Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Πετρόπουλος: Περιορισμένα τα λάθη των αναδρομικών στους συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων

"Η προσπάθεια της ΝΔ να κάνει αντιπολίτευση, με αφορμή την επιστροφή αναδρομικών που η ίδια είχε αρνηθεί να καταβάλει και να συκοφαντήσει τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), πέφτει στο κενό", αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε δήλωση του αναπληρωτή τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ, Νότη Μηταράκη. 
"Η ΝΔ, αντί να απολογείται που άφησε για χρόνια απλήρωτους τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, επιχειρεί για ακόμη μία φορά να παραπλανήσει, αποδίδοντας στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης τα περιορισμένα, σε σχέση με τον αριθμό των
δικαιούχων, λάθη που εντόπισαν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), λόγω ελλιπών στοιχείων", επισημαίνει ο κ. Πετρόπουλος.
Όπως σημειώνει, σε εφαρμογή του άρθρου 15 του ν. 4575/2018, η κυβέρνηση κατέβαλε σχεδόν 400 εκατ. ευρώ σε 125.568 συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, εκ των οποίων 109.234 ήταν ένστολοι.
"Οι πληρωμές έγιναν και ελέγχθηκαν με βάση τα αρχεία που τηρούνται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Οι διαφορές για όσες περιπτώσεις προέκυψαν, θα αντιμετωπιστούν, όπως ο νόμος ορίζει. Αλλά δεν δικαιούται η ΝΔ να ομιλεί για προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει", διευκρινίζει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στη δήλωσή του, ο κ. Μηταράκης ανέφερε:

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για το χάος που επικρατεί στον ΕΦΚΑ. Καθημερινά βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και νέες υποθέσεις που είναι ενδεικτικές της απόλυτης αποδιοργάνωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης:
  1. Δεν εκδίδονται συντάξεις παράλληλης και διαδοχικής ασφάλισης, δημοσίου, ΝΠΔΔ και εξωτερικού.
  2. Δεν έχουν κοινοποιηθεί οι επανυπολογισμοί των συντάξεων.
  3. Δεν γνωρίζει κανείς πόσες συντάξεις είναι σε εκκρεμότητα και πόσες “κλείνουν” εικονικά, λόγω μη συμπλήρωσης του φακέλου.
  4. Τελευταίο κρούσμα είναι ο εντοπισμός λαθών στο ύψος των αναδρομικών για τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων που καταβλήθηκαν πριν τα Χριστούγεννα. Είναι απαράδεκτο να καταβάλλονται χρήματα και μετά από δύο μήνες να διαπιστώνουν οι υπηρεσίες ότι έκαναν λάθος και να τα ζητάνε πίσω. Τα λάθη και η ανικανότητα της κυβέρνησης σημαίνουν ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους, που θα κληθούν να επιστρέψουν εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ. Εκεί που τους χρωστούσανε, τους ζητάνε και τα ρέστα από τον ΕΦΚΑ.
Η Νέα Δημοκρατία ζητά επίσημη απάντηση για την έκταση του προβλήματος και για τον τρόπο με τον οποίο θα δρομολογηθούν τυχόν επιστροφές. 

Ας πάψουν πια οι ηγεσίες Υπουργείου και ΕΦΚΑ να παρουσιάζουν μια εξωραϊσμένη, αλλά απόλυτα πλασματική εικόνα του ΕΦΚΑ. Συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι δεν εξαπατώνται πλέον».
http://www.enikonomia.gr/timeliness/209078,petropoulos-periorismena-ta-lathi-ton-anadromikon-stous-syntaxiou.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...