Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Τα γεφύρια που χρειάζονται

«Η γέφυρα είναι μία αρχιτεκτονική ή τεχνική κατασκευή με την οποία επιτυγχάνεται ζεύξη δύο ή περισσοτέρων σημείων υπεράνω μεσολαβούντος εμποδίου (φυσικού ή τεχνητού)».
Έτσι λένε τα λεξικά. Οι εικόνες της κατάρρευσης γεφυρών στην Κρήτη τις μέρες της κακοκαιρίας και η απώλεια άλλων 5 συνανθρώπων μας, έδειξαν πως αν δεν συντηρηθούν τα γεφύρια, δεν μπορούν να αντέξουν τις δυνάμεις της φύσης. Όσα συνέβησαν, φανερώνουν τις αβλεψίες και τη γενική αδιαφορία των «αρμόδιων» για το οδικό δίκτυο και τις συγκοινωνίες, όπως άλλωστε και γενικότερα για τον πλούτο αυτού του τόπου
και την κοινωνία. Ιδιαίτερα σπαρακτικές ήταν οι σκηνές της κατάρρευσης ενός ιστορικού γεφυριού, του Κερίτη στον Αλικιανό. Οι «αρμόδιοι» ξέρουν μόνο να εκτελούν έργα και συμβόλαια κάθε λογής με γνώμονα το ίδιον συμφέρον..
Οψίμως, ανακαλύφθηκε και μια μεταφορική έννοια της «γέφυρας», σαν αναγκαίας κίνησης για τη σύμπτυξη ενός τάχα προοδευτικού μετώπου. Αυτό υποτίθεται ότι θα «ξανασώσει» τη χώρα από τη «δεξιά λαίλαπα». Ξαναζεσταμένη σούπα που, όπως λέει ο λαός, δεν τρώγεται.
Ο κεντροαριστερός χώρος, και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, σχεδιάζει να αμυνθεί από τις επάλξεις του «προοδευτικού μετώπου» στις μετεκλογικές συνθήκες. Θέλει να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε να διαχειριστεί ξανά τη διακυβέρνηση της αποικίας-χρέους. Με επικοινωνιακή ευαισθησία για τους πλέον αδύναμους, ενώ θα βουλιάζει με ασφάλεια το καράβι «Ελλάς».
Γιατί είναι κοντόφθαλμα και μικροπολιτικά όλα τα προεκλογικά σχέδια διάσωσης ή νίκης που προωθούν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Αλλά και τα σχέδια όσων νομίζουν ή διατείνονται πως αντιπολιτεύονται με τα ίδια μέσα και στο πλαίσιο μιας εκλογολογίας χωρίς αντίκρισμα.
Η χώρα και η κοινωνία χρειάζονται εσπευσμένα γεφύρια και πλοία που να συνενώνουν όλες τις όχθες και να δίνουν υπόσταση και ζωντάνια σε έναν τόπο που τον θέλουν απλά «πέρασμα» για τις σύγχρονες σταυροφορίες. Έναν τόπο που «οι εμπόροι τον μισούνε» και θέλουν να τον τιμωρήσουν. Έναν τόπο που γεννά συγχρόνως (με η χωρίς γέφυρες παντός είδους) μεταπράτες, αεριτζήδες και ραγιάδες.
Οι γέφυρες για το μέλλον πρέπει να αποδειχθούν γερές και στέρεες για να περάσουν νέες δυνάμεις και ο ανασυγκροτημένος λαός. Το γεφύρι της Άρτας και οι θρύλοι που συνοδεύουν την ιστορία του, μπορεί να φανεί χρήσιμο παράδειγμα. Για τη δυσκολία και τη μαστοριά που χρειάζεται ώστε να χτιστούν γεφύρια ανθεκτικά. Τέτοια που να ανοίγουν δρόμους και να επιτρέπουν στους ανθρώπους την επικοινωνία και την πορεία προς την ελευθερία.
https://eleutheriellada.wordpress.com/2019/03/04/%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CF%86%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9/#more-101912

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...