Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Σε θρίλερ μετατρέπεται το πακέτο για το χρέος - Σύγχυση για την αξία των "ελαφρύνσεων"

Της Δήμητρας Καδδά
Η χθεσινή ρήση του επικεφαλής του ESM Κλάους Rέγκλινγκ για παρεμβάσεις περίπου 1 δισ. ευρώ στο χρέος φέτος που ακόμα δεν έχουν διασφαλιστεί προκάλεσε ερωτήματα δύο… κατευθύνσεων. Αφενός επιβεβαίωσε -για μία ακόμη φορά-  ότι υπάρχουν εκκρεμότητες στα 16 προαπαιτούμενα που έπρεπε να λήξουν το 2018 (σ.σ. πέραν του θέματος του διαδόχου του "Νόμου Κατσέλη" που αποτελεί το μεγάλο μέτωπο). Και έγινε σαφές ότι ο χρόνος πλέον τελειώνει.
Αφετέρου τοποθέτησε τα οφέλη των "ελαφρύνσεων" στο χρέος που συνδέονται με προαπαιτούμενα για το 2019 σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο η πρόβλεψη -όπως έχει επισήμως καθοριστεί στο Eurogroup του προηγούμενου Ιουνίου- είναι για 2 πακέτα
ελάφρυνσης  ανά έτος, συνολικής αξίας γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ (200 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του 2ου δανείου και 640 εκατ. ανά 6μηνο από την επιστροφή των κερδών ομολόγων).
Καθώς λοιπόν έχει καθοριστεί να λαμβάνονται οι εν λόγω αποφάσεις κάθε δεύτερη αξιολόγηση (δηλαδή σε αυτή που διανύουμε, στην 4η, στην 6η κλπ. έως και το 2022), μένει να φανεί πώς διαμορφώνεται τελικά το εν λόγω χρονοδιάγραμμα. Αν δηλαδή τελικά η ρήση του επικεφαλής του ESM είχε κάποιο "υπόβαθρο" ή ήταν απλά μία εσφαλμένη στρογγυλοποίηση (σ.σ. είτε προς τα πάνω είναι προς τα κάτω).
Σημειωτέον ότι ήδη έχει οριστεί η τρίτη αξιολόγηση (σ.σ. δεν συνδέεται με πακέτα για το χρέος) για τον Ιούνιο. Θα γίνει με βάση τα προαπαιτούμενα που λήγουν έως και τον Μάρτιο του 2019.

Το "ατύχημα"

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πλέον προέχει είναι να μην υπάρξει κάποιο "ατύχημα" στην πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου. 
Ωστόσο, για να υπάρξει θετική απόφαση για την Ελλάδα θα πρέπει να βρεθεί μία λύση και για τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα του 2018. Κομβικό είναι το ζήτημα της Εγνατίας οδού, των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και άλλων παρεμβάσεων που μένουν μετέωρες. Στην τελική απόφαση θα προσμετρηθεί  και το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, τα αναδρομικά που διεκδικούνται μέσω δικαστικών αποφάσεων, ο κατώτατος μισθός, το κύμα προσλήψεων στο Δημόσιο και άλλα εκκρεμή ζητήματα.
Χθες, ο επικεφαλής του ESM   Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι  "η επιστροφή των κερδών -το ποσό δεν είναι αμελητέο, μαζί είναι σχεδόν 1 δισ. ευρώ φέτος- θα γίνει με βάση τα αποτελέσματα της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας η οποία θα παρουσιαστεί στο επόμενο Eurogroup". Μάλιστα πρόσθεσε ότι "το Eurogroup θα δει την έκθεση και θα αποφασίσει. Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν ανοιχτά θέματα αυτή τη στιγμή, αλλά η Ελλάδα έχει μερικές εβδομάδες για να δουλέψει πριν την ολοκλήρωση της έκθεσης. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, τα ανοιχτά θέματα έχουν εντοπιστεί και οι αρχές εργάζονται πολύ σκληρά. Αλλά δεν μπορώ να σας πω σήμερα τι θα γίνει στο επόμενο Eurogroup".
https://www.msn.com/el-gr/money/economy/%CF%83%CE%B5-%CE%B8%CF%81%CE%AF%CE%BB%CE%B5%CF%81-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%8D%CE%B3%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%86%CF%81%CF%8D%CE%BD%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD/ar-BBTtSqF?li=BBqxHCu&ocid=mailsignout

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαγραφή Σαλμά: Το μήνυμα Μητσοτάκη στους αντάρτες βουλευτές της ΝΔ και ο φόβος για ξήλωμα του γαλάζιου πουλόβερ

Για πολλούς στη Νέα Δημοκρατία η διαγραφή Σάλμα ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη λόγω της συμπεριφοράς που είχε τους τελευταίους μήνες απέναντι...