Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Σχέδιο υποχρεωτικής πληρωμής των ενοικίων μέσω τραπεζών

Την υποχρεωτική εξόφληση των μισθωμάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Κάθε ενοικιαστής θα υποχρεώνεται να εξοφλεί μηνιαίως το ποσό που αναφέρεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη.
Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν κάποιος συνεχίσει να πληρώνει με μετρητά, θα προβλεφθούν αυστηρά πρόστιμα τόσο για τον ενοικιαστή όσο και για τον ιδιοκτήτη. Η κίνηση αυτή βοηθάει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι στην περίπτωση που «πέσουν» πάνω σε έναν κακοπληρωτή, θα εμφανίζεται μέσω του τραπεζικού τους λογαριασμού ότι δεν έχουν εισπράξει τα
ενοίκια και ως εκ τούτου δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν για αυτά.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι με την πληρωμή των ενοικίων μέσω του τραπεζικού συστήματος (στο ταμείο ή με e-banking) θα περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή στις τάξεις των ιδιοκτητών ακινήτων, αρκετοί από τους οποίους αποκρύβουν τα εισοδήματα από ακίνητα, καθώς οι φόροι είναι τσουχτεροί.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Και αυτό, καθώς στην πράξη ιδιοκτήτης και ενοικιαστής μπορούν να συμφωνούν μεταξύ τους στην αναγραφή ενός χαμηλότερου τιμήματος στο μισθωτήριο συμβόλαιο και στην καταβολή του υπολοίπου με μετρητά στα χέρια του ιδιοκτήτη. Ο τελευταίος δηλώνει στη φορολογική του δήλωση μόνο το μίσθωμα που φαίνεται στο μισθωτικό συμφωνητικό.
Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι με τις πολλαπλές διασταυρώσεις στα εισοδήματα τόσο από τις αποδοχές όσο και από την ακίνητη περιουσία θα εντοπιστούν περιπτώσεις μεγάλης κυρίως φοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι αρκετοί θα φοβηθούν μήπως πέσουν στα δίχτυα της εφορίας, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τις πρακτικές απόκρυψης εισοδημάτων από ενοίκια.
Οι σκέψεις για την υποχρεωτική καταβολή των μισθωμάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών ξεκίνησαν μετά την αποκάλυψη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μεγάλης φοροδιαφυγής στη Μύκονο τόσο από τον ιδιοκτήτη πολυτελούς ακινήτου όσο και από τον ενοικιαστή. Συγκεκριμένα, η έρευνα κατέδειξε ότι τον Απρίλιο του 2018 είχε υποβληθεί στο Taxis δήλωση μίσθωσης του πολυτελούς ακινήτου στη Μύκονο, η οποία και έγινε αποδεκτή από τον μισθωτή εννέα ημέρες αργότερα. Πρόκειται για επαγγελματική/εμπορική μίσθωση, με μηνιαίο μίσθωμα 1.666,67 ευρώ, με δωδεκαετή περίοδο ισχύος. Μάλιστα, αναφέρεται ότι, για τα τέσσερα τελευταία χρόνια, το μίσθωμα τριπλασιάζεται. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, όμως, δεν δηλώνει εισόδημα από μίσθωση ακινήτου και δεν υποβάλλει έντυπο Ε2, με το εν λόγω ακίνητο να εμφανίζεται ως δευτερεύουσα κατοικία. Επιπλέον, ο μισθωτής του ακινήτου δεν δηλώνει εισόδημα από εκμετάλλευση ακινήτου, ούτε έχει κάνει έναρξη επιτηδεύματος ως ώφειλε, παρόλο που οι καταθέσεις των πελατών που μισθώνουν τη βίλα γίνονται σε δικό του τραπεζικό λογαριασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...