Στο πρόγραμμα και τις προτάσεις της ΝΔ στον τομέα της Παιδείας αναφέρθηκε η αρμόδια τομεάρχης και βουλευτής του κόμματος, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε στη Λάρισα, με αφορμή την περιοδεία της στη θεσσαλική πόλη.
Σχετικά με το σχέδιο της ΝΔ για τις μεταρρυθμίσεις στο δημοτικό σχολείο, επισήμανε
το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να δώσει έμφαση στις ήπιες δεξιότητες και στις ψηφιακές δεξιότητες, που σχετίζονται με την κριτική σκέψη, την ομαδική
δουλειά, αλλά και τη συνεργατικότητα.
«Η πραγματική πρόκληση της εποχής μας δεν είναι η πρόσβαση στη γνώση, αλλά το φιλτράρισμα της γνώσης. Είναι να ξεχωρίζεις τη χρήσιμη από την άχρηστη πληροφορία, τη σωστή από την λάθος πληροφορία. Αυτό δεν το κάνεις με αποστήθιση, αλλά με κριτική σκέψη», υπογράμμισε η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ και πρόσθεσε: «Επίσης, ένας ακόμη λόγος είναι πως όταν κάνεις εκπαιδευτική πολιτική δεν μπορείς να σκέφτεσαι με τους όρους του έτους 2019, αλλά να σκέφτεσαι με βάση το έτος 2035. Διότι τα παιδιά που είναι σήμερα στην Α' δημοτικού, θα βγουν στην αγορά εργασίας το νωρίτερο το 2035 και τα επαγγέλματα που υπάρχουν σήμερα κατά 60% δεν θα υπάρχουν τότε».
Αναφορικά με τις προτάσεις της ΝΔ για την αξιολόγηση στην εκπαίδευση, είπε πως «θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση για όλους, χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα και η οποία θα συνδέεται με ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη».
Ακόμη, η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην τεχνολογική εκπαίδευση, σχολιάζοντας πως «η τεχνολογική εκπαίδευση μπορεί να αποδειχθεί κλειδί στη μεγάλη αναντιστοιχία που υπάρχει σήμερα μεταξύ εκπαίδευσης και των αναγκών στην αγορά εργασίας».
Ειδική αναφορά έκανε η κ. Κεραμέως στη λειτουργία πρότυπων σχολείων, σημειώνοντας πως «πέρα και πάνω από κόμματα θα πρέπει να αγωνιστούμε έτσι ώστε σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας να υπάρχει ένα πρότυπο σχολείο, ένα πειραματικό σχολείο, αλλά και ένα πρότυπο επαγγελματικό λύκειο.
Σχετικά με τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τόνισε ότι χρειάζεται να υπάρξουν πανεπιστήμια «πιο ελευθέρα, πιο αυτόνομα και σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας». Όπως είπε, υπάρχει δέσμευση της ΝΔ ώστε να δοθούν στα πανεπιστήμια τα εργαλεία που χρειάζονται για να γίνουν πιο εξωστρεφή, συμπληρώνοντας πως θα δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να κάνουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών για την προσέλκυση ξένων φοιτητών.
Επίσης, η κ. Κεραμέως επανέλαβε τη θέση της ΝΔ για την ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.
Μιλώντας για την κρατική χρηματοδότηση στη δημόσια παιδεία, επισήμανε ότι χρειάζεται αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, υποστηρίζοντας πως «δεν μπορούμε να δεσμευτούμε ακόμη μέχρι να ξέρουμε πια κατάσταση παραλάβουμε».
«Μπορούμε να δεσμευτούμε όμως για το εξής: Ότι θα δώσουμε στα τριτοβάθμια ιδρύματα περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία. Θα αξιοποιήσουμε τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, (ΣΔΙΤ), θα θεσμοθετήσουμε ένα πλήρες πλαίσιο για δωρεές προς τα τριτοβάθμια ιδρύματα με φορολογικά κίνητρα σε όσους προβαίνουν σε δωρεές», υπογράμμισε.
Σχετικά με το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, είπε ότι «το άσυλο έχει καταντήσει άσυλο εγκληματιών» και πρέπει να καταργηθεί. Τόνισε, δε, πως πέρα από τη νομοθέτηση για κατάργηση του ασύλου χρειάζεται και πολιτική βούληση, που θα αφορά «την επέμβαση των δημόσιων αρχών όταν λαμβάνει χώρα κάποια αξιόποινη πράξη εντός των πανεπιστημίων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου