«Αφήνω τη Δικαιοσύνη και τον κόσμο να κρίνουν τις πράξεις» τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, αναφερόμενος στο τηλεφώνημα που έλαβε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.
«Δεν είναι φυσιολογικό να καλείς τον κεντρικό τραπεζίτη και να τον ηχογραφείς. Αυτό παραβίαζε όλα τα άρθρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, παραβίαζε τον ποινικό Κώδικα και την κοινή λογική. Αλλά είναι καθήκον μου να προστατεύσω την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Έχω σαφή ευθύνη και αυτό
αναγράφεται στο καταστατικό της τράπεζας. Κάνω αυτό που υπαγορεύει η κοινή λογική και η νομοθεσία» συμπλήρωσε, ενώ όταν ρωτήθηκε για το πώς αντέδρασαν οι συνάδελφοί του είπε: «Σαν απλοί συνηθισμένοι άνθρωποι».
Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε πως δεν είναι εύκολο να είσαι κεντρικός τραπεζίτης στην Ελλάδα. “Για να διαφυλάξεις τη σταθερότητα πρέπει να κάνεις πράγματα που δεν αρέσουν στις κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις συχνά έχουν πιο στενούς ορίζοντες και αυτός είναι ο βασικός λόγος που υπάρχουν οι συγκρούσεις. Αυτά που λέω ως κεντρικός τραπεζίτης είναι αποτέλεσμα δουλειάς και της ΕΚΤ και της κεντρικής τράπεζας. Δεν αποφασίζω εγώ. Είναι δουλειά εκατοντάδων ανθρώπων”.
Ο κεντρικός τραπεζίτης, ρωτήθηκε για το αν η Ελλάδα έχει επιτρέψει στην ανάπτυξη και απάντησε: «Ναι. Είναι πραγματικό. Και χάρη σε πολλές κυβερνήσεις από το 2010 η Ελλάδα βιώνει την ανάκαμψη. Καταφέραμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Τα ελλείμματα έγιναν πλεονάσματα αλλά αυτό είναι η αρχή και όχι το τέλος του δρόμου». Ο κ. Στουρνάρας συμπλήρωσε ωστόσο πως η χώρα πρέπει να συνεχίσει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων και της πολιτικής ευθύνης: «Να μην επιστρέψουμε στις πολιτικές του παρελθόντος. Μετά από αρκετές προσπάθειες, τώρα το 80% των μελών του κοινοβουλίου όχι μόνο είναι υπέρ του ευρώ αλλά έχουν υποστηρίξει πολιτικές για να παραμείνει Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Ο λαϊκισμός δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα πλέον και η Ελλάδα δεν είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Μετά από πάρα πολλές θυσίες».
Ερωτώμενος για τις δυο μεταρρυθμίσεις που θεωρεί επιβεβλημένες να γίνουν, ο κύριος Στουρνάρας αναφέρθηκε στον δημόσιο τομέα ο οποίος πρέπει σύμφωνα με τον ίδιο να γίνει πιο αποτελεσματικός, να προσαρμοστεί και να γίνει λιγότερο γραφειοκρατικός, αλλά και στην νομοθεσία για τη χρήση γης. «Για να φέρουμε το επίπεδο επενδύσεων εκεί που θέλουμε πρέπει να φέρουμε ξένο κεφάλαιο άμεσα. Πρέπει να κάνουμε τη χώρα ελκυστική. Η νομοθεσία για τη χρήση γης είναι κομβική. Οι Έλληνες έχουν πολύ μεγάλη ιδιοκτησία ακινήτων, όπως και το Δημόσιο. Πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε αυτό με ΣΔΙΤ για να προσελκύσουμε ξένα κεφάλαια».
"Οι τράπεζες ήταν τα θύματα της κρίσης"
Οι τράπεζες, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, ήταν τα θύματα της κρίσης και όχι αυτές που την προκάλεσαν: «Οι τράπεζες ήταν τα θύματα της κρίσης. Οι δημοσιονομικές πολιτικές επέφεραν ρήγματα και στις τράπεζες. Εκείνες έκαναν ό,τι μπορούσαν. Αναδιαρθρώθηκαν και ανακεφαλαιοποιήθηκαν. Βεβαίως υπάρχουν και τα κόκκινα δάνεια και αυτό οφείλεται κυρίως στην κρίση και την ανεργία. Για το 70% των κόκκινων δανείων ευθύνεται η κρίση. Για ένα 20% ευθύνονται ανεύθυνες πολιτικές προστασίας στρατηγικών κακοπληρωτών. Τώρα οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια και έχουν καταφέρει να τα μειώσουν κατά 25%, που είναι πολύ. Αλλά το βουνό παραμένει ψηλό. Το ποσοστό των κόκκινο δανείων παραμένει στο 45% ενώ στην Ευρωζώνη είναι 3%» επεσήμανε.
Ο Γιάννης Στουρνάρας επέμεινε πως χρειάζονται πιο συστηματικές προσεγγίσεις και ανέφερε πως υπάρχουν δύο προτάσεις, μια από το ΥΠΟΙΚ μια από την τράπεζα της Ελλάδος. «Ελπίζω ότι θα συμπληρώσουν τις προσπάθειες των τραπεζών».
Αναφορικά με την προστασία όσων έχουν κόκκινα δάνεια, ο διοικητής της ΤτΕ εξέφρασε την εκτίμηση πως η Ελλάδα έχει το πιο γενναιόδωρο σύστημα προστασίας στην Ευρώπη, ενώ είπε πως δεν υπάρχουν άστεγοι από εξώσεις. «Δεν έχουμε άστεγους που να προέρχονται από εξώσεις, γιατί όσους βρίσκονται σε ανάγκη, τους προσέχουμε. Παρά την κρίση που θα είχε εξοντώσει κάθε άλλη χώρα αυτή η χώρα άντεξε. Γιατί από το παρελθόν υπήρχαν οι πολιτικές πρόνοιας και το οικογενειακό πλέγμα ήταν ισχυρό».
Υπογράμμισε πως η Ευρώπη έσωσε την Ελλάδα, καθώς «η χώρα δέχθηκε τη μεγαλύτερη βοήθεια σε όλη την οικονομική ιστορία, με τους καλύτερους δυνατούς όρους», ενώ είπε πως η Ευρώπη κατάφερε να ξεφύγει από την ύφεση χάρη στις πολιτικές της ΕΚΤ, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, ακολούθησε πολιτικές που έπρεπε να είχαν ακολουθήσει τα κράτη.
Κλείνοντας, ερωτώμενος για τον διάδοχο του Μάριο Ντράγκι, ο κ. Στουρνάρας, είπε ο ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης αφήνει πολύ καλό έργο και η επιλογή δεν θα πρέπει να γίνει με γεωγραφική κριτήρια. «Δεν είναι σωστό επειδή ο Μάριο Ντράγκι προέρχεται από τον Νότο, να πάμε σε επιλογή κάποιου από τον Βορρά. Χρειάζεσαι χαρακτήρα, να είσαι γενναίος, να έχεις γνώσεις, να είσαι πολιτικά έξυπνος και διπλωμάτης για αυτή τη θέση. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι και εκτός της ΕΚΤ που θα μπορούσαν να τον διαδεχτούν» είπε.
https://www.msn.com/el-gr/news/national/%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%86%CE%AE%CE%BD%CF%89-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B7/ar-BBUhQgd?ocid=mailsignout
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου