Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Σκουρλέτης σε ΑΔΕΔΥ: Το συζητάμε για την αξιολόγηση –Περιμένουμε πρόταση

Ετοιμος να συζητήσει και να συμφωνήσει πάνω σε πρόταση της ΑΔΕΔΥ για την αξιολόγηση, εμφανίστηκε με δηλώσεις του στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. «Ανεξάρτητα από το τι λέει η κυβέρνηση, θέλω να δω να κατατίθεται από την ΑΔΕΔΥ η άποψη των εργαζόμενων για την αξιολόγηση και να συζητήσουμε πάνω σε αυτήν την πρόταση. Εάν συμφωνήσουμε σε αυτό, όλα τα άλλα είναι εύκολα. Βεβαίως, υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες και άλλου είδους καταστάσεις που περιπλέκουν τα πράγματα», πρόθσθεσε.
Αναφορικά με την «διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης και ΑΔΕΔΥ», ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι  «δεν θα ερμηνεύσει στάσεις από μεριάς της ΑΔΕΔΥ, αν είναι δικαιολογημένη μία καχυποψία με βάση την εμπειρία των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ένα Δημόσιο σύγχρονο, αποτελεσματικό, στην υπηρεσία του πολίτη, πρέπει να περιέχει στην λειτουργία του και
την παράμετρο της αξιολόγησης, για λόγους βελτίωσης».
Κρίσιμο θέμα η αξιολόγηση
Παραλληλα ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε την αξιολόγηση  κρίσιμο θέμα «για ένα πιο αποτελεσματικό Δημόσιο που θα επιτελεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δουλειά του που είναι η κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας και των πολιτών. Δεν είναι η αξιολόγηση όχημα ούτε για περικοπές ούτε για διαθεσιμότητες, αυτά που είδαμε στο παρελθόν είναι εντελώς ξένα στην αντίληψη και πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.
Και ζήτησε «ανεξάρτητα από το τι λέει η κυβέρνηση, να δει να κατατίθεται από την ΑΔΕΔΥ η άποψη των εργαζόμενων για την αξιολόγηση και να συζητήσουμε πάνω σε αυτήν την πρόταση. Εάν συμφωνήσουμε σε αυτό, όλα τα άλλα είναι εύκολα. Βεβαίως, υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες και άλλου είδους καταστάσεις που περιπλέκουν τα πράγματα», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε «πόλεμο» με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με επίκεντρο την τροπολογία που υπογράφει και ο υπουργός Εσωτερικών και αναμένεται να ψηφισθεί την άλλη εβδομάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σκουρλέτης -Καλλικράτης: Εντός 2017 όλες οι αλλαγές –Τι είπε για Αποκεντρωμένες


Συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105.5» και στο δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη
Γ.ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: Φέτος θα εκταμιευτούν από ότι διαβάζω 27 εκατομμύρια ευρώ στις Περιφέρειες για επενδυτικούς σκοπούς. Κάποιοι λένε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα μετά από χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση, κάποια λένε ότι λείπουν ακόμη πόροι. Ποια είναι η στόχευση για να ξεκινήσουμε από αυτό κ. Σκουρλέτη;
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Και τα δύο είναι αληθή. Πρόκειται για ένα καλό βήμα, διότι από το 2012 ή 2013, αν θυμάμαι καλά, είχαν να δοθούν χρήματα για τους επενδυτικούς ΚΑΠ. Συνεπώς εφόσον ήταν μηδενικές οι προηγούμενες χρονιές, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάρα πολύ σημαντική χρηματοδότηση. Είναι, ίσως, λιγότερα των αναγκών και των προσδοκιών, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περιορισμοί, τα μέσα που διαθέτουμε είναι πολύ συγκεκριμένα, άρα προσπαθούμε όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα.
Γ.ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: Για πόσα χρήματα μιλάμε από εκεί και πέρα, πού είναι το κενό που πρέπει να καλυφθεί, αν μπορούμε να το ονομάσουμε κενό, ποιο είναι το ποσό που ζητάνε οι περισσότερα Περιφερειάρχες;
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Η αλήθεια είναι ότι στο σύνολό της η Αυτοδιοίκηση από το 2010 έχει υποστεί μειώσεις που ξεπερνούν το 60% από αυτά που είχε.
Γ.ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: Πολύ μεγάλο ψαλίδι.
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Πάρα πολύ μεγάλο. Εμείς αυτό που έχουμε πει είναι ότι η κυοφορούμενη μεταρρύθμιση όταν ολοκληρωθεί, πράγμα που σημαίνει καινούργιες αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση, πρέπει να στηριχθεί και με νέους πόρους, γιατί αλλιώς αντιλαμβάνεστε ότι τα όρια, πια, της εφαρμογής αυτών των μεταρρυθμίσεων στενεύουν εάν δεν στηρίζονται σε νέους πόρους. Αυτό θα σημαίνει, κάτω από ομαλές συνθήκες, ότι θα πρέπει να γίνει και μία αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που είχε ψηφιστεί τον προηγούμενο Μάιο. Τι σημαίνει αυτό βέβαια; Γνωρίζουμε ούτως ή άλλως ότι τουλάχιστον μέχρι το διάστημα του Αυγούστου 2018, αλλά προφανώς και μετά, δεν θα εξαφανιστούν δια μαγείας οι περιοριστικές πολιτικές που υπάρχουν, όπως οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και πάλι δεν θα έχουμε τον όγκο των πόρων που θα θέλουμε, γιατί αυτός ο περιορισμός προσδιορίζει -και αυτό λέγαμε και χθες στη συνάντηση με τους Περιφερειάρχες- και το μέγεθος της μεταρρύθμισης σε αυτή την φάση. Για αυτό και έχω μιλήσει για δύο φάσεις, μία μεταρρυθμιστική προσπάθεια η οποία θέλουμε να ολοκληρωθεί τώρα μέσα στο έτος και προφανώς, ο δρόμος που θα ανοίξει μέσα από αυτές τις νέες μεταρρυθμιστικές αλλαγές και τομές, θα μας δώσει τη δυνατότητα να πάμε παραπέρα, όταν πλέον θα έχουν βελτιωθεί αισθητά τα οικονομικά της χώρας και θα έχουμε επανακτήσει σε ένα μεγάλο βαθμό την οικονομική μας κυριαρχία. Αυτό είναι το περίγραμμα. Ιδιαίτερα τώρα και ολοκληρώνω με αυτό, οι Περιφέρειες από το 2014 κι έπειτα έχουν μία αυξητική τάση στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, μικρή αυξητική τάση στους ΚΑΠ. Βεβαίως, η μεγάλη εικόνα είναι αυτή που σας περιέγραψα, προ ολίγου, συνολικά για την Αυτοδιοίκηση.
Γ.ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: Να μείνουμε λίγο στο χώρο της αυτοδιοίκησης, έχετε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», μπορούμε να πούμε ποιοι είναι οι άξονες των αλλαγών αυτών και ποια είναι η στόχευση, που στοχεύετε;
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μία πολύ κρίσιμη παράμετρος είναι το θέμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και τους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης, αυτό που πολλές φορές λειτουργεί τελικά και ως τροχοπέδη στην ολοκλήρωση προγραμμάτων, στην εφαρμογή προγραμμάτων και σε όλη την παραγωγική διαδικασία. Πρέπει με έναν πιο ξεκάθαρο τρόπο να ξέρει ο κάθε βαθμός τι κάνει και τι παραμένει υπό την ευθύνη της κεντρικής διοίκησης. Άρα, εμείς θέλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις αρμοδιότητες του πρώτου και του δεύτερου βαθμού, να προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτό το κουβάρι των αρμοδιοτήτων, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να ενισχύσουμε και τις αρμοδιότητές της. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μία διαφορετική προσέγγιση στο επίπεδο της αποκεντρωμένης διοίκησης. Οι αποκεντρωμένες διοικήσεις -για να ξαναθυμηθούμε ορισμένα πράγματα πέρα από την καλώς εννοούμενη πλευρά τους, που είναι η Συνταγματική επιταγή για την παρουσία του Κράτους σε αποκεντρωμένο επίπεδο, με την ευθύνη των δημόσιων πολιτικών- μέσα από τους παλαιότερα διορισμένους Γενικούς Γραμματείς, ουσιαστικά είχαμε έναν Επίτροπο πάνω στις αιρετές Περιφέρειες, όταν είχαν υπάρξει για πρώτη φορά ως θεσμός. Αυτό πρέπει να λυθεί. Εμείς πιστεύουμε στην ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, πιστεύουμε  ότι πρέπει να έχει το δικό της χώρο, άρα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις αρμοδιότητες των αποκεντρωμένων, θα τις αποσυναρμολογήσουμε, να το πούμε έτσι, και θα δούμε πώς θα οργανωθεί η παρουσία του Κράτους, αυτή τη δουλειά κάνουμε τώρα.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στα ζητήματα της ενδοδημοτικής και ενδοπεριφερειακής διοίκησης. Οι δήμοι πρέπει να γίνουν πιο λειτουργικοί, να βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη και να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία  Δημοκρατίας. Εδώ εντάσσεται και το θέμα, το πολύ κρίσιμο που έχουμε πει πολλές φορές, του εκλογικού συστήματος. Εμείς υποστηρίζουμε την εφαρμογή της απλής αναλογικής, βέβαια παράλληλα με κάποιες δικλείδες που να διασφαλίζουν τη διακυβέρνηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτιδιοίκησης.
Γ.ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: Πότε θα έχουμε το νομοσχέδιο για αυτό;
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το σύνολο όλων αυτών των αλλαγών, θέλουμε να κατατεθεί μέσα στο έτος, θα έλεγα πριν μπει ο Δεκέμβριος, αλλά το αφήνω έτσι και δεν το προσδιορίζω, διότι γνωρίζουμε τι πολλές φορές λέμε πράγματα αλλά η ίδια η ζωή και τα προβλήματα που τίθενται, γνωστά ή άγνωστα, μας δημιουργούν καθυστερήσεις. Ο στόχος μας είναι μέσα στο 2017 να έχουμε το νέο πλαίσιο που θα διέπει την αυτοδιοίκηση, το θέμα των πόρων της, το ρόλο του πρώτου και δεύτερου βαθμού της αυτοδιοίκησης, σε αυτό που ονομάζουμε παραγωγική ανασυγκρότηση. Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους δουλεύουμε αυτή τη στιγμή και είναι μία δουλειά αρκετά δύσκολη, διότι αφορά πάρα πολλά υπουργεία, δουλειά που δεν είχε γίνει στο παρελθόν. Παλιότερα, δηλαδή, μιλούσαν για ενίσχυση της αυτοδιοίκησης και για νέο ρόλο, αλλά μέχρι εκεί. Εδώ πρέπει να μάθουμε ότι όταν νομοθετεί ένα υπουργείο πρέπει ταυτόχρονα να συνεργάζεται και με τα συναρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε να καταλήγουμε σε ένα μοντέλο νομοθέτησης αρκετά ολοκληρωμένο και σωστό.
Γ.ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: Μάλιστα, τώρα με τις προσλήψεις στο Δημόσιο τι γίνεται; Υπάρχουν περιθώρια για προσλήψεις;
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ποιες προσλήψεις πάλι; Γιατί συνήθως μας κατηγορούν για προσλήψεις που δεν γίνονται…
Γ.ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: Δεν ξέρω, γίνεται κουβέντα πάντα από την αντιπολίτευση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί καταστάσεις για να βολέψει δικούς του ανθρώπους. Τώρα τι θα κάνουμε αν η τροικα μας ζητήσει περικοπές για το Δημόσιο, για να πάμε λίγο στο κομμάτι της αξιολόγησης που έρχεται.
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μισό λεπτό, γιατί βάλατε πάρα πολλά θέματα. Το θέμα της αξιολόγησης είναι ένα κρίσιμο θέμα, για να έχουμε θα έλεγα ένα πιο αποτελεσματικό Δημόσιο, το οποίο θα επιτελεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δουλειά του, που είναι η κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας και των πολιτών. Η αξιολόγηση ούτε είναι ούτε θα πρέπει να είναι το όχημα, για περικοπές και για διαθεσιμότητες, όλα αυτά δηλαδή τα οποία είδαμε κατά το παρελθόν. Αυτά είναι τελείως ξένα από την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ και την πρακτική του. Υπάρχει μία διελκυστίνδα αυτή τη στιγμή ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΑΔΕΔΥ. Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να ερμηνεύσω στάσεις, από την μεριά της ΑΔΕΔΥ, αν είναι δικαιολογημένη ή όχι μία καχυποψία με βάση την προηγούμενη εμπειρία των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να συμφωνήσουμε κάτι: Ένα σύγχρονο αποτελεσματικό και στην υπηρεσία του πολίτη Δημόσιο, πρέπει να περιέχει στην λειτουργία του και την παράμετρο της αξιολόγησης, για λόγους βελτίωσης. Εδώ θα ήθελα να δω, ανεξάρτητα από το τι λέει η κυβέρνηση, να κατατίθεται εκ μέρους των εργαζομένων, εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, η δική τους άποψη για την αξιολόγηση και να συζητήσουμε πάνω σε αυτές τις προτάσεις. Αν συμφωνήσουμε σε αυτό, νομίζω ότι μετά, όλα τα άλλα είναι εύκολα. Βεβαίως, από εκεί και ύστερα υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες και άλλου είδους καταστάσεις, οι οποίες περιπλέκουν τα πράγματα.
Γ.ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: Τώρα, η ιστορία με την Ελ Ντοράντο, για να κλείσουμε με αυτό το θέμα, γιατί θα ήθελα τη γνώμη σας. Με αφορμή λοιπόν την Ελ Ντοράντο, υπάρχει η άποψη από την Νέα Δημοκρατία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διώχνει τις επενδύσεις από τη χώρα. Η δική σας θέση, η στάση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτό το ζήτημα, διώχνει τους επενδυτές για τους οποίους μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ;
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχάς υπάρχει η ίδια η πραγματικότητα και οι αριθμοί. Έχουμε μία σημαντική επενδυτική δραστηριότητα σε σχέση με την απραξία και την αδράνεια των προηγούμενων ετών. Αυτό είναι μία πραγματικότητα που διαψεύδει αυτή την κριτική. Αλλά εδώ, όμως, υπεισέρχονται και τα ποιοτικά στοιχεία του συγκεκριμένου θέματος. Είμαστε μία χώρα με ένα συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, που αφορά τα ζητήματα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, της χωροταξικής πολιτικής, ένα πλαίσιο που διέπει τις περισσότερες σύγχρονες Ευρωπαϊκές χώρες και που πρέπει να γίνεται σεβαστό. Γιατί πρέπει να γίνεται σεβαστό; Διότι μία τέτοια πλέον αντίληψη εξυπηρετεί αυτό που ονομάζουμε βιώσιμη ανάπτυξη, δεν αυτοϋπονομεύεται μία ανάπτυξη, η οποία έχει σαφείς και καθαρούς κανόνες και αυτό πρέπει να ισχύει για όλους. Δεν μου κάνει εντύπωση και επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι γενικά υπέρ των επενδύσεων, αλλά είναι υπέρ της επενδυτικής ανομίας, δεν θέλει να υπάρχουν κανόνες και επικροτεί τον οποιονδήποτε να κάνει το οτιδήποτε σε αυτή τη χώρα, αλλιώς δεν θα υποστήριζε αυτή την εκβιαστική στάση, η οποία έχει και πολιτική στόχευση εκ μέρους της συγκεκριμένης εταιρίας, της Ελ Ντοράντο. Πουθενά, και έχει ειπωθεί κατά κόρον τις τελευταίες μέρες, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα καμία εταιρεία δεν θα έκανε -όχι για πρώτη φορά, θυμόσαστε ότι τα έχουμε ξαναδεί αυτά, όταν ήμουν κι εγώ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας- τέτοιου είδους πολιτικές, ας πούμε περισσότερο κινήσεις, και να ζητά την κατάλυση των διαδικασιών, λέγοντας ότι εμείς θα απολύσουμε κόσμο έτσι και δεν γίνει το δικό μας. Γιατί για αυτό υπάρχουν οι κανόνες, για να προστατεύουν την κοινωνία, να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και να προστατεύουν το περιβάλλον.
Γ.ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: Μάλιστα, κύριε υπουργέ σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλή σας ημέρα.
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Να είστε καλά.

AKOYΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ
 http://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/skourletis-se-adedi-sizitame-gia-tin-axiologisi-perimenoume-protasi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...