Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Το υπάρχον πολιτικό σύστημα διαιωνίζει την εξάρτηση

Του Σπύρου Κότσια
Είναι εξοργιστικός ο τρόπος με τον οποίον επιχειρείται να στηθεί ξανά στα πόδια του το καταρέων πολιτικό σύστημα της χώρας.
 Σε αυτήν την προσπάθεια έχουν επιστρατευθεί: δημοσιογράφοι, αναλυτές, διαμορφωτές της κοινής γνώμης, πολιτικοί, οργανικοί διανοούμενοι, συνδικαλιστικές οργανώσεις που ελέγχονται από το ΚΙΝΑΛ και τη ΝΔ όπως η ΠΟΕΔΗΝ, η ΓΣΕΕ και όχι μόνον. Καθημερινά οι ακροατές του ραδιοφώνου, οι τηλεθεατές και οι εντρυφούντες στα κοινωνικά δίκτυα κατακλύζονται από ειδήσεις, συνεντεύξεις, άρθρα, μηνύματα, προσανατολισμένα όλα στην κατεύθυνση επανάληψης του δικομματισμού, με τη διαφορά τη
θέση του ΠΑΣΟΚ να έχει καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια κατέχουν τα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ τα οποία δεν σταματούν να εξυμνούν και να εξωραΐζουν τις πιο σκληρές και απάνθρωπες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να προπαγανδίζουν υπέρ των μνημονίων που μας επέβαλαν οι τοκογλύφοι για να «σώσουν» και εμάς και την οικονομία. Στελέχη προερχόμενα από τη Συμπολίτευση, την Αξιωματική Αντιπολίτευση και το ΚΙΝΑΛ παρελαύνουν καθημερινά από τα μικρόφωνα και τα τηλεοπτικά πάνελ των σταθμών σε μια προσπάθεια να πείσουν για την ορθότητα των απόψεων τους για την έξοδο της χώρας από την κρίση, οι οποίες ελάχιστα διαφέρουν μεταξύ τους, ενώ δεν θίγουν τον πυρήνα των δεσμεύσεων που η χώρα έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές.
Όταν το καλοκαίρι του 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου μέσα σε μία νύχτα έριξε «μαύρο» στην ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι του φορέα με τη βοήθεια: συναδέλφων τους από άλλους χώρους, συνδικαλιστικών οργανώσεων, κοινωνικών κινημάτων, Ελλήνων από την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ευρώπη και από άλλες χώρες του εξωτερικού, απλών ανθρώπων που αγαπούσαν την ΕΡΤ, ένωσαν τις δυνάμεις τους και αντιστάθηκαν επί δύο ολόκληρα χρόνια, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια ιδιωτικών συμφερόντων στενά συνδεδεμένων με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να λεηλατήσουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ο αγώνας των εργαζομένων και των συμμάχων τους είχε σαν αποτέλεσμα το 2015 αμέσως μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ η ΕΡΤ να επαναλειτουργήσει.
Η επαναλειτουργία της όμως δεν συνοδεύτηκε από ένα γενναίο άνοιγμα στα νέα ρεύματα ιδεών, στις δυνάμεις της εργασίας, σε νέες πολιτικές κινήσεις, σε κοινωνικά κινήματα. Αντίθετα η ΕΡΤ, από την πρώτη στιγμή της επαναλειτουργίας της φρόντισε, με ευθύνη του δημοσιογραφικού κατεστημένου και της κυβέρνησης, να απομακρυνθεί από όλες εκείνες τις δυνάμεις που συνιστούσαν απειλή για το πολιτικό κατεστημένο και έβαζαν εμπόδια στη νεκρανάσταση του συστήματος.
Αποτελεί πρόκληση το γεγονός πολιτικοί που με τις πράξεις και τις παραλήψεις τους παρέδωσαν τη χώρα και το λαό όμηρους στους οικονομικούς δολοφόνους του ΔΝΤ και στους Γερμανούς και ευρωπαίους τοκογλύφους, να επιδιώκουν την επαναφορά τους σε κυβερνητικές θέσεις με το γελοίο επιχείρημα ότι μόνον αυτοί μπορούν να διοικήσουν αποτελεσματικά και να βγάλουν τη χώρα από την κρίση στην οποία οι ίδιοι τη βύθισαν.
Οι Μητσοτάκης, Βενιζέλος, Λοβέρδος, Βούτσης, Σαχινίδης, οι ακροδεξιοί Βορίδης και Γεωργιάδης, η Γεννηματά και αρκετοί άλλοι, αποτελούν τους εν αναμονή σωτήρες, οι οποίοι χάρη στην πολιτική του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσαν να επιβιώσουν πολιτικά και να κουνάνε απειλητικά το δάκτυλο στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Αυτούς προβάλλουν καθημερινά τα Μέσα Ενημέρωσης φροντίζοντας να ξεχαστεί ο ρόλος τον οποίον έπαιξαν στη δημιουργία και διαιώνιση της κρίσης.
Η προσπάθεια ανασυγκρότησης του πολιτικού συστήματος στην ίδια κατεύθυνση που λειτουργούσε πριν την κρίση βολεύει και το ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τα όσα λέγονται, από τον κ Τσίπρα και τα άλλα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, τον Αύγουστο του 2015 χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για την ανατροπή, αφού την κρίσιμη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να συνταχθεί με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και της κομπραδόρικης και παρασιτικής αστικής τάξης και όχι με τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων που είχαν πληγεί από την κρίση.
Η Μνημονιακή στροφή μοιραία οδήγησε στη συνέχιση της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής και στη συρρίκνωση της δημόσιας σφαίρας με την ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών κοινής ωφέλειας, καθώς και το ξεπούλημα της ιδιωτικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας. Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει μεγάλο μέρος της στήριξης που το προσέφεραν τα λαϊκά στρώματα που τον ανέδειξαν στην κυβέρνηση, με συνέπεια να αναγκασθεί να υιοθετήσει μεθόδους και πρακτικές οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με την αυτοδιαφημιζόμενη αριστερή του φυσιογνωμία.
Η μαζική στήριξη των κατεστημένων δυνάμεων δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες στην ανανέωση του πολιτικού συστήματος στην παρούσα ιστορική συγκυρία. Ως εκ τούτου οι αντισυστημικοί πολιτικοί σχηματισμοί και κινήσεις με προοδευτικό πρόσημο οφείλουν να πορευθούν από κοινού σε μια προσπάθεια ανατροπής του σημερινού πολιτικού σκηνικού, η οποία θα βοηθήσει και στην ανατροπή των δεδομένων που τείνουν να διαιωνίσουν την παραμονή της χώρας στην εξάρτηση και τον λαό στην εξαθλίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...