Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Φράκαρε από ΑμερικανοΝΑΤΟικούς η Σούδα Πλήρης συμμετοχή της χώρας σε όλα τα σχέδια τους

Συνωστισμός στρατιωτικών πλοίων που συμμετέχουν σε αποστολές και ασκήσεις στην περιοχή. Την ίδια περίοδο το ιρανικό δεξαμενόπλοιο πλησιάζει την περιοχή και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε το αμερικανικό αίτημα να στείλει φρεγάτα στον Περσικό κόλπο.
Φρακαρισμένη είναι και αυτήν την περίοδο η Σούδα, αναδεικνύοντας τη σημασία της βάσης για τους Αμερικανούς, στο ξεδίπλωμα των επικίνδυνων σχεδιασμών τους στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Σχέδια στην υλοποίηση των οποίων συμβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ, στο έδαφος που έχει στρώσει η προηγούμενη, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σε ένα τέτοιο υπόβαθρο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στη Σούδα έχουν δέσει αυτές τις μέρες, αναμένοντας διαταγές για τη μετέπειτα πορεία τους, τουλάχιστον δύο πλοία των Αμερικανών.
Το πρώτο είναι το θηριώδες πλοίο υποστήριξης «USNS YUMA». Το πλοίο ήταν – μαζί με το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Carney» – τον Ιούλη στη Μαύρη Θάλασσα, μετέχοντας στην άσκηση που επιβλεπόταν από τους Αμερικανούς «Sea Breeze 2019», την οποία διοργάνωσαν με επίκεντρο την Ουκρανία, μεταφέροντας, με κάθε ευκαιρία και πρόφαση, δυνάμεις τους στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.
Στη Σούδα έδεσε και το αμερικανικό πετρελαιοφόρο «USNS
Joshua Ηumphreys», που προηγουμένως, στις 19 Αυγούστου, είχε ανεφοδιάσει εν πλω το αντιτορπιλικό «USS Donald Cook», που περιπολεί στη Μεσόγειο, ενταγμένο στη δύναμη του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική).
Θυμίζουμε ότι το «Joshua Ηumphreys» στις 7 Αυγούστου είχε ανεφοδιάσει εν πλω, στο Κρητικό Πέλαγος, και το αντιτορπιλικό «USS Porter», το οποίο κατόπιν μπήκε στη Μαύρη Θάλασσα, επισήμως προς «ενίσχυση της περιφερειακής ναυτιλιακής σταθερότητας και σε ένδειξη υποστήριξης προς τους συμμάχους και τους εταίρους του ΝΑΤΟ στην περιοχή». H τέτοια αποστολή του «Porter» στη Μαύρη Θάλασσα έληξε στις 15 Αυγούστου και αφού επισκέφτηκε τα λιμάνια Κονστάντζα (Ρουμανία), Βάρνα (Βουλγαρία) και Γκολτσούκ (Τουρκία) ξαναμπήκε στο Αιγαίο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναπιάσει Σούδα.
Χτες το μεσημέρι έδεσε εκεί και η καναδέζικη φρεγάτα «HMCS HALIFAX» (ναυαρχίδα της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 που περιπολεί στη Μεσόγειο και συχνά – πυκνά μπαίνει και στη Μαύρη Θάλασσα), γενικά σε μια αξιοσημείωτη κινητικότητα ναυτικών μονάδων του ΝΑΤΟ, που εν μέσω εξελίξεων σε όλο το τόξο από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Περσικό μόνο ανησυχία γεννά για τα μελλούμενα.
Θερμό φθινόπωρο ετοιμάζουν οι Αμερικανοί στο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», όπως το ονοματίζουν, στον απόηχο της αποχώρησής τους από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς (INF) και στο φόντο της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, το Δεκέμβρη στο Λονδίνο, όπου αναμένονται νέες αποφάσεις, σε κατεύθυνση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
Σε αυτά τα σχέδια, που γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνα για τους λαούς και με ενδεχόμενη νέα συγχρονισμένη οικονομική κρίση, αναβαθμισμένο ρόλο παίζει και η Ελλάδα, στην πρεμούρα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για την περιλάλητη «γεωστρατηγική αναβάθμιση», τη διεκδίκηση μεριδίου από την καπιταλιστική λεία της ευρύτερης περιοχής, σε ανταγωνισμό με άλλους «παίκτες».
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διοίκησης των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη, US EUCOM (ελέγχει επίσης τμήματα της Ασίας, τη Μέση Ανατολή, τον Αρκτικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό, συνολικά 51 χώρες με 70.000 στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό), μόνο μέσα στο Σεπτέμβρη θα «τρέξει» η ίδια 6 ασκήσεις, ενώ άλλες 20 θα γίνουν με διοργανωτές επιμέρους διοικήσεις και σχηματισμούς της.
Οι ασκήσεις θα γίνουν σε Βουλγαρία, Κροατία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Ουκρανία, εμπλέκοντας φυσικά και στρατεύματα από άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ. Αλλά και το ενδιάμεσο διάστημα δεν μένει… ανεκμετάλλευτο.
Αυτές τις μέρες, από 29 Ιούλη ως 19 Αυγούστου, «τρέχουν» την άσκηση «Agile Spirit» στη Γεωργία, πάνω στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με αντικείμενο επισήμως «υποστηρικτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης», όπως και «ασκήσεις αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε περιφερειακές κρίσεις»…
Κόμβος διεκπεραίωσης με μεγάλο φόρτο
Πέρα από τη συμμετοχή και ελληνικών τμημάτων στις ασκήσεις αυτές, που προδίδουν ολοένα και περισσότερο πολεμική προπαρασκευή για κάθε απότομη εξέλιξη, μεγάλη σημασία έχει η αξιοποίηση της χώρας από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ως κόμβου για τη διεκπεραίωση δυνάμεών τους προς και από τα πεδία των επιχειρήσεων.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, των λιμανιών τους, του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου τους.
Τον περασμένο Μάη, για παράδειγμα, το αμερικανικό οχηματαγωγό «Green Ridge» ξεφόρτωνε επί διήμερο στην Αλεξανδρούπολη 424 οχήματα, 204 ρυμουλκούμενα και 143 κοντέινερ, που στη συνέχεια προωθήθηκαν βόρεια για τη συμμετοχή τους στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις «Saber Guardian 2019» (σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία), «Decisive Strike 2019» (στη Βόρεια Μακεδονία) και «Strike Back 2019» (στη Βουλγαρία). Όλες αυτές οι ασκήσεις είχαν το μέτωπο στραμμένο στη Ρωσία.
Οι Αμερικανοί δήλωναν τότε ευγνώμονες για τις υπηρεσίες που τους παρείχε στην εντυπωσιακών διαστάσεων διεκπεραίωση η ελληνική 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, που εδρεύει στην πρωτεύουσα του Εβρου και ελέγχει όλο το νότιο κομμάτι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκληρές αλήθειες: Για αυτό αξίζουν οι εξοπλισμοί και οι συμμαχίες

Οι «προπονητές της εξέδρας» ήταν το Σάββατο με το Ιράν. Οπαδικά. Το διαπιστώσαμε στον κύκλο μας, το είδαμε στα social media. Την ώρα που εκτ...