Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Οι πολυεθνικές Νεστλέ και Γιουνιλίβερ, αφού κέρδισαν, «ξεφορτώνουν» ανέργους

του Δημήτρη Σταμούλη
Πέρσι τέτοια εποχή η πολυεθνική Μπόλ­τον επικαλούμενη τη ζημιογόνο λει­τουργία της χαρ­τοβιομηχανίας Σόφτεξ, αποφάσι­σε να κλείσει το εργοστάσιο στον Ταύρο. Τότε έμειναν άνεργοι 200 εργαζόμενοι. Φέτος, στην ίδια πε­ριοχή, μπαίνει «λουκέτο» στην πα­γωτοβιομηχανία μιας άλλης πολυ­εθνικής, της Φρονέρι Ελλάς. Με μια ξερή ανακοίνωση, όπως γίνε­ται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, η εταιρεία, ελληνική θυγατρική της κοινοπραξίας που συνέστησαν από κοινού (50%-50%) ο Όμιλος Νεστλέ με την R&R Άις Κριμ, έκα­νε γνωστό ότι κλείνει το εργοστά­σιο του Ταύρου με 102 εργάτες, οι οποίοι πληρώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους το τίμημα της …ανά­πτυξης που υποτίθεται ότι φέρνει στην χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Την ίδια ημέρα, μια άλλη πολυεθνική με πολύχρονη παρου­σία στην Ελλάδα, στον κλάδο τρο­φίμων επίσης, η Ελαΐς Γιουνιλί­βερ Ελλάς, ανακοίνωσε πως προ­χωρά στην πώληση του
τομέα του ελαιόλαδου στην Ελλάδα και τις μάρκες Άλτις, Ελάνθη και Σόλον. Στην πρώτη περίπτωση, πρόκειται για το μεγαλύτερο εργοστάσιο πα­γωτού στη χώρα, το οποίο η Νε­στλέ είχε αποκτήσει προ 11 ετών από τη Δέλτα Παγωτού του πρώην προέδρου του ΣΕΒ, Δασκαλόπου­λου, ενώ η Ελαΐς-Γιουνιλίβερ είναι η κορυφαία εταιρεία στην ελληνι­κή αγορά ελαιόλαδου της χώρας.
Αξίζει να θυμηθούμε την «γό­νιμη» περίοδο των επιχειρήσεων αυτών. To 2006 η Δέλτα Συμμε­τοχών αποφάσισε να πουλήσει τη θυγατρική για το παγωτό, στη Nεστλέ, έναντι 111,1 εκατ. ευ­ρώ. Η Δέλτα Βιομηχανία Παγω­τού, την περίοδο της εξαγοράς, κατείχε ηγετική θέση στην αγο­ρά παγωτού σε Ελλάδα, Βουλ­γαρία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία και Μαυροβούνιο. Σήμερα, το δι­άδοχο σχήμα της Φρονέρι επικα­λείται την κρίση και την αύξηση των ζημιών, ξεχνώντας την εποχή των παχιών αγελάδων. Επιπλέ­ον αποσιωπά και το γεγονός ότι από τα στοιχεία της κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ, στο επτάμη­νο Ιανουαρίου-Ιουλίου, η αγορά παγωτού αυξήθηκε σε αξία κατά 5,4% και οι πωλήσεις της Φρο­ντέρι κάλπαζαν με σχεδόν διπλά­σιο ρυθμό, της τάξης του 10,2%, ενώ διατήρησε και τη δεύτερη θέ­ση στην αγορά πίσω από τα προϊ­όντα ιδιωτικής ετικέτας. Αλλά και τα παγωτά που παρήγαγαν οι ερ­γάτες του Ταύρου διατηρούσαν τη δυναμική τους και ακόμα παραμέ­νουν δημοφιλή.
