Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Κάντο όπως οι Ικαριώτες: Tα μυστικά της ευζωΐας τους δεν κρύβονται στη διατροφή (pics)

Ψάρι, φρούτα, λαχανικά και όσπρια είναι καθημερινά στο πιάτο των ηλικιωμένων Ικαριωτών αλλά, ίσως, το μυστικό είναι αλλού. Πάμε να δούμε τις συνήθειές τους!

Το 85% των συμμετεχόντων από την Ικαρία ανέφεραν πως έχουν καθημερινά φυσική δραστηριότητα, ακόμη και μετά τα 80 τους χρόνια! Αυτή λοιπόν η φυσική δραστηριότητα φαίνεται να σχετίζεται με 54% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, αλλά όχι μόνο. Η καθημερινή άσκηση δίνει λιγότερη εμφάνιση διαβήτη, μικρότερο δείκτη παχυσαρκίας και υψηλότερη HDL χοληστερόλη.
Είναι μόνο αυτά; H άσκηση και η φυσική δραστηριότητα σχετίζεται με καλύτερη νοητική εγρήγορση έτσι αυτό έδωσε στους Ικαριώτες οκταπλάσια πιθανότητα διατήρησης καλής νοητικής κατάστασης!   Τι άλλο έχει να μας διδάξει ο Ικαριώτικος τρόπος ζωής; Οι

περισσότεροι είναι παντρεμένοι και υπέρ του έγγαμου βίου! Στα άτομα άνω των 80 ετών μόνο το 1% των αντρών και 2% των γυναικών δεν προχώρησαν ποτέ εις γάμου κοινωνία! Τα ποσοστά διαζευγμένων ήταν 2,2% για τους άνδρες και 10,2% για τις γυναίκες.
Η Ικαρία αποτελεί επίσης επίγειο παράδεισο μακροζωίας των ανδρών! Ενώ τα δημογραφικά του κόσμου δείχνουν αναλογία γυναικών - αντρών άνω των 80 ετών, 2 προς 1 στην Ικαρία φαίνεται είναι 1,1 προς 1!

Στη μελέτη υπογραμμίζεται πως «οι άνδρες από την Ικαρία ζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους άνδρες στον κόσμο».
Το μυστικό, η οικογενειακή θαπλωρή
Τα χρήματα δεν φέρνουν τη μακροζωία, και οι Ικαριώτες το αποδεικνύουν! Οι μισοί από τους υπέργηρους συμμετέχοντες στη μελέτη δήλωναν μάλιστα ότι τα έσοδά τους δεν τους αρκούν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους αλλά νιώθουν γεμάτοι και πλήρεις από την οικογένεια που δημιούργησαν ξορκίζοντας τη μοναξιά! Οι πολύ ηλικιωμένοι Ικαριώτες δεν ζουν μόνοι! Έχουν γύρω τους άλλα τρία μέλη της οικογένειάς τους και διατηρούν πάνω από όλα την οικογενειακή συνοχή.
Ακόμα, έχουν φίλους και πηγαίνουν σε κοινωνικές συναθροίσεις είτε αυτό σημαίνει πανηγύρια είτε η παρέα στο καφενείο ή στη γειτόνισσα! Το 86,7% των ανδρών και το 76,7% των γυναικών 80 ετών και άνω αναφέρουν ότι συμμετέχουν, έστω και σπάνια, σε κοινωνικές εκδηλώσεις! 

Και αν στον κόσμο τα άτομα άνω των 80 ετών παρουσιάζουν κατάθλιψη, στην Ικαρία η κατάσταση σώζεται λόγω... αγάπης! Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό ότι στην κλίμακα της κατάθλιψης με ανώτατο όριο το 15 και με βάση το 5, οι άντρες είχαν σκορ 3 και οι γυναίκες 4,9.

https://grizosgatos.blogspot.gr/2017/08/t-pics.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...