσει να γνωστοποιήσει τις κόκκινες γραμμές, ώστε η Αγκυρα να γνωρίζει τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που δεν περιοριστεί σε παράτυπες NavTex για ανύπαρκτες ασκήσεις και σε προπαγανδιστικούς χάρτες, αλλά προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, αναμένεται να πυκνώσει η παρουσία ελληνικών πολεμικών σκαφών στην επίμαχη περιοχή. Σε αντίθεση με την Κύπρο, η Ελλάδα διαθέτει Ενοπλες Δυνάμεις με αποτρεπτική ισχύ. «Είμαστε ψύχραιμοι, αλλά δεν χωράει ασάφεια σε ό,τι έχει να κάνει με παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας», μας είπε υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών. Οπως είναι γνωστό, οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλει ότι θα προβούν μετά τις 15 Αυγούστου σε σεισμικές έρευνες και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (ΑΟΖ δεν έχουμε ανακηρύξει). Η εκτίμηση που υπάρχει σε διπλωματικούς κύκλους τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία είναι ότι η ώρα της αλήθειας, όποια κι αν είναι αυτή, θα έρθει τον Σεπτέμβριο και το πιθανότερο τον Οκτώβριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου