Tης Δήμητρας Καδδά
Η καθίζηση των εσόδων τον μήνα Σεπτέμβριο (ειδικά στο πεδίο των άμεσων φόρων), όπως αποκαλύφθηκε χθες από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, ενίσχυσε τις ανησυχίες των δανειστών αναφορικά με την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων στη διαπραγμάτευση για τη μη μείωση των συντάξεων και την εφαρμογή όλων των αντιμέτρων του 2019.
Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί σήμερα στο τραπέζι του Euroworking Group, δηλαδή στην σύνοδο των επιτελών των υπουργών Οικονομικών που συνεδριάζουν έχοντας πάντως στραμμένη την προσοχή τους στο ιταλικό ζήτημα και στο αίτημα των Βρυξελλών
για χάραξη νέου προϋπολογισμού.
Στο ελληνικό ζήτημα, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει το "κενό" ανάμεσα στις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για επιπλέον πλεόνασμα της τάξης 1,1 δισ. ευρώ το 2019 και σε αυτές της Κομισιόν που υπολογίζουν πιο χαμηλά την εν λόγω "απόσταση", αμφισβητώντας παράλληλα τη σταθερότητα εισροής φορολογικών εσόδων στο μέλλον.
Τα σενάρια και τα αντίμετρα
Δημοσιονομικός χώρος βέβαια υπάρχει και στο σενάριο της μη περικοπής των συντάξεων σύμφωνα με τους δανειστές. Αλλά δεν συμφωνούν ότι είναι τόσο μεγάλος ώστε να εφαρμοστούν όλα τα αντίμετρα/παροχές που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.
Έτσι ξεδιπλώνονται τα εναλλακτικά σενάρια. Αυτό που κυριαρχεί προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η μη εφαρμογή ενός μέρους των αντίμετρων.
Η διαπραγμάτευση δεν έχει βεβαίως ολοκληρωθεί και σε κάθε περίπτωση όλα τα σενάρια μένουν στο "τραπέζι". Οι δανειστές περιμένουν να λάβουν πρόσθετες πληροφορίες αναφορικά με τις ελληνικές επιδόσεις τόσο στο πεδίο των φόρων όσο και στις υπόλοιπες παραμέτρους που διαμορφώνουν τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδος.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι άτυπες συζητήσεις για τις παραμέτρους της πολιτικής συμφωνίας. Συνδέονται με το πώς θα διατυπωθεί νομοθετικά η αλλαγή πολιτικής το θέμα των συντάξεων, αλλά και με το τι διαβεβαιώσεις/ρήτρες θα ζητηθούν από την ελληνική πλευρά για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο μέλλον σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια φανεί ότι δεν είναι τα αναμενόμενα.
Η σημερινή συζήτηση στο επίπεδο των επιτελών των υπουργών Οικονομικών (Euroworking Group) θα προετοιμάσει τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στις 5 Νοεμβρίου με επίκεντρο, και πάλι, το ιταλικό ζήτημα και γενικότερα τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών.
Αναφορικά με την Ελλάδα εκκρεμεί, πέρα από το δημοσιονομικό πεδίο, και το θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συνιστούν τα προαπαιτούμενα της Ενισχυμένης Εποπτείας, για την οποία επίσης διενεργείται απολογισμός προόδου (με προγραμματισμένη και την παρουσία τεχνικών κλιμακίων – τεχνικής βοήθειας στην Αθήνα η οποία συστηματοποιείται στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας).
Πρόκειται ουσιαστικά για το πλέγμα των εν λόγω μεταρρυθμίσεων, που αποτελεί το αντίβαρο για τις παρεμβάσεις που διεκδικεί η κυβέρνηση στο πεδίο του συντάξεων. Άλλωστε ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που έδωσε σε ιαπωνικό δίκτυο, δεσμεύθηκε εκ νέου ότι η ακύρωση της μείωσης των συντάξεων δεν συνιστά μία γενικότερη ανάκληση των μεταρρυθμίσεων.
https://www.msn.com/el-gr/money/economy/%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%AF%CE%B6%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%83%CF%8C%CE%B4%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CF%89%CE%BD/ar-BBOSwxd?li=BBqxHCu&ocid=mailsignout
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου