Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Βαρουφάκης: Τα τρία μέτρα του ΜέΡΑ25 για ένα ευρωπαϊκό, πράσινο new deal

Το πανευρωπαϊκό κίνημα «Ευρωπαϊκή Άνοιξη - ΜέΡΑ25» κατεβαίνει στις ευρωεκλογές σε 12 χώρες με κοινό πρόγραμμα που προβλέπει επενδύσεις 3 τρισ. ευρώ για πράσινη ανάπτυξη στην Ε.Ε., με χρηματοδοτικά εργαλεία απολύτως νόμιμα, τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται για τη στήριξη των τραπεζών.
Με την παρουσίαση τριών συγκεκριμένων προτάσεων που συγκροτούν ένα ευρωπαϊκό «new deal» για πράσινη ανάπτυξη, ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία για τις ευρωεκλογές το διευρωπαϊκό κίνημα «Ευρωπαϊκή Άνοιξη» - ΜέΡΑ25, κεντρική φιγούρα του οποίου είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης.
Τα μέτρα αφορούν στην ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης με «πράσινες επενδύσεις» 2,5 τρισ. ευρώ σε μια πενταετία σε όλη την Ευρώπη, με προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας που θα χρηματοδοτηθούν από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (100 δισ. ευρώ ετησίως), καθώς με και την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους όλων των χωρών της Ε.Ε.


Το πρόγραμμα αυτό είναι απολύτως εφικτό, απολύτως συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, και μπορεί να υλοποιηθεί με τους υπάρχοντες θεσμούς χωρίς να χρειαστεί αναθεώρηση των συνθηκών. Στην πραγματικότητα, είπε, πρόκειται για χρήση των ίδιων εργαλείων που σήμερα χρησιμοποιούνται για να χορηγείται ρευστότητα στις τράπεζες, τα οποία θα αξιοποιηθούν προς όφελος της Ενωμένης Ευρώπης και των πολιτών της.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα πανευρωπαϊκό πολιτικό κίνημα, με κοινό πρόγραμμα, το οποίο κατεβαίνει στις ευρωπαϊκές εκλογές με συνδυασμούς σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ εκπροσωπείται και στις εθνικές εκλογές. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλη την Ευρώπη, αλλά και διασημοτήτων, όπως η Πάμελα Άντερσον, ο Μπενουά Αμόν, ο Σλαβόι Ζίζεκ κ. ά.


Κεντρικός στόχος του κινήματος είναι «οι πολίτες να πάρουν στα χέρια τους τον δημοκρατικό έλεγχο της Ε.Ε., διότι, όπως υπογραμμίστηκε, η «ενωμένη Ευρώπη σήμερα λειτουργεί ως ένα “μαύρο κουτί” με αδιαφανείς διαδικασίες, έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών, χωρίς δημοκρατική εκπροσώπησή τους στη λήψη των αποφάσεων. Είμαστε ενθουσιώδεις υπερασπιστές μιας φεντεραλιστικής Ευρώπης, αλλά σε δημοκρατική βάση, υπέρ των πολιτών».

Στην Ελλάδα, το κίνημα εκπροσωπείται από το πολιτικό κόμμα ΜεΡΑ 25 (Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανατροπής) το οποίο είναι μέλος του πανευρωπαϊκού κόμματος DiEM25 (Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη) και κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με συνδυασμό στον οποίο μετέχει και η ευρωβουλευτής της Αριστεράς Σοφία Σακοράφα.
https://www.protothema.gr/politics/article/876977/varoufakis-ta-tria-metra-tou-mera25-gia-ena-europaiko-prasino-new-deal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...