Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Γιώργος Κωνσταντινίδης: Στρατηγική αναβάθμιση της ακριτικής Ελλάδας

Σε μια παγκοσμιοποιημένη εποχή που σοβαρά κράτη θεωρούνται αυτά που διαθέτουν μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό σε κρίσιμης μάζας τομείς, όπως αυτοί της οικονομικής πολιτικής, της ενέργειας, της οικονομικής διπλωματίας, της βιομηχανικής πολιτικής, της καινοτομίας και της έρευνας, η Ελλάδα προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της εν μέσω οικονομικής κρίσης και μνημονίων από το 2010. Κλυδωνίζεται τόσο η πολιτική ζωή όσο και η ελληνική κοινωνία γενικότερα. Η συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια και η καθημερινή ανασφάλεια που νιώθουν οι Ελληνες στο σύνολό τους οδηγεί σε πτώση του ηθικού και της ψυχολογίας του λαού και κυρίως των νέων ανθρώπων που έχουν προσδοκίες και όνειρα για το μέλλον τους.

Σε τέτοιες αντίξοες οικονομικά περιόδους οι περικοπές που αναγκαστικά γίνονται σε όλους σχεδόν τους τομείς (μισθούς, συντάξεις, δημόσιες δαπάνες, κρατικός προϋπολογισμός κτλ.) μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας, τις προοπτικές επανεκκίνησης της οικονομίας. Επιτείνουν την αβεβαιότητα, την καχεξία και την οικονομικοκοινωνική αποτελμάτωση.
Η ακριτική Ελλάδα και ειδικά η Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που βρίσκονται απομακρυσμένα από τον κεντρικό ελλαδικό κοινωνικό και οικονομικό ιστό και τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, επιβάλλεται να στηριχθούν οικονομικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά με κάθε τρόπο και όσο περισσότερο γίνεται. Οι εσχατιές της Ελλάδας αποτελούν τους «ακοίμητους φρουρούς» μας. Είναι η εμπροσθοφυλακή μας. Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες που διαμένουν μόνιμα σε αυτές τις περιοχές δίνουν καθημερινά μεγαλύτερο «αγώνα», για να εξασφαλίζουν μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση, τουλάχιστον όσοι κατοικούν σε δυσπρόσιτα, μικρά χωριά και νησιά. Η Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική, έχει απαράμιλλες ομορφιές και ιστορικό βάθος σε κάθε νομό, σε κάθε πόλη, κωμόπολη και χωριό, ακόμη και σε μη τουριστικά, «άγνωστα και παρθένα» για τους πολλούς σημεία.
Μια λύση στην απομόνωση που αντιμετωπίζουν αυτές οι περιοχές είναι η στρατηγική τους αναβάθμιση, που δικαιολογείται απόλυτα από τη στρατηγική τους σημασία. Με πρωτοβουλίες από την επίσημη πολιτεία μπορούν να θεσπιστούν φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα για την ανάδειξή τους ως επενδυτικούς προορισμούς, για παράδειγμα τουριστικούς ή ενεργειακούς. Συγκεκριμένα, η Θράκη σταδιακά αναδύεται ενεργειακά και συνιστά ενεργειακή δίοδο λόγω της κατασκευής του αγωγού Trans Adriatic Pipeline, TAP, που θα διέρχεται από τους τρεις νομούς της. Επιπλέον, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πιθανόν να αναδειχθεί σε διαμετακομιστικό κέντρο των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο ρόλος του διευρύνεται και εκφράζεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από τον ρωσικό και τoν αμερικανικό παράγοντα για την περαιτέρω αξιοποίησή του (π.χ. σε επίπεδο μεταφορών, εμπορευματοκιβωτίων, διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας κ.ά.).
Η ενθάρρυνση ευρωπαϊκών και διεθνών επενδυτικών προγραμμάτων τόσο στη Θράκη όσο και στο Ανατολικό Αιγαίο, στους κλάδους του τουρισμού, της κρουαζιέρας, της ενέργειας κτλ. θα συνδράμει στην οικονομική, εμπορική και ενεργειακή ενδυνάμωση αυτών των περιοχών. Ειδικά η Θράκη έχει τις προϋποθέσεις να προβληθεί διεθνώς ως ένας ενδιάμεσος σταθμός επενδυτικών προγραμμάτων του ενεργειακού κλάδου, με θετικά αποτελέσματα διάχυσης των ωφελειών που θα προκύψουν και σε άλλες γειτονικές περιφέρειες - περιοχές όπως η Μακεδονία, τα νησιά Βορείου Αιγαίου κτλ. Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, θα αυξηθεί το εισόδημα των ακριτών, θα βελτιωθεί η τοπική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών και θα διαμορφωθούν συνέργειες και συνεργατικά σχήματα μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιούνται στις εν λόγω περιοχές. Ολα τα προαναφερθέντα θα συνεπικουρήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της ακριτικής Ελλάδας και στην εξωστρέφειά της, που είναι ζητούμενα στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη οικονομία και προϋποθέσεις για την έξοδο από την πολυετή κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και υποθηκεύει το μέλλον της νέας γενιάς της.
* Ο δρ Γιώργος Κωνσταντινίδης είναι συγγραφέας του βιβλίου «Συσσώρευση κεφαλαίου και παγκοσμιοποίηση στην Τουρκία διαχρονικά», εκδόσεις Παπαζήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...