Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Εποπτεία στην Ελλάδα και μετά το μνημόνιο

Το πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, απασχολεί τους θεσμούς, που θέλουν να διασφαλίσουν τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων και να αποτρέψουν πιθανή εκτροπή για οποιονδήποτε λόγο.
Πηγές της εφημερίδας «Καθημερινή» αναφέρουν ότι η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει, αν και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Ο λόγος του έντονου ενδιαφέροντος των δανειστών για την τήρηση των συμφωνηθέντων εκ μέρους της Ελλάδας μακροπρόθεσμα είναι -σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας- η μεγάλη διάρκεια και το ύψος του δανειακού προγράμματος της χώρας. Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, σημειώνουν διαχωρίζοντας τη χώρα από τις άλλες
μεταμνημονιακές χώρες.
Εξετάζεται, έτσι, η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου εποπτείας, που θα φωτογραφίζει χωρίς να κατονομάζει την Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων, έχει διατυπωθεί πρόταση για σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης χρέους με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αν και οι πηγές έχουν παραδέχονται ότι κάτι τέτοιο έχει πρακτικές δυσκολίες.
Επιπλέον, η Ελλάδα θα διέπεται από το πλαίσιο παρακολούθησης των μεταπρογραμματικών χωρών ως προς τις δημοσιονομικές της επιδόσεις, ενώ νέο μνημόνιο είναι πιθανό σε περίπτωση που θα στηριχτεί από τη λεγόμενη ενισχυμένη πιστωτική γραμμή του ESM, μετά τη λήξη του προγράμματος της. 
http://www.topontiki.gr/article/229134/epopteia-stin-ellada-kai-meta-mnimonio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι ρυθμίσεις που προτείνουν οι τράπεζες για τα στεγαστικά

Να καταστούν άμεσα εφαρμόσιμοι και λειτουργικοί οι φιλικοί διακανονισμοί για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία...