του Δημήτρη Σταμούλη
Ένα νέο success story ακόμα πιο μίζερης κοπής επιχειρεί να παίξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πάνω στα κοινωνικά ερείπια που έχει αφήσει η πολιτική της υπέρ του κεφαλαίου και των δανειστών που υλοποιεί κατά γράμμα. «Αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός των προγραμμάτων», δήλωσε με περισπούδαστο ύφος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, παραδίδοντας το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στη βουλή. «Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι εντός στόχων, ο προϋπολογισμός του 2017 έχει μία αρκετά σημαντική υπέρβαση στα έσοδα που θα αξιοποιήσουμε», πρόσθεσε. Στο φόντο ενός ακόμα άγρια αντιλαϊκού προϋπολογισμού, λοιπόν, η κυβέρνηση προσπαθεί ματαίως να χρυσώσει το χάπι με το περιβόητο «κοινωνικό μέρισμα» κάποιων ψιχίων που θα μοιράσει στα πιο τσαλαπατημένα πληβειακά κοινωνικά στρώματα. Τάζουν 800 εκατ. ευρώ για «δράσεις κοινωνικής προστασίας και οικονομικής
ανάπτυξης», ποσό το οποίο παρουσιάζουν πως είναι αυξημένο 27% σε σχέση με τα περσινά ψίχουλα που μοίρασαν ως εφάπαξ ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, παρότι τότε είχαν τάξει «13η σύνταξη». Βέβαια για ό,τι κι αν δώσουν, φέτος, πρώτα θα πάρουν το «ΟΚ» των Βρυξελλών, για να μην ξεχνιόμαστε…
Με το ένα χέρι τα έχουν αρπάξει όλα, με το άλλο μοιράζουν ελεημοσύνη στην κοινωνία. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει εφαρμόσει απαρέγκλιτα μια πολιτική που χαρακτηρίζεται από τη διαρκή περικοπή των συντάξεων και των παροχών των ασφαλιστικών ταμείων, την αύξηση των εισφορών εργαζομένων και συνταξιούχων, την άγρια φοροληστεία, την επέκταση της ελαστικής εργασίας. Όλα αυτά αντανακλώνται στα πλεονάσματα που παρουσιάζει στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και στα… παρατεταμένα ελλείμματα που μαστίζουν τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.
Σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού, οι ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ θα παρουσιάσουν το τρέχον έτος δημοσιονομικό πλεόνασμα 378 εκατ. ευρώ, αντί ελλείμματος ύψους 1,314 δισ. ευρώ, όπως προβλεπόταν, αφού το 2017 περιέκοψαν τη δαπάνη τους –και άρα τις παροχές προς τους ασφαλισμένους– κατά 1,076 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου. Οι κύριες συντάξεις περικόπτονται κατά 446 εκατ. ευρώ, οι επικουρικές κατά 115 εκατ. ευρώ, ενώ και οι υπόλοιπες παροχές μειώνονται κατά 515 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις. Η προβλεπόμενη συνολική δαπάνη των κύριων συντάξεων για το 2017 μειώθηκε κατά 549 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την πορεία εκτέλεσής του το 9μηνο Γενάρη – Σεπτέμβρη. Άλλο παράδειγμα είναι ο ΟΑΕΔ που εμφανίζει πλεόνασμα 659 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τις παροχές του κατά 220 εκατ. ευρώ. Στα 444 εκατ. ευρώ θα φτάσει το δημοσιονομικό πλεόνασμα του ΕΟΠΥΥ, ως αποτέλεσμα της αύξησης των εισφορών εκατομμυρίων συνταξιούχων από τα μέσα του 2015, με την επιβολή εισφοράς 6% στην επικουρική σύνταξη (από 0%) και την αύξηση της εισφοράς στο 6% (από 4%) στις κύριες συντάξεις.
Η ίδια εικόνα εμφανίζεται και στον προϋπολογισμό του 2018, όπου το δημοσιονομικό πλεόνασμα για τα ασφαλιστικά ταμεία διαμορφώνεται στα 689 εκατ. ευρώ, αντί για έλλειμμα 634 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο. Το «στύψιμο» ασφαλισμένων και συνταξιούχων αποτυπώνεται στη μείωση της δαπάνης για κύριες συντάξεις κατά 480 εκατ. ευρώ και για επικουρικές κατά 190 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται να ψηφίσει για το 2018 νέα μέτρα λιτότητας 1,8 δισ. ευρώ για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Έρχεται κατάργηση της έκπτωσης φόρου 10% για τις ιατρικές δαπάνες, που θα επιφέρει επιβάρυνση 121 εκατ. ευρώ. Κατάργηση έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις. Κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων που «συγχωνεύονται» στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Μόνον τέσσερα εξ αυτών, θα φέρουν «εξοικονόμηση» 12 εκατ. ευρώ. Αύξηση 53 εκατ. ευρώ στις εισφορές ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες. Μείωση 50% στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Νέα περιστολή δαπανών υγείας (φάρμακα, ιατρικές υπηρεσίες κ.α.) κατά 188 εκατ. ευρώ.
Η εφαρμοζόμενη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης αντανακλάται στη γενίκευση της ένδειας για τον κόσμο της εργασίας. Όπως αναφέρει στην πρόσφατη έκθεσή του το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το 34,7% των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση και το 42,13% των εργαζομένων με μερική απασχόληση λαμβάνουν μισθό χαμηλότερο του κατώτατου, που είναι μόλις 490 ευρώ καθαρά, ενώ ολοένα αυξάνεται ο αριθμός εργαζομένων που κινείται γύρω και κάτω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Νοέμβριος 2016), ο μέσος μισθός των απασχολουμένων με μερική απασχόληση ήταν 397,67 ευρώ, ενώ όλοι οι κλάδοι εμφανίζουν μειώσεις μισθών οι οποίες κατά μέσο όρο φτάνουν στο 18,1%. Φτώχεια, ανεργία, ελαστική εργασία βασιλεύουν στον κόσμο της εργασίας. Για αυτό δεν «μασάει» τις απάτες με τα «μερίσματα». Ζητούμενο είναι να απαιτήσει και να κερδίσει όλο τον πλούτο που παράγει ανατρέποντας την πολιτική τους.
https://eleutheriellada.wordpress.com/2017/10/09/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CF%8D%CF%88%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%8D-%CE%B2%CE%B3%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1/#more-91652
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου