Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Θα χρειαστούν χρόνια για την αποκατάσταση των εισοδημάτων

Το κυβερνητικό αφήγημα περί έναρξης περιόδου «ευημερίας» αλλά και τις προγραμματικές εξαγγελίες της ΝΔ περί ανάπτυξης, καταρρίπτει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης.
Μιλώντας στην Επιτροπή Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους, το συγκεκριμένο στέλεχος, βασιζόμενος στην τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ξεκαθάρισε ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι να αποκατασταθούν η ευημερία και το εισόδημα στα προ κρίσης χρόνια.
«Θα περάσουν χρόνια μέχρι να αποκατασταθούν σε ένα συνολικό επίπεδο η ευημερία και το εισόδημα. Θα ήθελα να μετριάσω τις υπερβολικές αισιοδοξίες που
ακούγονται. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε μπορεί η χώρα σε 1-2 χρόνια να αποκαταστήσει τη ζημιά που υπέστη σε 8-9 χρόνια.
Θα πάρει καιρό. Σίγουρα θα είμαστε για καιρό κάτω από το επίπεδο που ήμασταν το 2010. Έχουμε ένα τεράστιο στοκ δημόσιου χρέους, κόκκινα δάνεια, τεράστια ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών, μειωμένο κεφαλαιακό απόθεμα, έχει μειωθεί δραματικά το απόθεμα κεφαλαίου που έχει αυτή η χώρα για να παράγει, δηλαδή οι επενδύσεις.
Το εργατικό δυναμικό έχει συρρικνωθεί και λόγω της μετανάστευσης στο εξωτερικό και ποιοτικά, γιατί έχει γίνει στα πιο μορφωμένα κομμάτια του εργατικού δυναμικού.
Αυτά είναι προβλήματα που θα μείνουν για κάποια χρόνια. Το θέμα είναι αν η διαχείριση αυτή των προβλημάτων γίνεται με τρόπο που να οδηγεί σε σωστή κατεύθυνση ή όχι. Είναι προβλήματα που δεν θα λυθούν γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.
Θα εξανεμιστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού
Ο Φρ. Κουτεντάκης αναφέρθηκε και στο θέμα του κατώτατου μισθού, λέγοντας πως αν υπάρξει μείωση του αφορολόγητου ένα μεγάλο κομμάτι από την αύξηση ή και ολόκληρη μπορεί να χαθεί.
Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε η φράση του ότι όσα υπάρχουν μέσα στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για τον κατώτατο μισθό είναι εικασίες και όχι ποσοτικές εκτιμήσεις που μπορούν να αποδειχθούν.
«Με τη μείωση του αφορολόγητου ένα κομμάτι ή ολόκληρη η αύξηση μπορεί να χαθεί. Υπάρχουν περιπτώσεις που η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να αυξήσει την απασχόληση, άλλες που μπορεί να μειώσει την απασχόληση.
Δεν γνωρίζουμε μέχρι τώρα ποιο είναι το κριτήριο, σε ποιες περιπτώσεις θα την αυξήσει και σε ποιες θα την μειώσει. Δεν είναι απλή υπόθεση να προβλέψει κανείς το τι θα γίνει, γι’ αυτό κι εμείς καταγράφουμε την άγνοια που υπάρχει γενικώς.
Η επίπτωση στην απασχόληση εξαρτάται από το πώς θα το αντιληφθεί η επιχείρηση. Το 2012, όταν μειώθηκε ο κατώτατος μισθός δεν υπήρξε αύξηση της απασχόλησης αλλά μείωση της απασχόλησης γιατί η οικονομία βρισκόταν σε σοβαρή ύφεση.
Σήμερα, αν η οικονομία συνεχίσει να πηγαίνει καλά, αυτή η πίεση μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την απασχόληση ακόμα και με αύξηση του μισθολογικού κόστους. Όλα αυτά όμως είναι εικασίες και όχι ποσοτικές εκτιμήσεις που μπορώ να αποδείξω».
Οι ευρωπαϊκές συνθήκες πάνω από το Σύνταγμα
Αίσθηση προκάλεσε νωρίτερα στην ίδια συζήτηση στην επιτροπή η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Μάρδα για τις δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν αντισυνταγματικές μνημονιακές περικοπές.
Ο κ. Μάρδας άφησε να εννοηθεί ότι πάνω από τις δικαστικές αποφάσεις βρίσκονται οι ευρωπαϊκές συνθήκες και συμφωνίες, που υπερτερούν ακόμη και του Συντάγματος:
«Η αίσθησή μου είναι ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες και συμφωνίες είναι πιο ισχυρές από το Σύνταγμα. Όταν ήρθαν στη χώρα για κύρωση όσα άρχισαν το 1992, με τη βοήθεια των οποίων δομήθηκε η νομισματική πολιτική, δεν είδαμε, όπως είδαμε σε άλλες χώρες, την όποια προσφυγή στα δικαστήρια ώστε να πούμε πως όσα έρχονταν είναι αντισυνταγματικά. Αρα, τότε όλα έγιναν αποδεκτά».
https://eleutheriellada.wordpress.com/2019/03/11/%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8B%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CE%B8%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...