Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών Ελλάδας και Τουρκίας περνάει πλέον και στο ψηφιακό πεδίο μάχης και κορυφώνεται. Μετά τις επίθεσεις στην ιστοσελίδα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ακολούθησε το «χτύπημα» κατά της ιστοσελίδας του Δήμου Λήμνου και άλλων ελληνικών στόχων.
Όπως αναφέρει αποκλειστικά στο CNN Greece, o Θεοφάνης Κασίμης, ιδρυτής της Audax Cybersecurity και πρώην χάκερ, η μάχη ανάμεσα στους ψηφιακούς στρατούς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και αναμένεται να κορυφωθεί. Όπως αναφέρει ο κ. Κασίμης, «βρίσκεται σε εξέλιξη ένας άτυπος κυβερνοπόλεμος, μεταξύ ομάδων χάκερ Ελλάδας και Τουρκίας, έχοντας ως σκοπό η
μία να φανεί πιο ανταγωνιστική από την άλλη. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αυτό που λέμε κυβερνοπόλεμος σε επίπεδο κρατών, καθώς οι επιθέσεις που εξαπολύουν οι εν λόγω ομάδες είναι ελαφριές, σε σχέση με έναν 100% κυβερνοπόλεμο».
μία να φανεί πιο ανταγωνιστική από την άλλη. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αυτό που λέμε κυβερνοπόλεμος σε επίπεδο κρατών, καθώς οι επιθέσεις που εξαπολύουν οι εν λόγω ομάδες είναι ελαφριές, σε σχέση με έναν 100% κυβερνοπόλεμο».
Η μάχη ανάμεσα στους χάκερ διεξάγεται σε δύο επίπεδα: σε αυτό των κυβερνοεπιθέσεων και των εντυπώσεων. Με δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα παρουσιάζουν τα... ανδραγαθήματα και τα «επιτυχημένα» χτυπήματά τους , τα οποία αμφισβητούνται εκατέρωθεν. Η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι κατέλαβε το site της τουρκικής αστυνομίας, ενώ η τουρκική, ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «κατέβασε» τους ιστοτόπους υπουργείων, οργανισμών ασφαλείας και τραπεζών. Οι δημοσιεύσεις τους συνοδεύονται από τα hashtags #opShutdownTurkey #THTOpGreece.
Ποια είναι, όμως, η «ταυτότητα» και η σύνθεση αυτών των τουρκικών ομάδων; «Συνήθως οι ομάδες αυτές αποτελούνται από νεαρά άτομα, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στον προγραμματισμό, αλλά και στον εντοπισμό ευαίσθητων κενών ασφαλείας σε κάποια ιστοσελίδα. Έχοντας ως κριτήριο κάποιες ενέργειες της ελληνικής πλευράς, θέλουν να απαντήσουν αυτοί στο Διαδίκτυο, ότι εμείς είμαστε αντίθετοι, οπότε καλό θα ήταν να κάνετε ότι σας λέει η Τουρκία αλλιώς είμαστε εμείς». Η TURKHACKTEAM, η ομάδα που χτύπησε την ιστοσελίδα του Δήμου Λήμνου και έχει πραγματοποιήσει πάρα πολλά χτυπήματα παγκοσμίως, φέρεται να καθοδηγείται από τον γνωστό Τούρκο χάκερ ZoRRoKiN και να υπάρχουν διασυνδέσεις με κέντρα εξουσίας της χώρας.
Είναι, όμως, η Ελλάδα έτοιμη να αντιμετωπίσει τις κυβερνοεπιθέσεις που αυξάνονται διαρκώς; Όπως τονίζει ο κ. Κασίμης, «η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά σημαντικά βήματα, όσον αφορά στην άμυνα και την προστασία των ψηφιακών υποδομών της. Τα τελευταία χρόνια έχουν συγκροτηθεί ομάδες μέσα σε κρίσιμες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν ως σκοπό την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων. Θα έλεγα ότι η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα, έχει ικανότατα στελέχη που μπορούν να προστατεύσουν τις κρατικές υποδομές και γίνονται μεγάλα βήματα ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα».
Μήνυση από τον δήμαρχο Λήμνου
Μήνυση κατά αγνώστων υπέβαλε σήμερα Πέμπτη ο δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης, μετά την ψηφιακή επίθεση που δέχθηκε από Τούρκους χάκερ, οι οποίοι κατέστρεψαν την ιστοσελίδα του Δήμου Λήμνου www.limnos.gov.gr, αφήνοντας τα διαπιστευτήρια της επίθεσής τους, το σήμα τους και την επιγραφή TURKHACKTEAM. Μάλιστα, οι χάκερ υποστηρίζουν ότι η επίθεσή τους αποτελεί απάντηση για τις προειδοποιητικές βολές από σκάφος του ελληνικού Λιμενικού εναντίον τουρκικού φορτηγού πλοίου με την ονομασία "ACT".
Είχε προηγηθεί στις 23 Ιουνίου, η επίθεση κατά της επίσημης ιστοσελίδας του Έλληνα πρωθυπουργού, με τα τουρκικά μέσα να αναφέρουν ότι πίσω από την επίθεση στο primeminister.gov.gr. κρύβονται Τούρκοι χάκερ, ως αντίδραση στη στάση της Αθήνας για την υπόθεση της Αγίας Σοφίας. Ο χρήστης του Twitter με το όνομα Aslan Neferler Tim, σε ανάρτησή του, ανεφέρε: «Η ιστοσελίδα σας έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης. Η Αγία Σοφία είναι δική μας».
Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Καμία επέμβαση στο περιεχόμενα και τα δεδομένα της ιστοσελίδας
Για προσπάθεια παραβίασης από αγνώστους της ιστοσελίδας του Πρωθυπουργού που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία κάνει λόγο το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε σχετική του ανακοίνωση, ενώ τόνισε ότι «ουδεμία αλλοίωση και επέμβαση στο περιεχόμενο και τα ψηφιακά δεδομένα αυτής κατέστη δυνατή». Επισημαίνει ότι τόσο για την ιστοσελίδας του Πρωθυπουργού όσο και για τις υπόλοιπες κυβερνητικές ιστοσελίδες τηρείται το αυστηρότερο πρωτόκολλο και οι πιο σύγχρονες μέθοδοι για την ηλεκτρονική ασφάλεια αυτών, ώστε να περιορίζονται και να αντιμετωπίζονται προσπάθειες παραβίασης. «Σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες αρχές θα συνεχιστεί η έρευνα, προκειμένου να εντοπιστεί η προέλευση της επίθεσης», αναφέρει.
http://www.msn.com/el-gr/news/national/%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%86%CF%8C%CF%82-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%87%CE%AC%CE%BA%CE%B5%CF%81-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%82/ar-BBDVaOK?li=BBqxHCu&ocid=mailsignout
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου