Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Νίκη Ερντογάν στην Κων/πολη – Οριακό θρίλερ στην Άγκυρα

Δεν έχει αντίπαλο, όπως όλα δείχνουν ο Ερντογάν. Εάν επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις, οι υποψήφιοι που στηρίζει θα κερδίσουν πάλι την Κων/πολη και μάλιστα όχι οριακά όπως έδειχαν οι δημοσκοπήσεις αλλά με καθαρή διαφορά. Όλα αυτά βεβαίως θα επιβεβαιωθούν λίγο αργότερα, όταν θα έχει μεγαλώσει σημαντικά το δείγμα της καταμέτρησης. Σύμφωνα με την καταμέτρηση μέχρι στιγμής καταμέτρηση όπως την μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, το AKP προηγείται με 47,48% σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας. Επίσης, μέχρι στιγμής, οι υποψήφιοι του AKP
προηγούνται και στους μεγάλους δήμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας. Ωστόσο, στην Άγκυρα φαίνεται σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ότι θα διεξαχθεί μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στο AKP και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).
Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 40% στην Άγκυρα, ο υποψήφιος του AKP Μεχμέτ Οχσάσεκι προηγείται με 48,57% έναντι του ανθυποψηφίου του Μανσούρ Γιαβάς ο οποίος ακολουθεί μόλις με 48,54%.
Την ίδια στιγμή, με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι τοπικές επιτροπές εξακολουθούν την καταμέτρηση. Στις 5 το απόγευμα έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες στις δυτικές πόλεις της Τουρκίας και ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων. Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι τοπικές επιτροπές εξακολουθούν την καταμέτρηση ενώ ήδη το 8% των ψήφων έχει καταμετρηθεί. Το δείγμα όμως δεν είναι ακόμη επαρκές για μια ασφαλή εικόνα, ενώ ακόμη το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο δεν έχει προχωρήσει στην άρση των απαγορεύσεων για την μετάδοση των αποτελεσμάτων.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυμαστισμοί και τα 20 παράνομη οπλοφορία.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σήμερα σκοτώθηκαν 2 άτομα ενώ άλλα δύο είχαν χάσει την ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία. Συνομικά στους 4 ανέρχονται σύμφωνα με αυτή την επίσημη ανακοίνωση οι νεκροί συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συμπλοκές και γίνεται και μια σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 πριν την ημέρα των εκλογών.
Οι εν λόγω εκλογές αποτελούν δοκιμασία για τη δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώνοντος κόμματος εν μέσω της οικονομικής ύφεσης που πλήττει την χώρα.
Οι κάλπες στήθηκαν σε πάνω από 194.000 εκλογικά κέντρα, ενώ περισσότεροι από 57 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή των δημάρχων 30 μεγάλων πόλεων, 51 επαρχιών και 922 συνοικιών στην Τουρκία.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί στις πόλεις της ανατολικής Τουρκίας και θα κλείσουν στις 16:00 ενώ στις υπόλοιπες πόλεις οι ψηφοφόροι ξεκίνησαν να ψηφίζουν από τις 8 πμ και μπορούν να ψηφίζουν έως τις 17:00.
Ο επικρατέστερος, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις με πολύ μικρή διαφορά, υποψήφιος δήμαρχος για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ψήφισε στην ασιατική πλευρά της πόλης και δήλωσε ότι «οι εκλογές είναι γιορτή της Δημοκρατίας».
Ευχήθηκε εξάλλου να ενισχυθεί η ενότητα και η αδελφοσύνη στην χώρα. Απαντώντας σε ερώτηση για την εκλογική εκστρατεία είπε ότι στην προεκλογική περίοδο επισκέφθηκε όλη την Κωνσταντινούπολη δύο φορές και άκουσε όλους τους δημότες.
O πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ψηφίσει στην Κωνσταντινούπολη ενώ ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα και ευχήθηκε οι εκλογές να διεξαχθούν ομαλά χωρίς επεισόδια.
Οι εκλογικές απαγορεύσεις δημοσιεύσεων και προπαγάνδας επισήμως ξεκίνησαν από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου και θα λήξουν στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία. Βάση νόμου σήμερα απαγορεύεται η οπλοφορία ακόμη και σε αυτούς που διαθέτουν άδεια αλλά και η πώληση αλκοόλ μέχρι τα μεσάνυχτα.
Τα πρώτα αποτελέσματα μεταδίδονται με την άρση των απαγορεύσεων, κάτι πολύ είθισται να αποφασίζει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο συνήθως κατά τις 19:00 το απόγευμα των εκλογών, αφού έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση. Με εξαίρεση τους δήμους που μπορεί να υπάρχει μάχη στήθος με στήθος, στις περισσότερες περιπτώσεις λίγο μετά τις 10 το βράδυ ξεκαθαρίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών.
Στις τελευταίες τοπικές εκλογές του 2014, το κόμμα του Ερντογάν κέρδισε σχεδόν το 43 % των ψήφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...