Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

O Παπακωνσταντίνου γνώριζε ότι η λιτότητα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί σε δημοκρατία

O πρώην υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ένας από τους αρχιτέκτονες της λιτότητας που στοίχισε στην Ελλάδα το 25% του ΑΕΠ της και ώθησε σχεδόν μισό εκατομμύριο νέους στη μετανάστευση, είχε λάβει προειδοποιήσεις ότι τα μέτρα λιτότητας “θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν σε μια δημοκρατία”.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ο Σόιμπλε εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να έχει γίνει δεκτή στην ευρωζώνη εξαρχής, ενώ επανέλαβε την άποψή του πως, όταν ξέσπασε η κρίση έπρεπε να έχει βγει από το κοινό νόμισμα για τουλάχιστον δέκα χρόνια. «Αυτό είχα πει στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου» λέει ο Σόιμπλε και προσθέτει «η Ελλάδα θα έπρεπε να μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της, δεν είναι ανταγωνιστική. Οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν σε μία δημοκρατία».

Η στιχομυθία Σόιμπλε – Παπακωνσταντίνου θυμίζει το σχετικό διάλογο που είχε ο οικονομολόγος Φρίντριχ Χάγιεκ με την Μάργκαρετ Θάτσερ όταν o πρώτος επέστρεψε από τη δικτατορία του Πινοσέτ στη Χιλή, όπου εφαρμοζόταν για πρώτη φορά σε πειραματικό επίπεδο η νεοφιλελευθερη πολιτική της περίφημης σχολής του Σικάγου. Όταν ο Χάγιεκ εξήγησε στην Θάτσερ το περιεχόμενο της οικονομικής πολιτικής του Πινοσέτ αυτή του απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Τελικά όμως τα κατάφερε να επιβάλλει την ίδια ακριβώς πολιτική και στη Βρετανία. Όπως έκανε αργότερα ο Παπακωνστατίνου και ο Σόιμπλε στην Ελλάδα παραβιάζοντας σειρά συνταγματικων ρυθμίσεων και ανοίγοντας το δρόμο για την ανάληψη του πρωθυπουργικού θώκου από έναν μη εκλεγμένο τραπεζίτη- τον Λουκά Παπαδήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...