Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Επικίνδυνο το Facebook

Φίλες και φίλοι, 

Η φωτογραφία τα λέει όλα: Μουσουλμάνοι Ροχίνγκια τεμαχίζουν ανθρώπινα σώματα κι ετοιμάζονται να τα φάνε.
Αυτή η ψεύτικη είδηση εξαπλώθηκε σαν λαίλαπα στα κοινωνικά δίκτυα. Χιλιάδες κόσμος στη Μιανμάρ το πίστεψε και το χρησιμοποίησε ως δικαιολογία για τη γενοκτονία των Ροχίνγκια: σφαγές οικογενειών, φρικτούς βιασμούς, κάψιμο ολόκληρων χωριών... Στην Ελλάδα, ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης δέχτηκε βίαιη επίθεση αμέσως μετά από μπαράζ ψεύτικων ειδήσεων. Και στη Βόρεια Μακεδονία, στρατιές από

πληρωμένα τρολς παρεμβαίνουν σε εκλογές άλλων χωρών με fake news. Σε όλο τον κόσμο, τα κοινωνικά δίκτυα έχουν μετατραπεί σε όπλα μαζικής παραπληροφόρησης και μίσους.
Όμως υπάρχει μια απλή λύση: να προβάλλονται διορθώσεις για τα επικίνδυνα fake news -- σε ΟΠΟΙΟΝ έχει εκτεθεί σ’ αυτά! 
Το Facebook ήδη ανησυχεί για τη δημόσια εικόνα του, κι αυτή τη βδομάδα, η ομάδα του Avaaz θα συναντηθεί με κορυφαία στελέχη του κοινωνικού δικτύου. Βοήθησε να συγκεντρώσουμε μαζική στήριξη από όλο τον κόσμο για να καθαρίσουμε τα κοινωνικά δίκτυα απ’ τα fake news!
 

Facebook: Καθαρίστε τα fake news! 

Σε πολλές χώρες οι εφημερίδες υποχρεούνται να δημοσιεύουν διορθώσεις όταν διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες. Γιατί να μην ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και για το Facebook ή το Twitter, που έχουν πολύ μεγαλύτερο κοινό;   

Δε μιλάμε για λογοκρισία, απαγόρευση ή διαγραφή περιεχομένου. Αντιθέτως ζητάμε οι εταιρείες κοινωνικών δικτύων να εμφανίζουν την αλήθεια των γεγονότων στους χρήστες που έχουν εκτεθεί σε παραπληροφόρηση, για να μπορούν να διαμορφώνουν τεκμηριωμένη γνώμη.
   

Η ομάδα του Avaaz έχει προτείνει αυτή την ιδέα σε κυβερνήσεις, ρυθμιστικές αρχές, εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές για την ελευθερία του λόγου και διευθυντές των μεγαλύτερων κοινωνικών δικτύων. Οι περισσότεροι συμφωνούν με τη λύση -- τώρα όμως χρειάζεται μαζική πίεση για να το κάνουν πράξη!
   

Αν καταφέρουμε το Facebook, θα ακολουθήσουν κι άλλα κοινωνικά δίκτυα. Υπόγραψε για να καθαρίσουμε το Facebook απ’ την προπαγάνδα. Όταν το ψήφισμα γίνει τεράστιο, θα το παραδώσουμε κατευθείαν στο Facebook και σε νομοθέτες σε όλο τον κόσμο: 

Facebook: Καθαρίστε τα fake news! 
Στρατιές πληρωμένων τρολ και μποτ κατευθύνουν την κοινή γνώμη διαδίδωντας ψέματα στα κοινωνικά δίκτυα, για λογαριασμό κυβερνήσεων ή όποιου έχει τα χρήματα για να τους προσλάβει. Σίγουρα θα προσπαθήσουν να σαμποτάρουν την προσπάθειά μας. Αλλά το κίνημά μας υπερασπίζεται πάντα την αυθεντική φωνή. Αυτή τη φωνή πρέπει να κάνουμε να ηχήσει δυνατά και καθαρά, πριν τα τρολς διαδώσουν περισσότερα ψέματα. 

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,
Σπύρος, Rewan, Christoph, Martyna, Alice, Risalat, Fadi, Ricken και όλη η ομάδα του Avaaz
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα εκλογές, μετά... εσωκομματικό ξεκαθάρισμα

Για την τελική μάχη μετά τις ευρωεκλογές ετοιμάζονται όλες τις πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι απολύτως σαφές σε όλους ότι η εικόνα σύμπνοι...