Το κεφάλαιο ωστόσο κινείται με βάση το μέγιστο δυνατό κέρ­δος και, προφανώς, οι διοικού­ντες της εταιρείας θεώρησαν πιο δόκιμο για τα συμφέροντά τους να βάλουν λουκέτο στη μονάδα πα­ραγωγής, να πετάξουν στο δρόμο τους 102 από τους 190 εργαζόμε­νους (87 διοικητικοί και πωλητές θα παραμείνουν στην εταιρεία) και να …εισάγουν τα παγωτά που μέ­χρι πρότινος παράγονταν εδώ ή να τα δίνουν σε outsourcing εταιρεί­ες. Η μητρική Φρονέρι δεν είναι μια τυχαία εταιρεία αλλά ένας κο­λοσσός των τροφίμων, με παρου­σία σε 22 χώρες και πωλήσεις πε­ρίπου 2,6 δισ. ευρώ!
Στο βωμό του πιο «ευέλικτου επιχειρηματικού σχήματος» θυσι­άζονται οι εργαζόμενοι, με την πο­λυεθνική να πετάει το «τυρί» των διπλάσιων αποζημιώσεων, βα­φτίζοντας παράλληλα τις απολύ­σεις «συναινετικές αποχωρήσεις». Όμως πριν φτάσουμε στο σημείο αυτό, όπως τονίζει το Συνδικά­το Γάλακτος, Τροφίμων και Πο­τών, η εταιρεία έχει ήδη πετάξει στο δρόμο υπερδιπλάσιο αριθμό εποχικών εργαζομένων, πάνω από 200 εργαζόμενους, που δεν μπο­ρούν να πάρουν ούτε καν το πενι­χρό επίδομα ανεργίας.
Στην άλλη μεγάλη αποχώρη­ση «ξένου επενδυτή», του πολυε­θνικού κολοσσού της Γιουνιλίβερ από έναν κλάδο τροφίμων, ο οποί­ος θεωρείται και από τους δυνα­τούς της ελληνικής βιομηχανίας – ελαιόλαδο, μαργαρίνες– βρίσκεται στην κορυφή των ελληνικών εξα­γωγών. Και σε αυτή την περίπτω­ση, όπου το μέλλον των εργαζο­μένων παραμένει άδηλο, ζητούμε­νο για την εργοδοσία είναι η «επα­ναξιολόγηση σε παγκόσμιο επί­πεδο των επιλογών του ομίλου». Κάποιοι προδικάζουν ότι εδώ δεν έχουμε λουκέτο στο εργοστά­σιο αλλά σίγουρα θα υπάρξει πω­λητήριο και, όπως πάντα συμβαί­νει σε αυτές τις περιπτώσεις ο διά­δοχος ιδιοκτήτης θα επιδιώξει και νέο εργασιακό καθεστώς.
Όσον αφορά τις αντιδράσεις από μέρους των εργαζόμενων, την Πέμπτη διοργανώθηκε έξω από το υπουργείο Εργασίας συ­γκέντρωση των εργαζόμενων στο εργοστάσιο παραγωγής με πρω­τοβουλία του συνδικάτου γάλα­κτος, τροφίμων και ποτών και με σύνθημα «Πάρτε πίσω τις απο­λύσεις». Στην τριμερή που έγι­νε στο υπουργείο, οι εκπρόσω­ποι της εταιρείας επικαλέστηκαν «πρόβλημα βιωσιμότητας» και ισχυρίστηκαν πως οι υπογραφές στις «οικειοθελείς αποχωρήσεις» έχουν μπει χωρίς κανέναν εκβια­σμό. Ωστόσο, εμμέσως πλην σα­φώς, παραδέχτηκαν ότι αν ένας εργαζόμενος δεν υπογράψει τη σύμβασή του, αυτή θα καταγγελ­θεί. Το κλαδικό συνδικάτο καλεί σε νέα κινητοποίηση-παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γρα­φεία του ομίλου Νεστλέ στο Μα­ρούσι (Πατρόκλου 4, Παράδεισος Αμαρουσίου) την Τρίτη 3 Οκτώ­βρη, στις 11 π.μ.
 https://eleutheriellada.wordpress.com/2017/10/03/%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%bd%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%bb%ce%ad-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b2%ce%b5/#more-91488

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...