Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Ο «τυφώνας» Πάνος που έγινε …δροσερό αεράκι

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Μπορεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να κάνουν λόγο για καταστάσεις «εκτός ελέγχου» και σκληρών διαφωνιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης μετά την ανοιχτή πρόσκληση του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ για τις βάσεις και κυρίως για το Μακεδονικό. Όμως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν μια διαφορετική πραγματικότητα: Πίσω από την φαινομενική εσωτερική κόντρα, υπάρχει ξεκάθαρη σύμπλευση στην βαθύτερη «ευρωατλαντική» προσαρμογή της χώρας.
Ο Π.Καμμένος με αναρτήσεις στου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν και δήλωσε πως τα όσα είπε δεσμεύουν μόνον τον ίδιο, εξέθεσε την κυβέρνηση λέγοντας ότι οι βάσεις για τις οποίες μίλησε ήδη λειτουργούν. Μίλησε για «κέντρα» εντός της κυβέρνησης
που του επιτίθενται φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον Ν.Βούτση και άλλα κυβερνητικά στελέχη που με δηλώσεις του υποστήριξαν ότι εκφράζει διαφορετική θέση από την κυβερνητική πολιτική. Χωρίς όμως να αμφισβητήσουν το «ανηκωμεν εις την δύση» και την πρόσδεση της χώρας στις στρατιωτικοπολιτικές επιδιώξεις των ΗΠΑ. Μάλιστα ο Πάνος Καμένος αναφέρθηκε στις συμφωνίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Γαλλία για την Νοτιοανατολική μεσόγειο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί πολιτική αξόνων εκεί (ιμπεριαλιστικών αξόνων θα προσθέταμε) οπότε ανάλογα θα πράξει και στα Βαλκάνια.
Το δεύτερο στοιχείο που καταδεικνύει την σύμπλευση είναι η …αγωνιώδη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να ρίξει τους τόνους σχετικά με το ζήτημα. Πρώτος το επιχείρησε ο Αλ.Τσίπρας λέγοντας ότι ο τυφώνας στις ΗΠΑ λέγεται Μαικλ και όχι Πάνος και στην συνέχεια ο υπουργός ‘Αμυνας που από τις ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται κυβερνητική κρίση.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το πώς …έβαλε «χειρόφρενο» στη ρητορική της εναντίον του Πάνου Καμένου συγκεκριμένη μερίδα του τύπου που αρχικά θεώρησε ότι υπάρχει χώρος να ασκήσει «εξ αριστερών» κριτική. Το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε σαφέστατο μήνυμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να σταματήσουν οι αναφορές στους ΑΝΕΛ. Ουσιαστικά διαμηνύθηκε ότι ο στόχος είναι η υπάρχουσα κυβερνητική συμμαχία να φτάσει ως τις εκλογές και …«τα σκυλιά δεμένα».
Ανάλογο μάλιστα θα είναι το μήνυμα και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα ολοκληρώσει τις εργασίες της με την εκλογή της νέας πολιτικής γραμματείας του κόμματος. Οι συσχετισμοί στην ΚΕ είναι ξεκάθαρα υπέρ των λεγόμενων «προεδρικών», δηλαδή της ομάδας που συσπειρώνεται γύρω από τον Αλ. Τσίπρα. Διαθέτει έναν σκληρό πυρήνα της τάξης του 60% ενώ δορυφόρους αποτελούν μια σειρά «ιστορικά στελέχη» με «ποικιλοχρωμία» απόψεων. Οι λεγόμενοι 53 θα χρησιμοποιήσουν και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, κυρίως αμφισβητώντας την αναγκαιότητα συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Θα παίξουν «εκ του ασφαλούς» όμως γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Η ρητορική τους θα στοχεύει περισσότερο στην όποια ενίσχυση της κομματικής και ευρύτερης πολιτικής επιρροής ενόψει και των εκλογικών αναμετρήσεων. Αισθητή και η παρουσία της Ρένας Δούρου που κατέρχεται με την πλατφόρμα μιας «Νέας Αριστεράς» (στο πρότυπο των Νέων Εργατικών) τονίζοντας την ανάγκη «να μην κλειστούμε ξανά στο καβούκι μας. Είτε το ονομάσουμε αυτό το καβούκι ‘αριστερή κανονικότητα’ είτε το πούμε ‘επιστροφή στην αριστερή καθαρότητα’».
‘Όπως είναι σαφές, στην KΕ του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά τα πάντα θα κινηθούν γύρω από τα οργανωτικά και τις καρέκλες. Είτε πρόκειται για τον αριθμό των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, είτε για τις υποψηφιότητες στην αυτοδιοικητικές εκλογές, είτε φυσικά για τις τοποθετήσεις στα ψηφοδέλτια μετά το νέο χάρτη που έχει προκύψει με τη διάσπαση της Β΄ Αθήνας. Σε αυτά θα υποταχθεί και η περίφημη συζήτηση περί …σχέσεων κόμματος και κυβέρνησης, παρότι ο νέος γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης προωθεί ένα σχήμα ανάλογο της εποχής Σημίτη όπου η κυβέρνηση παρείχε τις βάσεις για τις επιθέσεις στο Ιράκ και ο Κ. Λαλιώτης …διαδήλωνε ενάντια στην επέμβαση. Επίσης αναμένεται να εκτονωθούν και ορισμένες «κόντρες», όπως αυτή του Νίκου Φίλη με τον Νίκο Παππά για την κατάσταση στην ΕΡΤ, αλλά και παλιότεροι «λογαριασμοί» που σχετίζονται με τον τελευταίο ανασχηματισμό ο οποίος προκάλεσε δυσαρέσκειες και δεν έχει αποτιμηθεί ουσιαστικά σε κομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ.
https://eleutheriellada.wordpress.com/2018/10/17/%CE%BF-%CF%84%CF%85%CF%86%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B5%CF%81%CF%8C/#more-99430

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...