Εκτός γραμμής της ΕΕ φαίνεται ότι βρίσκεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς εμφανίζονται οι πρώτες ισχυρές ρωγμές στο μπλοκ ΗΠΑ-ΕΕ εναντίον της Βενεζουέλας.
Ο εκπρόσωπος της επιτροπής για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, Κάρλος Μασρτίν Ρουίθ ντε Γκορντεχουέλα, καταδίκασε την κλιμάκωση της αμερικανικής επιθετικότητας με την μετατροπή των κυρώσεων σε πλήρες εμπάργκο εναντίον της Βενεζουέλας. «Είμαστε αντίθετοι με την εξωχωρική επιβολή μονομερών μέτρων» σχολίασε ο Γκορντεχουέλα αναφερόμενος στην απόφαση της Ουάσινγκτον να παγώσει περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ.
Σε αυτό το σκηνικό η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να αποκλίνει σημαντικά από την νέα στάση της ΕΕ ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Βερολίνου να επανεκινήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την επίσημη κυβέρνηση του Καράκας, «αδειάζοντας» ουσιαστικά την ψευδοκυβέρνηση του Γκουαϊδό – την οποία τις ίδιες ημέρες αναγνώριζε η Αθήνα.
Η ΕΕ μέχρι σήμερα ακολουθούσε τη γραμμή της Ουάσινγκτον επιβάλλοντας και αυτή κυρώσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα στη Βενεζουέλα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως διαφοροποίησε τη θέση της με τις ΗΠΑ υποστηρίζοντας τις επαφές της κυβέρνησης της Βενεζουέλας με την αντιπολίτευση, στο πλαίσιο της προσπάθειας διαμεσολάβησης που πραγματοποιεί η Νορβηγία.
Οι αμερικανικές κινήσεις όμως αλλά και η επαμφοτερίζουσα στάση του επίδοξου πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό οδήγησαν, όπως όλα δείχνουν, στην κατάρρευση των συνομιλιών καθώς η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία, καταδικάζοντας το νέο αμερικανικό εμπάργκο.
Σε επίσημη ανακοίνωση του Καράκας αναφέρεται: «Εμείς οι Βενεζουελάνοι διαπιστώνουμε με αγανάκτηση ότι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, χαιρετίζει, προωθεί και στηρίζει αυτές τις επιβλαβείς κινήσεις (εμπάργκο) που στρέφονται εναντίον της κυριαρχίας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της χώρας».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Βενεζουέλα θα εξετάσει τους μηχανισμούς της διαδικασίας ώστε αυτή να συνεχιστεί με τρόπο συμβατό με τα συμφέροντα του λαού της χώρας.
Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι αμερικανικές κυρώσεις, τις οποίες στηρίζει ο Γκουαϊδό, προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων.
Την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας κατήγγειλε ότι πλοίο που μετέφερε σόγια, για την παρασκευή τροφίμων, κατασχέθηκε στον Παναμά λόγω του αμερικανικού εμπάργκο και κάλεσε τον ΟΗΕ να παρέμβει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου